Nergens kost een huis meer dan in Sint-Martens-Latem: wat zijn de tien duurste en goedkoopste gemeenten in jouw provincie? Met een gemiddelde van 768.265 euro was Sint-Martens-Latem vorig jaar de duurste gemeente van het land om een huis te kopen.
Het duurst was de gemeente Blaricum, waar je gemiddeld 1.067.300 euro betaalde. Bloemendaal was met een prijs van 1.007.900 euro de nummer twee. Beide plaatsen liggen in Noord-Holland, evenals nummer drie Laren, waar je gemiddeld 989.400 euro moest neertellen als je een huis wilde kopen.
Antwerpen volgt op 916 euro, Leuven, Mechelen en Gent op respectievelijk 847, 789 en 776 euro. In vergelijking met het Vlaamse gemiddelde ben je in Brussel gemiddeld bijna 400 euro meer kwijt per maand. Ook als je de evolutie tegenover 2018 vergelijkt, gaat het in Brussel harder dan in Vlaanderen.
De goedkoopste gemeente in West-Vlaanderen: Met een gemiddelde woningprijs van 180.967 euro was Menen vorig jaar de goedkoopste gemeente van zowel West-Vlaanderen als Vlaanderen. Ook daar is de prijs in 2021 toegenomen.
De absolute winnaar is Tilburg: daar krijg je het meest voor het geld dat je in een huis stopt. In het tweede kwartaal van 2021 steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 410.000 euro, bijna 20 procent meer dan tien jaar geleden.
Er gaat niets onder Groningen
Hoewel de stad Groningen de zesde stad van Nederland is als het gaat om de vierkante meterprijs, is de provincie Groningen de goedkoopste provincie om in te wonen.
Sint-Martens-Latem blijft rijkste gemeente
Als we naar de gemeenten kijken, blijft Sint-Martens-Latem de rijkste van het land (30.748 euro). Keerbergen, Oud-Heverlee, het Waals-Brabantse Lasne (de eerste Waalse gemeente) en het Antwerpse Hove vervolledigen de top vijf van rijkste gemeenten.
In België is de regelgeving bovendien lang erg laks geweest, waardoor er veel ongecontroleerde bebouwing buiten de stads- en dorpskernen is ontstaan. Die zo befaamde, en vooral beruchte, lintbebouwing heeft als gevolg gehad dat huizenprijzen in België lang redelijker geprijsd bleven dan die in bijvoorbeeld Nederland.
Hongkong mag zich voor het derde jaar op rij de duurste stad ter wereld noemen. Daarnaast staan ook Tokio, Shanghai, Guangzhou en Seoel in de top tien. En ook Tel Aviv, meer richting het Midden-Oosten, vervoegt het lijstje. Enkele steden werden ook goedkoper dit jaar.
Brussel staat op plaats 78 op de ranglijst van duurste steden voor expats van adviesbureau Mercer. De hoofdstad zakt één plaatsje in de ranglijst. Hongkong is voor het derde jaar op rij de duurste stad.
De goedkoopste gemeente van Nederland om te wonen is Pekela. Wil jij graag in de buurt van Groningen een huis kopen? Maar vind je de gemiddelde woningwaarde van 241.080 euro daar te duur? Dan is de Groningse stad Pekela een goedkoop alternatief!
De goedkoopste regio's zijn te vinden in Groningen-Oost, Noord en Centraal en Parkstad Limburg. In deze regio's betalen kopers gemiddeld minder dan € 200.000.
In 2020 was Pekela ook de goedkoopste gemeente, toen werd daar gemiddeld 164.000 euro voor een woning betaald. De gemiddelde transactieprijs in heel Nederland was vorig jaar 387.000 euro. Dat is ruim een halve ton meer dan in het jaar ervoor. Van de tien duurste gemeenten lagen er zeven in Noord-Holland.
In april 2022 staan er meer huizen te koop dan het laatste kwartaal van 2021. Dit betekent dat prijzen nog steeds dalen. Kopers die in 2021 en 2022 hebben gekocht zullen een groot gedeelte van het overboden bedrag als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. In een onstabiele huizenmarkt is de vraag minder.
Huizen. In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
Verwachting huizenmarkt 2022 en 2023
Voor volgend jaar vermoeden Nederlandse banken dat de huizenprijzen met 2 procent zullen dalen. Door de onzekere tijd die voor ons ligt van Corona worden meer woningen op de markt aangeboden, huiseigenaren willen eerst hun huidige woning verkopen voordat ze een nieuwe woning kopen.
Zo leert de lijst ons dat drie kwart van de 500 rijkste Belgen in Vlaanderen woont. De rest zit voor gelijke delen verdeeld over Brussel en Wallonië. Procentueel gezien bevindt een kwart van de 500 rijkste Belgen zich in West-Vlaanderen (26 procent).
Vlaanderen blijft de rijkste regio. Op Lasne na bevinden alle rijkste gemeenten van het land zich in Vlaanderen. Sint-Martens-Latem staat traditioneel bovenaan met een gemiddeld inkomen van 25.375 euro, of de helft boven het nationaal gemiddelde.
Het gemiddeld netto persoonlijk inkomen van hooggeschoolden lag in 2021 gemiddeld op 2.424 euro per maand. Bij middengeschoolden bedroeg het 1.707 euro per maand en bij laaggeschoolden 1.307 euro.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
Noord-Brabant verkozen tot mooiste provincie van Nederland - Meierijstad.
Moldavië Het allergoedkoopste Europese land om een huis te kopen? Dat is Moldavië! Deze voormalige Sovjetstaat ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er wonen in het hele land ongeveer evenveel mensen als in West- en Oost-Vlaanderen samen.