Hoe vaak de aanvallen komen, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben zelden een aanval, andere één tot vier keer per maand. De klachten beginnen aan één oor. Één op de drie mensen krijgt ook klachten aan het andere oor.
De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.
Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.
Een aanval duurt 20 minuten tot 12 uren, en komt zelden tot wekelijks terug. Probeer na een aanval uw bezigheden weer op te pakken. Er zijn geen pillen die helpen tegen draaiduizeligheid; wel tegen de misselijkheid. Hoorhulpmiddelen kunnen helpen bij blijvend gehoorverlies.
Wat te doen bij een Ménière aanval
Vaak schrijft de arts geneesmiddelen voor om de duizeligheid, de misselijkheid en het braken tegen te gaan om zo de symptomen te bestrijden. Tijdens een aanval is het verstandig fel licht te vermijden. Ook tv kijken en lezen wordt afgeraden.
Er zijn geen medicijnen om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden. Soms is met een hoortoestel mogelijk het gehoorverlies te verhelpen of het oorsuizen te maskeren. Acceptatie dat u de ziekte van Ménière hebt, door uzelf, maar ook door uw omgeving, is belangrijk.
Als alles draait en beweegt, komt dat vaak door een storing in de buisjes van het evenwicht in uw oor. Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen.
De aanvallen van de ziekte van Menière en duizeligheidsmigraine (vestibulaire migraine) kunnen erg op elkaar lijken. Er wordt zelfs gedacht dat deze ziektes met elkaar te maken kunnen hebben. Bij mensen met de ziekte van Menière komt migraine namelijk veel vaker voor dan bij mensen zonder de ziekte van Menière.
In loondienst werkende Ménière- patiënten kunnen te maken krijgen met een bedrijfsarts of arbodienst als zij niet kunnen werken of als er aan- passingen nodig zijn om het werk te blijven doen. Ook kan de arts advise- ren over andere werkzaamheden die u nog wel kunt doen.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen) U kunt lichte maagklachten krijgen. In dat geval kunt u dit medicijn beter tijdens of vlak na het eten innemen. Als u last heeft (gehad) van een maagzweer is het mogelijk dat deze verergert of terugkeert.
De ziekte is niet besmettelijk of dodelijk, maar de symptomen worden in de loop van de tijd steeds erger: de intensiteit van de duizeligheid kan geleidelijk toenemen en er bestaat een risico op blijvend gehoorverlies.
Twijfelt u aan het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. De aanbevolen dosering is: - 1 à 2 tabletten Betahistine EG 8 mg driemaal per dag. - of 1 tablet Betahistine EG 16 mg driemaal per dag.
Medicijnen tegen de misselijkheid bij ziekte van Meniere
Hiervoor wordt een zogeheten anti-emeticum voorgeschreven zoals domperidon of metoclopramide. Soms wordt een anti-allergiemedicijn zoals cinnarizine voorgeschreven, wat de prikkel van het braakcentrum remt. Dit medicijn kan wel slaperig maken.
Is de ziekte van Ménière erfelijk? Voor zover bekend zijn er geen erfelijke oorzaken voor de ziekte van Ménière.
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken.
De bevrijdingsmanoeuvre volgens Eply helpt om positieduizeligheid (BPPD) te verminderen en te voorkomen. Door middel van een specifieke handgreep wordt geprobeerd het loszittend zwevend materiaal te verplaatsen naar een ander deel van het evenwichtsorgaan.
Heb ik een recept nodig? Betahistine is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Betaserc en als het merkloze Betahistine in tabletten.
Bij de ziekte van Ménière treden vooral in het beginstadium plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet.
U bent zo duizelig en misselijk dat u niets meer kunt doen. Vaak moet u ook overgeven. U kunt minder goed horen (vooral de lage tonen hoort u slecht). U heeft last van oorsuizen en/of een vol gevoel in het oor.
Terugkerende draaiduizeligheid wordt ook wel episodische vertigo genoemd. Vertigo is een ander woord voor draaiduizeligheid. Het woord zegt het zelf: bij draaiduizeligheid zie je alles om je heen draaien. Je kunt ook het gevoel hebben dat je zelf ronddraait terwijl je toch stil ligt of zit.
Welke medicijnen worden gebruikt bij duizeligheid? Als de duizeligheid ontstaat door verstoring van het evenwichtsorgaan, kan cinnarizine of flunarizine de duizeligheid soms verminderen.
Soms is een verdikking (hypertrofie) van de linker hartkamer de oorzaak van duizeligheid. Verdikking van de hartspier kan aanleiding geven tot ritmestoornissen en kan de pompfunctie van het hart belemmeren (met name bij inspanning en vochttekort / dehydratie).