Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen.
In tegenstelling tot veel andere landen, houden de Fransen zich aan de regel van 3 maaltijden per dag . Je gastgezin in Frankrijk wil graag dat je de verschillende soorten eten probeert.
Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.Meestal halen ze een stukje rund of varken vers van de slager. Dat veel mensen in Frankrijk echte vleeseters zijn kun je wel merken aan het brede aanbod dat je op veel menukaarten in restaurants kan vinden.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Tot de basisvoedingsmiddelen van het Franse dieet behoren onder andere volle kaas en yoghurt, boter, brood, verse groenten en fruit (vaak gegrild of gebakken), kleine porties vlees (vaker vis of kip dan rood vlees), wijn en pure chocolade.
In Frankrijk is het avondeten vaak een uitgebreide maaltijd, waar men ook de tijd voor neemt. Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin (in wijn gestoofde kip) of steak tartare (fijngehakte biefstuk, vaak geserveerd met frites) zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
De Fransen zijn dol op afkortingen en die worden in spreek- en Whatsapptaal uitvoerig gebruikt.
Wist je dat maar liefst 96% van de Fransen kaas eet en 47% van hen eet dagelijks kaas ? Een gemiddelde Fransman eet ongeveer 24,4 kg kaas per jaar. Er zijn meer dan 400 soorten kaas in Frankrijk - genoeg en meer om je meer dan een jaar in Frankrijk te laten blijven en elke dag een nieuwe kaas te proeven!
De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner.
In Frankrijk is de lunch doorgaans de belangrijkste maaltijd van de dag. Fransen besteden er dan ook meer tijd aan dan de meeste mensen in andere landen.
Als ze geen inspiratie hebben, bied ze dan wat lekker troostvoedsel aan, want de kans is groot dat ze het niet zullen weigeren: pasta, koekjes, vruchtencompote, yoghurt, pannenkoeken, griesmeel, ham, pap, puree, rijst, soep … et voilà!
Franse familiemaaltijden hebben doorgaans vier gangen , hoewel er soms ook een vijfde gang bij zit. De traditionele gangenstructuur begint met een drankje en een voorgerecht (noten of crackers), aperitief genoemd.
Pastaconsumptie is hoog Beschouwd als een van de meest vooraanstaande keukens ter wereld, bevat de Franse keuken veel smaken. In de Franse keuken, waar koken bijna een kunst is, bedraagt de gemiddelde pastaconsumptie per persoon meer dan 8 kilogram .
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
Niet verrassend drinkt 99% van de Fransen gemiddeld 28,6 keer per maand gewoon water. Sappen en siropen (aangelengd met water) staan op de tweede plaats van de meest gedronken dranken.
Een van de bekendste Franse hoofdgerechten is natuurlijk Coq au Vin. Maar ook boeuf bourguignon en ratatouille behoren tot de Franse klassiekers. Typisch Frans avondeten is natuurlijk ook de quiche lorraine of uiensoep. Kortom, alles voor een Frans diner vind je hier.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.