Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het hun oude liefdes is vergaan, zegt de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Nancy Kalish van California State University, Sacramento. En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs huwelijken als gevolg.
Relaties zonder kinderen lopen in 80 procent van alle gevallen stuk. Relaties met kinderen lopen in 30 procent van alle gevallen stuk. Uit elkaar gaan is slecht voor je gezondheid gescheiden paren hebben 20 procent meer kans op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Doorgaans is dat 30 dagen. Je ex kan alleen op die manier zichzelf afvragen wat jij allemaal uitspookt. De ene keer zorg je dat je wat informatie geeft over jezelf, en de andere keer ben je weer heel ongrijpbaar. Als een man onzeker is over jou en hoe het met je gaat is dat juist prima.
Mannen daarentegen hebben er meer moeite mee. Dat heeft te maken met het idee van een relatie van 'hoge kwaliteit' die ze vervolgens kwijt zijn. Mannen voelen pas later de pijn van hun break-up, omdat ze emoties liever voor hun uitschuiven. Daardoor komt de klap later en ook harder aan.
Jij bent het die de regel van radiostilte verbreekt: in dit geval moeten er minstens al een paar weken zijn verstreken (een week of 6 à 9 minimum) en moet je in staat zijn geweest om afstand van je ex te nemen. Je moet in een stadium zijn beland waarbij je kunt zeggen: ik heb mijn ex niet nodig om te kunnen overleven.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Bepaal samen hoe lang de relatie time-out gaat duren
Musselman stelt voor dat je op z'n minst twee of drie maanden een time-out kan nemen voor je relatie. Zo kunnen jullie beiden herstellen. Dit lijkt misschien een lange periode om geen contact te hebben en al helemaal als jullie al jarenlang samen zijn.
Soms kan de liefde écht weer opbloeien, doordat je samen iets bijzonders meemaakt. En ook al is het misschien iets anders dan de prille verliefdheid van een puber, het zorgt er wel voor dat je je realiseert waarom je ook alweer bij je geliefde bent.
“Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt”, zegt Van Landeghem. “Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
Bepaal of je verwacht dat het bij één keer blijft, of dat het gedrag zich zal herhalen. Het aller-slimst is natuurlijk om je relaties te beperken tot die mensen die je nooit een tweede kans hoeft te geven, omdat ze jou (en je grenzen) respecteren en waarderen. Dat zijn de relaties die vanzelf gaan en je energie geven.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Iemand missen gebeurt niet tijdens een gesprek, maar juist bij afwezigheid van contact. Voer dus een kort, prettig gesprek en kap het daarna weer af door te zeggen dat je iets gaat doen (zeg bijvoorbeeld dat je lekker gaat koken). Op deze manier geef je het brein van je ex de tijd om jou te gaan missen.
je ex gebruikt woorden als 'misschien' 'we zullen zien' 'ik weet het niet' 'als we bestemd zijn voor elkaar komen we toch bij elkaar terug' je ex vraagt je meerdere malen of je al iemand anders hebt. je ex vraagt je of hij/zij je nog regelmatig kan blijven zien. je ex informeert bij vrienden hoe het met je gaat.
Hij doet alsof er niks aan de hand is
Sommige exen zien elkaar nog als ze uit elkaar zijn. Je weet dat hij echt spijt heeft als hij deze momenten gebruikt om te doen alsof er niks aan de hand is. Bij binnenkomst geeft hij je weer gewoon een knuffel en hij praat niet over wat er tussen jullie is gebeurd.
Volgens dating expert John Keegan is er een verklaring voor dit typische mannengedrag. Hij zegt tegen Elite Daily: 'Mannen komen terug als je ze negeert, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets zijn verloren wat ze hadden.
Toch blijkt uit onderzoek van psychotherapeut Gary Neuman onder 200 mannen, dat maar 8% vreemdgaat uit seksuele ontevredenheid. Maar liefst 48% gaat vreemd omdat ze sociaal-emotioneel ontevreden zijn. Een tekort aan bevestiging en affectie is de belangrijkste reden dat mannen hun partner bedriegen.
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Ja, dat kan. Een emotionele affaire begint met een onschuldige vriendschap en ontwikkelt zich langzaam tot een diepe band. Soms verandert het in een platonische relatie waarin de emotionele band die met de affaire-partner wordt gedeeld, de ruimte van de huwelijkspartner kan betreden.