Behandeling bij rabiës Deze injecties heten ook wel post-expositie-vaccinaties (PEP). De 1e injectie krijgt u zo snel mogelijk.De volgende 3 krijgt u in de 4 weken daarna.
Mensen die naar het buitenland gaan en in contact kunnen komen met dieren die rabiës kunnen hebben, komen in aanmerking voor vaccinatie. Deze preventieve vaccinatie bestaat uit 2 prikken (op dag 0 en 7). U kunt ze krijgen bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Gemeentelijke Gezondheidsdienst of bij de huisarts.
Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
Een rabiës-vaccinatie is verplicht wanneer u met dieren van en naar Nederland reist.
Wat is de bloedtest? De bloedtest meet de hoeveelheid antistoffen tegen rabiës in het bloed. De bloedtest wordt ook wel titerbepaling genoemd. De test toont aan of het dier voldoende tegen rabiës is beschermd.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Het risico voor reizigers (toeristen en expats) op een beet door een dier bedraagt in het algemeen gemiddeld 0,4% per maand bij verblijf in een land waar het rabiësvirus endemische is [Gautret 2012]. Via de website van de WAHIS is informatie beschikbaar over het vóórkomen van rabiës in een land.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico).
De rabiësvaccinatie is in geen enkel land verplicht voor mensen. Het vaccin wordt vooral aanbevolen als u langere tijd in een risicogebied verblijft. Rabiës komt vaak voor in Afrika, Oost-Europa, Azië, Zuid- en Midden-Amerika.
Ja, dat kan.De kans is wel veel kleiner, maar neem geen enkel risico.
Bij elke bijtwond van een dier is er kans dat de tetanus-bacterie in de wond komt. De meeste mensen in Nederland hebben als kind een prik tegen tetanus gehad. Heeft u nooit een prik tegen tetanus gehad? Dan is het belangrijk dat u een prik krijgt met antistoffen tegen tetanus.
De rabiës vaccinatie kosten vallen gelukkig mee. U bent ongeveer dertig euro kwijt voor de eerste keer inenting tegen rabiës. Mocht u vaker naar het buitenland gaan met uw hond, dan zijn de rabiës vaccinatie kosten bij een herhaalbezoek ongeveer twintig euro.
Elke hond, kat of fret die de grens over gaat moet dus minimaal 15 weken oud zijn. Het dier moet gechipt zijn en een Europees dierenpaspoort hebben. Bij overtreding van deze regels kan een dier in beslag worden genomen, in quarantaine worden geplaatst en in het ergste geval worden geëuthanaseerd.
Bent u nog niet eerder ingeënt, dan heeft u 3 inentingen nodig: de eerste 2 met een maand ertussen, de laatste 6 maanden na de tweede inenting. De bescherming tegen tetanus duurt minstens 10 jaar. Als u elke 10 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen tetanus.
De DKTP-Hib-HepB vaccinatie moet meerdere malen worden herhaald. Met 5 maanden krijgt je kindje voor deze ziekten opnieuw een prik. Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, hib-ziekte en hepatitis B. Ook de vaccinatie tegen pneumokokkenziekte wordt op deze leeftijd herhaald.
De eerste vaccinatie biedt maximaal 1 jaar bescherming, na de tweede bent u voor minstens 30 jaar beschermd. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet minstens een periode van 6 maanden zitten. De tweede vaccinatie wordt bij voorkeur in de periode van 6 tot 12 maanden na de eerste vaccinatie gegeven.
Sterk aanbevolen vaccinaties voor een reis naar Zuid-Afrika zijn DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en eventueel Hepatitis A. Deze vaccinaties worden aanbevolen voor alle reizigers, in het gehele land en gedurende het gehele jaar. Hepatitis A wordt aanbevolen bij een verblijf onder primitieve omstandigheden.
De DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond). Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen.
Wanneer u nog nooit een DTP-vaccinatie heeft gehad, is het belangrijk om vijf weken voor vertrek langs te komen voor een vaccinadvies. Over het algemeen geldt dit voor mensen die vóór 1950 zijn geboren. Wanneer u als kind wél tegen DTP bent gevaccineerd, is drie weken voor vertrek voldoende.
Hoe? Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk.
In de richtlijn Rabiës van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)) van het RIVM staat dat wereldwijd 7 mensen rabiës hebben overleefd.
Heb je na een beet geen antiserum meer nodig. Dit serum is in minder ontwikkelde landen vaak niet verkrijgbaar. Dit serum moet binnen 24 uur toegediend worden. Je hebt binnen 48 uur maar 2 vaccinaties nodig (i.p.v. 4 vaccinaties).