Wekelijks onderhoud
Naast het dagelijks onderhoud is het belangrijk om de geoliede houten vloer wekelijks te dweilen. Dit verwijdert het vuil grondiger dan een stofzuiger kan.
Zorg ervoor dat u uw vloer wekelijks dweilt. Ons advies is om een schoonmaakrooster bij te houden voor al uw schoonmaakklussen, hierdoor vergeet u nooit meer om te dweilen!
De geoliede houten vloer kun je regelmatig reinigen met een voedende zeep (van hetzelfde merk als de basisbehandeling). Met goed zepen stelt u een grote onderhoudsbeurt uit! Gebruik niet zomaar een zeep uit de bouwmarkt, deze kan een ongewenste film/laag op de vloer achterlaten of de vloer juist ongewenst uitdrogen.
Afhankelijk van het gebruik zal de vloer na verloop van tijd wat schraler worden. Dan wordt het tijd om de vloer in de onderhoudsolie te zetten. Bij normaal huishoudelijk gebruik is over het algemeen één keer per jaar voldoende. Bij intensiever gebruik eventueel vaker oliën, dit kan ook plaatselijk.
Droog en nat onderhoud houten vloeren
Stofzuig, wis of veeg de vloer daarom dagelijks. Reinig alleen vochtig met warm water en Onderhoudszeep indien noodzakelijk. Gebruik daarbij altijd een goed uitgewrongen mop of dweil. Gebruik op je Aquamarijn olievloer geen onderhoudsproducten van andere merken.
De staat van de houten vloer is bepalend voor de uitstraling in huis. Daarom adviseren wij om een (eiken) houten vloer minstens 1 keer per jaar in de olie te zetten. Een houten vloer die in de olie staat, glanst en heeft een natuurlijke uitstraling.
Dweilen doe je met lauwwarm water. Eventueel kun je er ook nog wat schoonmaakazijn of groene zeep aan toevoegen. Het dweilen moet je absoluut niet doen met een hele natte dweil, vooral niet als je een massief houten parketvloer hebt. Hout gaat namelijk werken als het te vochtig wordt, wat betekent dat het uitzet.
Laat uw houten vloer eens in de 8 tot 15 jaar schuren en laat direct een nieuwe afwerklaag aanbrengen. Voor commerciële ruimtes adviseren wij om houten vloeren eerder te laten renoveren. Denk hierbij aan 4 tot 8 jaar.
Aanbrengen van de onderhoudsolie
Je zou hiervoor een plantenspuit kunnen gebruiken. Laat de olie ongeveer 5 minuten intrekken. Na het intrekken van de olie is het tijd om te boenen. Het is noodzakelijk dat is goed gebeurd, dus het is aan te raden om hier boenpads voor te gebruiken.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Welke schoonmaakmiddelen wel gebruiken
Doordat het water verdampt en de zeep op de vloer achterblijft biedt het extra bescherming tegen en vuil. Hoe vaak mag jij een houten vloer dweilen? Twee keer per maand kan prima, zolang de vloer maar goed kan drogen en niet te vochtig wordt.
De droogtijd bedraagt 4 tot 8 uur, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Na volledige uitharding ( ± 1 week) geeft de onderhoudsolie weer zijn volledig beschermende werking.
Houten vloer schoonmaken met groene zeep
Daarnaast is het van belang dat de houten vloer grondig is gestofzuigd voordat er begonnen wordt met dweilen. Vul vervolgens een emmer met warm water en voeg niet bijtende groene zeep toe. Gebruik liever te weinig zeep dan teveel. Teveel zeep kan namelijk de toplaag beschadigen.
Onderhoud parket met Woca
Gebruik nooit warm water. De olie lost hierdoor op en zo is de parket niet langer beschermd. Vooreerst verwijder stof en vuil met de stofzuiger. Dweil vervolgens de vloer met een half uitgewrongen wringmop of dweil gemaakt van katoenen haren in de lengterichting van de houten planken.
Een houten vloer schoonmaken doe je door eerst goed te stofzuigen met de borstelstand van de stofzuiger. Hierna kun je de vloer dweilen met Woca natuurzeep, een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Wring de dweil altijd goed uit zodat je vochtvlekken voorkomt.
Over het algemeen gaat een houten vloer tussen de 10 en 60 jaar mee. De verschillende soorten parket hebben allemaal een verschillende levensduur. Massief parket gaat het langste mee, dit soort parket gaat 40 tot 60 jaar mee. Lamelparket heeft een wat kortere levensduur, deze gaat tussen de 30 en 40 jaar mee.
Behandeling met vloerolie
Door de vloer te behandelen met een hard wax olie krijgt de vloer een heel natuurlijke look. De vloer komt zo helemaal tot zijn recht. Een houten vloer of parketvloer moet helemaal droog en stofvrij zijn voordat je begint met het aanbrengen van de olie.
Eerst maar eens kijken waarom we dweilen. Nadat er stof gezogen is, is dweilen een manier om een vloeroppervlak nog eens extra schoon en fris te maken door middel van het er overheen schuiven met een vochtige doek. Een doek die nog meer vuil opneemt en de vloer een frisse laag geeft.
Nadat uw vloer is afgewerkt met een (kleur)olie zult u 24 tot 36 uur geduld moeten hebben voordat u de vloer met een gerust hart kunt belopen zonder schade toe te brengen. Het is zelfs zo dat tot 6 weken na de afwerking niet met meubels geschoven mag worden.
Voor het afwerken van een houten vloer breng je altijd twee lagen aan, de eerste laag trekt in de plank, en de tweede laag sluit de toplaag als het ware af, zodat deze vuil en vochtwerend wordt.
Olie is puur natuur en laat zich heel goed verwerken. Lak daarentegen heeft de naam dat het gaat krassen en ook dat het glimt, maar dat is niet helemaal waar. Er is best wel doffe lak op de markt en met krassen valt het ook wel mee, maar olie kan toch bij kleine krasjes beter bijgewerkt worden.