Voor het bouwen van het nest kunt u ze sisaltouw geven. Gemiddeld leggen ze 4 tot 5 eitjes, deze eitjes legt het vrouwtje ongeveer om de dag, dus het verschil tussen het eerste en laatste jong is wel groot. Het vrouwtje bebroedt deze 13 tot 14 dagen, daarna komen de jongen uit.
Het popje bouwt een nest en legt elke dag een ei tot een totaal van vier tot vijf eitjes. De eitjes zijn lichtgroen met donkere spikkeltjes. De broedtijd is dertien tot veertien dagen. Als de jongen geboren zijn, is het belangrijk dat er voldoende eivoer aanwezig is.
Het is niet algemeen bekend dat bij vogels, in tegenstelling tot wat bij mensen en vele andere diersoorten het geval is, de mannetjes de eieren leggen.
Als de vogels zo'n 5 dagen de eieren bebroed hebben kunnen we de eieren schouwen om te zien of ze bevrucht zijn. We nemen een ei met de tang of pincet uit het nest. We schijnen met het schouwlampje door het ei heen. Als het ei geheel doorzichtig is, is het ei onbevrucht.
Na ongeveer 14 dagen komen de eitjes uit en na een dag begint het popje met het voeren van de jonge kanaries. Nu is het belangrijk om een aantal keren per dag ei-krachtvoer aan te bieden. Dit om het voeren van de jongen te stimuleren. Na 3 weken verlaten de jonge kanaries het nest.
De broedperiode begint in de tweede helft van april. Het mannetje en vrouwtje moet allebei minimaal 10 maanden oud zijn voor de kweek. Tijdens de kweekperiode kunt u het kweekkoppel in een kweekkooi houden. De kweekkooi moet gemiddeld een lengte hebben van 35 tot 40 cm en een hoogte en diepte van 30 cm.
Om de jonge vogels te voeden, gebruik je een spuitje zonder naald. Daarmee voer je ze specifieke voeding voor handopfok. De vloeistof moet goed uit het spuitje komen. Te dikke pap komt er niet uit en te dunne pap kan per ongeluk te hard in het bekje aankomen.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
Je kunt de eieren het beste bewaren in een ruimte waar de temperatuur ongeveer 10/14 graden is en waar de luchtvochtigheid niet te laag is. De kelder is bijvoorbeeld een prima bewaar plaats. Het bewaren van de broedeieren is het belangrijk dat ze elke dag gekeerd worden, dan plakt de dooier niet vast aan de schaal.
Als beide kanaries er klaar voor zijn, zullen ze elkaar door de tralies heen kussen door hun bekken tegen elkaar te duwen. Dit kan direct gebeuren, maar het kan ook enkele dagen duren nadat je ze bij elkaar in de buurt hebt gezet. Als ze eenmaal klaar zijn om te paren, kun je ze in dezelfde kooi zetten.
Nestmateriaal & ruifjes zijn essentieel voor kanaries, tropen en wildzang bij het maken van een nest. Als nestmateriaal wordt vaak dierlijk haar, sharpie of kokosvezel gebruikt. Ook wordt er bij kanaries of duiven wel eens gebruik gemaakt van een inlegnestje.
Als er binnenin het popje een ei groeit en bijna gelegd gaat worden, zie je dat het popje een bult onderaan haar buikje heeft. Ook wordt de cloaca beter zichtbaar, het popje ruikt anders en gaat hele grote poepjes leggen. Dan weet je dat er een ei aan zit te komen.
Een (buiten)volière met meer dan twee kanaries is geschikt buiten het broedseizoen en geeft de dieren voldoende bewegingsruimte. Tijdens het broedseizoen is het echter beter om hen per paartje te houden omdat de mannetjes onderling kunnen gaan vechten en ook de vrouwtjes ruzie kunnen maken om de nestplaatsen.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Het zijn niet zomaar “baby vogels”. De jongen van een vogel worden “kuikens” genoemd.
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Broedeieren worden tijdens spaar/bewaarperiode 2x daags gekeerd. Dit zorgt ervoor dat het aankleven van de eierdooier wordt voorkomen en de kwaliteit van het broedei zo hoog mogelijk wordt gehouden. Aanbevolen broedtemperatuur is 37,7 graden in combinatie met een luchtvochtigheid van 40%.
Als u een broedmachine heeft die de eieren niet automatisch draait moet u de eieren vanaf dag twee zelf dagelijk 3-5 maal draaien. Het is belangrijk dat u dit niet vergeet te doen. Sommige mensen maken er een gewoonte van door dit te doen na elke maaltijd.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
Wel rekening mee houden dat het ongeveer 30 dagen duurt voor ze uitkomen. Ook goed uitzoeken wat je moet doen tijdens het broeden. Het is een stuk lastiger dan het uitbroeden van kippeneieren.
Bevrucht of onbevrucht ei herkennen zonder schouwlampje
Bevruchte eieren hebben namelijk een andere kleur en glans dan onbevruchte eieren. Een onbevrucht ei is heel licht geel van kleur en een beetje dof. Een bevrucht ei is heel licht blauw van kleur met wat meer glans.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Het moet bovendien altijd schoon en fris zijn. Vooral bij onze kanaries en zeker ook de tropen is het fataal als deze langer dan 12 a 16 uur zonder drinkwater komen te zitten. Kanaries dit is geweten drinken erg veel en regelmatig ongeveer 5 Ml per vogel van 20 gram.
Eieren komen niet uit:
Ook dit kan meerdere oorzaken hebben. Bij een te lage luchtvochtigheid zal de eischaal te hard worden en kan het jong de schaal niet breken. Ook kan door verschillende oorzaken het jong in de dop zijn afgestorven door beschadiging van de schaal of door erfelijke afwijkingen.