Volwassenen: 1 maal per dag 1 tablet Bij patiënten die moeite hebben met het ophoesten, (ouderen en verzwakte patiënten), wordt aanbevolen om de tablet 's ochtends in te nemen. De tablet met een glas water innemen. Gebruik dit middel altijd precies volgens de voorschriften.
Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm gemakkelijker is op te hoesten. Het wordt daarom gebruikt bij een productieve hoest (slijm-hoest). De werking begint na 2 tot 4 uur. Het effect duurt enkele uren tot een hele dag.
Koorts. Hoofdpijn. Oorsuizen. Stomatitis, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree.
Acetylcysteïne bruistabletten kunnen voor of na de maaltijd worden ingenomen. U mag de bruistabletten niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder een arts te raadplegen.
Acetylcysteïne drank
De dosering voor volwassenen is 200 mg drie keer per dag óf 600 mg één keer per dag. Kinderen boven de 7 jaar krijgen 200 mg drie keer per dag. Kinderen van 2 tot 7 jaar krijgen 200 mg twee keer per dag. Met een speciale maatbeker meet je de juiste hoeveelheid drank af.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Heeft u te veel van dit middel ingenomen? Klachten die kunnen voorkomen zijn: misselijkheid, braken en diarree. Wanneer u teveel van dit middel heeft gebruikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker.
De werkzame stof in Fluimucil is acetylcysteïne. Het breekt taai, vastzittend slijm af. Het slijm wordt dunner, waardoor je het makkelijker kunt ophoesten. Fluimucil is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist als granulaat, capsule, bruistablet, zuigtablet en drank.
Bij het vermoeden van ernstige paracetamolintoxicatie is acetylcysteïne het antidotum van eerste keus. Intraveneuze toediening van acetylcysteïne heeft hierbij de voorkeur, omdat niet-optimale therapie door braken (t.g.v. paracetamoloverdosering of bij orale inname van acetylcysteïne) is te voorkomen.
4.2 Dosering en wijze van toediening
Mits niet anders is voorgeschreven door de arts: Volwassenen: 300 - 2100 mg (3-21 ml), elke 2 tot 6 uur, gewoonlijk 600 - 900 mg (6-9 ml) 3 tot 4 maal per dag. Kinderen: 300 - 600 mg (3-6 ml), 2 tot 3 maal per dag.
Een behandeling is vaak niet nodig. Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor overmatig slijm in de keel zijn. De klacht verdwijnt hierna vaak geleidelijk vanzelf, met af en toe nog opspelen van de klacht. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.
Waar komt slijm vandaan
neus, bijvoorbeeld bij verkoudheid/griep of ontregeld slijmvlies of bij roken. neusbijholten, bij chronische irritatie (roken, neusbijholtenontsteking) keel, bijvoorbeeld door irritatie van maagzuur (reflux), roken of schrapen; verkoudheid en griep. longen, bij longaandoeningen en roken.
Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Als je veel hoest of vaak je keel schraapt, dan kan dat je slijmvlies irriteren. Je slijmvlies maakt dan weer meer slijm aan, waardoor je weer meer slijm ophoest.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel. Eet ook geen vet vlees, alcohol, koffie en gewone thee (die cafeïne/theïne bevatten) en bananen. In sommige gevallen veroorzaken ook andere vruchten extra slijmvorming. Aardappelen en koolsoorten kunnen ook slijmvorming stimuleren.
Gewoonlijk is 600–900 mg drie tot vier keer per dag.
Probeer dus altijd de oorzaak van het hoesten op te sporen, eventueel met hulp van een arts. Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Wat is Fluimucil Antibiotic en waarvoor wordt dit medicijn gebruikt? Medicijn voor lokaal gebruik in de luchtwegen. Het bevat acetylcysteïne voor het vloeibaar maken van de slijmen en thiamfenicol, een antibioticum dat de bacteriegroei afremt.
tot de orale mucolytica behoren broomhexine, dat de in het slijm aanwezige mucopolysaccharidevezels verbreekt, en acetylcysteïne en carbocisteïne, stoffen die sulfhydryl (SH) bevatten. Daarvan heeft acetylcysteïne (N-acetyl-L-cysteïne) een vrije SH-groep.
Acetylcysteïne wordt acetylsalicylzuur | Farma Actueel.