Gebakken pannenkoeken kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat de pannenkoeken na het bakken helemaal afgekoeld zijn, voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een (vershoud)bakje of in plasticfolie.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gekoeld bewaren (max. 7°C). Na openen kun je de pannenkoeken nog gedurende 2 dagen in je koelkast bewaren. Invriezen mag ook, na ontdooiing wel direct consumeren.
Wil je koude pannenkoeken weer opwarmen? Dan is de microgolfoven de beste manier. Leg een stapel van 10 à 20 pannenkoeken op een bord en verwarm ze 2 à 3 minuten op middelhoog vermogen. Wacht een minuutje, voel of de onderste pannenkoeken ook warm zijn en verwarm eventueel nog enkele minuten.
Je kan zowel het beslag als de gebakken pannenkoeken in de diepvries bewaren. Wanneer je pannenkoeken invriest, zorg er dan voor dat je stapeltje goed van de buitenlucht is afgesloten door het in te pakken in cellofaan.
De richtlijn is dat vers pannenkoeken-, crepes-, pancakes-, wafel- en poffertjesbeslag gekoeld (max. 7 graden) voor maximaal 24 uur bewaard mag worden. Beslag voor pannenkoeken en andere zoete snacks bevatten vaak één of meerdere rijsmiddelen. Rijsmiddelen zorgen voor een luchtig eindproduct en zijn vaak onmisbaar.
Gekoeld bewaren
7 graden) voor maximaal 24 uur bewaard kan worden. Beslag voor pannenkoeken en andere zoete snacks bevatten vaak één of meerdere rijsmiddelen. Rijsmiddelen zorgen voor een luchtig eindproduct en zijn vaak onmisbaar. Bij bewaren van beslag zal de werking van de rijsmiddelen iets teruglopen.
Als je de pannenkoeken niet goed verpakt, kunnen ze snel uitdrogen. Dan zijn ze minder lang houdbaar en verlies je veel smaak. Als je kant en klare pannenkoeken hebt, kan je de ongeopende verpakking tot de THT datum bewaren. Kant en klare pannenkoeken bewaren na openen kan 2 dagen, tenzij de THT datum verloopt.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Maximaal twee uur
Let er wel op dat je het niet te lang afkoelt. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk ook bederven. Wil je het afkoel proces sneller laten verlopen?
Het belangrijkste is dat je een goed pannenkoekenbeslag maakt. En dat beslag kan je heel goed een dag of avond van tevoren klaarmaken. Sterker nog, de pannenkoeken worden er alleen maar lekkerder van als je het beslag even laat staan.
De pancakes die je niet meer op krijgt pak je in met aluminiumfolie. Keukenfolie kan natuurlijk ook en je zou ze ook prima in een bakje kunnen doen. Bewaar ze dan in de koelkast, hier blijven ze nog zo'n 2 dagen goed.
Zorg dat je ze niet langer dan een half uur in de oven laat staan, hierdoor weet je zeker dat ze zacht en luchtig blijven. Sommige mensen gebruiken ook aluminiumfolie om er voor te zorgen dat ze niet uitdrogen, maar dit is vaak lastig omdat de pannenkoeken op dat moment heet zijn.
Pannenkoeken. Je pannenkoekenbeslag een uurtje laten rusten loont, want ze worden er gladder van en de belletjes verdwijnen. Bovendien wordt de pannenkoek ook dunner en steviger, doordat de gluten ontspannen.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Volg het recept op de verpakking en maak in een handomdraai de lekkerste pannenkoeken voor het hele gezin. Een pak Koopmans Pannenkoeken origineel is genoeg voor 11 tot 13 pannenkoeken.
De havermout pannenkoeken zijn heel goed een dagje/nachtje te bewaren in de koelkast, zo kun je gemakkelijk voor 2 dagen ontbijt in 1x maken.
Gooi niet alle bloem in één keer bij het beslag, maar roer het er geleidelijk in met een garde. Zo voorkom je het vormen van klonten! Als het beslag een gladde mix is geworden, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten.
Met het geschikte bewaardoosje kun je heel wat. Wist je bijvoorbeeld dat je cakebeslag kunt invriezen in een glazen bewaardoos en het dan later rechtstreeks in de oven kunt zetten? Zo heb je altijd cake in huis bij onverwacht bezoek!
Je kunt de poffertjes ook invriezen. In de vriezer blijven ze ongeveer 2 maanden goed.
Na openen kun je de pannenkoeken nog gedurende 2 dagen in je koelkast bewaren. Invriezen mag ook, na ontdooiing wel direct consumeren.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.