Dit gebeurt aan de hand van de 3x3x6 regel: een werkgever mag in principe maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden in een periode van drie jaar, met tussenpozen van maximaal zes maanden. Wordt deze regel overschreden, dan ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Er is geen vaste limiet op het aantal verlengingen, maar dit kan verschillen per situatie.
De wettelijke regels vanaf 1 januari 2020 zijn: U mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt u dus 3 tijdelijke contracten afspreken. Dit geldt voor de tijdelijke contracten die op of na 1 januari 2020 eindigen.
In uw cao kunnen andere afspraken staan over: het aantal tijdelijke contracten dat uw werkgever u mag geven (maximaal 6 contracten) de periode waarin uw werkgever u tijdelijke contracten mag geven (maximaal 4 jaar)
Tijdelijk contract verlengen. Bij verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, gelden wettelijke regels. Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken.
Je werkgever heeft het recht om maximaal 3 opeenvolgende tijdelijke contracten aan te bieden. Als er meer dan 6 maanden tussen de tijdelijke contracten zit, begint de telling opnieuw.
Aanzegtermijn. Als u een tijdelijk contract heeft van 6 maanden of langer, heeft uw werkgever een aanzegplicht. Dit betekent dat uw werkgever minimaal een maand voordat het tijdelijke contract afloopt schriftelijk aan u moet melden of het tijdelijke contract verlengd wordt of niet.
Per 1 juli 2023 vervalt de wachttijd van acht weken in de pensioenregeling van StiPP. Dat betekent dat uitzendkrachten van 21 jaar en ouder vanaf hun eerste werkdag starten met de opbouw van hun pensioen in de basisregeling. Na 52 gewerkte weken gaat de uitzendkracht pensioen opbouwen in de plusregeling.
Ik heb een contract in fase B of fase 3. Fase B of fase 3 duurt vanaf 2 januari 2023 maximaal 3 jaar of 6 contracten. In deze fase heeft u een uitzendcontract voor bepaalde tijd. Er geldt geen uitzendbeding.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Ketenbepaling: maximaal 3 tijdelijke contracten
Allereerst heb je te maken met de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Deze wet zegt iets over het aantal tijdelijke contracten dat iemand mag krijgen in een periode van maximaal 36 maanden. Na drie opeenvolgende contracten heeft iemand recht op een vast contract.
Naast de invoering van het basiscontract zijn er ook plannen om de ketenregeling weer aan te passen. Nu moet je na 3 tijdelijke contracten 6 maanden wachten tot je weer een nieuw tijdelijk contract mag aanbieden.
Met videoWerknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarna in vaste dienst worden genomen. Gebeurt dat niet, dan mag het bedrijf hun pas vijf jaar later weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden.
De detachering mag 24 maanden duren. Als u na deze 24 maanden nog buiten Nederland werkt, dan kunnen wij een overeenkomst sluiten met de bevoegde instantie in het land waar u werkt.
Hoelang mag de detachering duren? In de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is vastgelegd dat je een medewerker binnen een periode van maximaal drie jaar maximaal drie tijdelijke contracten mag aanbieden.
Meestal is het zo dat een bedrijf een uitzendkracht na 1040 gewerkte uren (half jaar fulltime) mag overnemen zonder dat het een vergoeding aan het uitzendbureau hoeft te betalen. Het is dus zaak om de inleenovereenkomst en de leveringsvoorwaarden van het uitzendbureau goed door te nemen voordat u knopen doorhakt.
“Een vast contract bij een detacheerder is hetzelfde als bij andere werkgevers.” Waar. Je mag maximaal drie tijdelijke contracten krijgen binnen drie jaar (Wet Arbeidsmarkt in Balans, per januari 2020). Bij een vierde contract of een contract langer dan drie jaar wordt deze omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
Het uitzendbureau en de uitzendkracht kunnen een arbeidsovereenkomst aangaan voor onbepaalde tijd. Je hebt dan te maken met een vast contract via een uitzendbureau. Het einde van de arbeidsovereenkomst is dan niet van tevoren afgesproken.
geen wachttijd voor pensioen
Dat betekent dat uitzendkrachten vanaf hun eerste werkdag starten met de opbouw van hun pensioen in de basisregeling. Na 52 gewerkte weken gaat de uitzendkracht pensioen opbouwen in de plusregeling. Vanaf 1 januari 2024 is de toetredingsleeftijd verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar.
Anders dan in de periode voor de huidige cao valt de eenmalige uitkering sinds 3 januari 2022 dus onder de inlenersbeloning. Als de inlener een eenmalige uitkering toekent, heeft ook de uitzendkracht daar recht op.
In sommige cao's is expliciet vastgelegd dat uitzendkrachten geen recht hebben op de eenmalige uitkering die in veel sectoren is afgesproken. Maar er is volgens Laura Spangenberg (ABU) geen twijfel mogelijk: ook uitzendkrachten hebben – conform de Waadi en de uitzend-cao – gewoon recht op die uitkering.
Bij een einde van de arbeidsovereenkomst op initiatief van werkgever, heb je recht op de transitievergoeding. Dat geldt ook als een tijdelijk dienstverband door werkgever niet wordt verlengd. De hoogte van de transitievergoeding is kort gezegd een derde maandsalaris per gewerkt jaar.
U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
Een werknemer die werkloos wordt heeft, onder voorwaarden, recht op een WW-uitkering. Dit geldt zowel voor werknemers die worden ontslagen uit een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, als voor werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst dat niet wordt verlengd door de werkgever.