Maar er is ook goed nieuws: een kwart van de Belgen gaat minstens één keer per week op restaurant en 10% zegt zelfs 3 keer per week of meer te gaan. Die steun van de consument is voor onze lokale horeca enorm belangrijk.”
In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten. De zuidelijk gelegen landen zijn, zoals verwacht, de laatste eters. In Spanje bestelt de grootste groep (30%) pas na achten eten.
Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
In België eten we gemiddeld tussen 12.00 en 13.00 uur. Van alle landen in Europa lunchen, niet geheel verrassend, de Spanjaarden het laatst namelijk tussen 13.00 en 14.00 uur. Verder ziet Uber Eats over het algemeen om 12.00 uur een piek in de bestellingen.
Negen op de tien Belgen eten graag of zeer graag. Het probleem zit in de gezondheid van onze eetgewoonten. Dat zegt Test-Aankoop op basis van een enquête bij ruim 1.500 Belgen (zie ook hiernaast) . Uit dat onderzoek blijkt dat de helft van de Belgen ,,veeleer ongezond'' eet, en elf procent echt ongezond eet.
Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. En het is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, mannen en vrouwen, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.
Een vergelijking van Europees statistiekbureau Eurostat toont aan dat de Belgen het vaakst gesuikerde frisdrank drinken. Maar liefst 20,4 procent van de ondervraagde Belgen (15 jaar en ouder) geeft aan dagelijks minstens een keer naar het gesuikerde goedje te grijpen.
Moules-frites (mosselen met friet) geldt als het nationale gerecht van België. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers verhief dit nationaal gerecht in 1966 tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules.
De heerlijke goudgele frietjes, stoofvlees op Vlaamse wijze, Luikse wafel, mosselen en nog veel meer. Ontdek de Belgische keuken tijdens je staycation of bezoek. België kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
Typisch Belgisch ontbijt
Het lijkt veel op het Nederlandse ontbijt, met brood (al dan niet geroosterd) en beleg, zoals jam, pasta en ham. Verder zijn er koffiekoeken, die veel lijken op de Nederlandse koffiebroodjes.
Tot de oudste groenten behoren kool, rapen, wortelen en pinksternakels of pastinaken. Deze laatste werden naast granen en peulvruchten beschouwd als volksvoedsel, voordat de aardappel die functie kreeg (Burema, 1977).
De meeste mensen eten drie hoofdmaaltijden. Kinderen eten of drinken 4 keer iets tussen de maaltijden door, volwassenen doen dit gemiddeld 7 keer per dag. Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur.
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
Ook 's avonds gaan de Denen graag lekker eten in een restaurant. De meeste restaurantkeukens zijn tussen 18.00 uur en 21.00 uur geopend. In de steden zijn ze vaak tot 22.00 uur geopend, of nog langer. Het Deense eten telt niet erg veel variatie.
Bier. Als je België zegt, zeg je natuurlijk bier. Belgen zijn grote bierliefhebbers en het is dan ook vrij normaal tijdens de lunch of aan het einde van de dag een biertje te drinken. Tevens kent het land enorm veel speciaalbieren, welke ook allemaal een eigen glas hebben.
In de prehistorie overleefde men aanvankelijk ook in het huidige België van jagen, vissen & verzamelen. Op het menu stonden bijv. wild & gevogelte; vis, schaal & schelpdieren; noten, (klein)fruit, honing, kruiden, knollen, wortels en paddenstoelen.
De Moldaviërs staan op de eerste plaats met 17,4 liter alcohol per persoon per jaar. Na Moldavië, volgt Wit-Rusland met 17,1 liter alcohol per persoon. Litouwen sluit de top-3 af met 16,2 liter alcohol. In Libië, Mauritanië en Pakistan wordt het minste alcohol gedronken.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Volgens cijfers van de Nationale Voedselconsumptiepeiling eet de Belg (3-64 jaar) gemiddeld 110 gram fruit per dag.
De Belgische consument eet (thuis) gemiddeld 28 kilo aardappelproducten per jaar. Verse aardappelen blijven daarbij de maaltijdbegeleider bij uitstek met een volumeaandeel van 67%.
De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade flamande. Het gerecht is verkrijgbaar in de meeste frietkotten en talrijke restaurants in België.