Waarom colostoma irrigatie? Door 1 keer per 1 of 2 dagen en soms zelfs 3 dagen de darmen schoon te spoelen, heb je normaal gesproken 24 tot 48 uur en soms zelfs tot 72 uur geen ontlasting. Per spoeling ben je ongeveer een uur bezig.
Door 1 keer per 1 à 2 dagen de darmen te spoelen is er gemiddeld 24 tot 48 uur en soms zelfs tot 72 uur geen ontlasting (dus geen of minder incontinentie). Door darmspoelen kunt u zich veiliger en vrijer voelen.
Waarom spoelen ? Mensen kiezen vooral voor spoelen om zodoende ongeveer 24 tot 48 uur ontlastingvrij te zijn. Bij een stoma volstaat op dat moment het dragen van een klein zakje of het gebruik van een stomaplug. Door het spoelen is er minder geurontwikkeling en ook een verminderde gasproduktie.
Dit is een soepele slang die voorzichtig via de anus wordt ingebracht. Darmspoelen is voor uw kind vervelend, maar niet pijnlijk. De behandelend arts bepaalt hoe vaak het darmspoelen moet plaatsvinden en met hoeveel water er gespoeld moet worden. Het darmspoelen neemt ongeveer 30 minuten in beslag.
We adviseren je om te starten met spoelen in de ochtend. Dit omdat onze darmen gewend zijn om zich dan te ledigen. Lukt dat niet, probeer het dan 2 of 3 uur na het avondeten. Neem je tijd voor het darmspoelen en zorg ervoor dat je een toilet ter beschikking hebt voor jezelf.
Doel. Darmspoelen is een manier om het laatste stukje van de dikke darm of een deel van de dikke darm te ledigen door lauw water in de darm in te brengen. Het water wekt een reflex in de darm op die ervoor zorgt dat de darm zich samentrekt.
Ontlastingsresten en de mucoïde plaque hebben zich vaak laag op laag vastgekoekt en laten zich niet in één keer afvoeren. Meestal zijn er meerdere spoelingen nodig. Voor de meeste mensen zijn vier tot zes spoelingen, met een frequentie van één maal per week, voldoende voor een grondige reiniging.
Complicaties Darmspoelen heeft in normale situaties weinig risico's. Darmspoelen is op lange termijn niet schadelijk voor de darmen.
Door darmspoelingen of klysma's zou je gewicht kunnen verliezen, ontgiften en het zou goed voor je algemene welbevinden zijn. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hier geen bewijs voor is.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen. De colostoma kan ook in de nacht ontlasting produceren. Als u nog een endeldarm heeft, kunt u aandrang om te poepen krijgen.
Irrigeren is een kunstmatige manier om de dikke darm te legen. Bij irrigeren spoel je de dikke darm met lauw kraanwater. Spoelen is alleen mogelijk als je een colostoma hebt.
U maakt de stoma en de huid eromheen voorzichtig schoon met vochtige gaasjes. Houd voldoende gaasjes bij de hand; de stoma kan productief worden tijdens de verzorging. Dep daarna de huid rondom goed droog. Vermijd hard wrijven; wees zuinig op uw huid.
Regelmatig spoelen helpt obstipatie en ontlastingsincontinentie voorkomen. Waarom darmspoelen? Darmspoelen vermindert of voorkomt het ongewild verlies van vocht, slijm of ontlasting op een ongewenst tijdstip. Ook zorgt darmspoelen voor het beter of vollediger kwijtraken van de ontlasting.
Nee, een darmspoeling doet geen pijn. Als de zachte canule ingebracht wordt, is dat even een seconde een ongemakkelijk gevoel. Zoals wanneer een zetpil ingebracht wordt. Daarna kan het nog een paar minuten duren voordat je lichaam aan de canule gewend is.
Tijdens de darmspoeling stimuleren we de natuurlijke beweging van de dikke darm. Hierdoor kunt u een lichte kramp of het gevoel van aandrang krijgen. Door concentratie en ontspanning trekt dit gevoel vanzelf weg. Na de behandeling heeft u een opluchtend gevoel.
Tijdens colonhydrotherapie, ook wel hoge darmspoeling genoemd, wordt op een effectieve, veilige en discrete manier de dikke darm gereinigd. Er wordt gebruik gemaakt van de Colonhydromat, een gesloten systeem waarbij geen luchtjes vrijkomen.
Rectaal spoelen is niet zonder risico's. De slijmvliezen worden geïrriteerd waardoor de kans op hiv en andere soa's vergroot is. Denk aan de kleine scheurtjes of onzichtbare bloeddeeltjes die door het spoelen makkelijk kunnen ontstaan.
Wat mag u wel eten
Kaas, gekookt ei, hagelslag, chocopasta, honing, stroop en jam zonder pitjes. Zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes en banaan. Soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar zonder groenten).
De basis suppletie bestaat uit twee producten en kosten ongeveer € 95,- , afhankelijk van het doel kan dit variëren.) Vanaf 2022 wordt deze behandeling niet meer vergoed door de zorgverzekering.
De procedure wordt over het algemeen enkele malen herhaald totdat de darm volledig is schoongespoeld. De beste resultaten worden behaald indien het water lang wordt vastgehouden en de darm tijdens de klysma zacht wordt gemasseerd.
Een zetpil of klysma schrijft de arts meestal 1 keer per dag voor. Dien de zetpil of het klysma voor de nacht toe. Het medicijn kan dan de hele nacht in uw darm blijven en op die manier lang doorwerken. Als u meerdere keren per dag een zetpil of klysma moet gebruiken, brengt u deze verdeeld over de dag in.
Reinig de huid rond de stoma voorzichtig met vochtige gaasjes. Werk van buiten naar binnen. Douchen mag ook, maar richt de douchekop niet op de stoma om beschadiging van het slijmvlies te voorkomen. De huid om de stoma mag gewassen worden met niet vette zeep (op een vette huid plakt geen nieuwe plak).
Verzorg de stoma bij voorkeur 's morgens voordat u iets gegeten of gedronken heeft. Op dat moment is de stoma het minst productief. Voor het verwisselen van het stomamateriaal heeft u nodig: eendelig stomamateriaal of een huidplaat en opvangzakje.
Doordat er een koolstoffilter in het stomazakje zit, kunnen u en anderen het niet ruiken. U zal uw stoma niet ruiken: de zakjes voor darmstoma's hebben filters die de geur tegenhouden. Maar bij de verzorging merkt u wel dat bepaalde voedingsmiddelen geur afgeven. Denk aan ui, knoflook, koolsoorten en peulvruchten.