Twee buienlijnen trekken over het land, waarbij het op de eerste lijn even flink plenst.Vooral op de tweede lijn neemt de kans op zware windstoten toe. Met name aan zee kunnen dan al de eerste windstoten (ruim) boven 100 km/h voorkomen. Daarna klaart het even op en neemt de wind heel even af.
"Langs de westkust, in Utrecht, Flevoland Friesland en Groningen 100 tot 120 en in het noordwesten en op de Waddeneilanden en het IJsselmeer zelfs 130 kilometer per uur", zegt Hoebert.
Eunice veel zwaarder dan Dudley
Eunice trekt 's middags snel in noordoostelijke richting over de Noordzee. De regen trekt dan naar Duitsland weg en vanuit het zuidwesten klaart het op. Ondanks het doorbreken van de zon, wordt het weer snel onstuimiger. Rond het middaguur steekt langs de westkust een zuidwesterstorm op.
Er waait een harde tot stormachtige wind, maar er kunnen windstoten wel 90 tot 110 km/uur voorkomen. Eind van de middag en in de avond draait de wind van het zuidwesten naar het westen. Langs de (zuid)westkust en in het zuiden neemt de wind dan wat in kracht af.
Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In de kustprovincies waarschuwden we vrijdag 18 februari met code rood voor zeer zware windstoten, in de rest van het land stond code oranje uit (m.u.v. Limburg, daar gold code geel).
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait. De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
De zee heeft veel invloed op het klimaat in Nederland. Omdat water langzaam opwarmt en afkoelt, zijn zomers in waterrijke landen relatief koel en winters relatief zacht. Bovendien waait het harder boven zee: er zijn daar, anders dan boven land, geen obstakels die de wind afzwakken.
Maar de sterkste was absoluut storm Eunice, met een gemiddelde van 56 knopen aan de Zeeuwse kust. Dat is op het randje van windkracht 11. Eunice is daarmee de op vier na zwaarste storm sinds 1970.
Bij windkracht 10, een zware storm, worden bomen ontworteld en kracht 11, een zeer zware storm, leidt tot zware schade in steden en bossen.
23:10 Hoogtepunt zware storm Eunice voorbij
De hoogst gemeten windstoten van storm Eunice op een rij: Cabauw 145 km/uur. Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) 145 km/uur. Hoek van Holland 141 km/uur.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
De storm wordt geboren op donderdag 17 februari 2022 ten zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk en trekt met een rotvaart naar het oosten. Dat betekent dat storm Eunice via het Verenigd Koninkrijk richting de Noordzee trekt.
De zware zuidwesterstorm zal in de late namiddag en tijdens de avondspits ons land geselen, met mogelijk dus windschade. Het hoogtepunt van de storm wordt verwacht vanaf 2 à 3 uur in de namiddag tot 6 à 7 uur 's avonds.
De storm Eunice heeft in Nederland aan vier mensen het leven gekost. Op drie plekken in de regio Amsterdam kwam iemand onder een omvallende boom terecht. In een geval ging het om een boom die op een auto terechtkwam, bij een ander werd een fietser geraakt.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Het is vandaag op de kop af 32 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd, de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat. Terwijl de storm toesloeg, kwam het land in de loop van de dag meer en meer tot stilstand.
Gemiddelde windrichting in Nederland Het weer in ons kleine kikkerland vliegt vaak alle kanten op. Ons weer wordt beïnvloed door de Noordzee, maar ook de zuidwestelijke wind. Gemiddeld genomen komt de wind bijna 50% van de tijd uit het westen tot zuiden.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
De zomer van 2022 telde in De Bilt maar liefst 81 warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal zijn dit er 64. Recordhouder blijft 2003 met 83 warme dagen. Het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) kwam uit op 28 in De Bilt, waar 23 normaal is.
De hardste windvlaag ooit gemeten is er nu eentje van een verbazingwekkende 407 kilometer per uur. De windvlaag van 407 kilometer per uur werd in 1996 gemeten op het Australische Barrow Island tijdens de cycloon Olivia.
Die orkanen krijgen een naam: Dianna, Rita, Gustav, Hugo. Volgens onderzoekers zijn orkanen met een vrouwennaam dodelijker dan orkanen met een mannennaam. Dat heeft niets te maken met de kracht van de orkaan, maar met de impliciete vooroordelen van de Amerikanen over de man-vrouwverhouding.
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bepaalt de namen. Na een cyclus van zes jaar keert de eerste lijst weer terug. Het zou dus kunnen zijn dat we in 2023 weer te maken krijgen met Irma, de orkaan die nu Sint-Maarten teisterde.
De levensduur bedraagt gewoonlijk 5-10 dagen, maar is soms veel langer. In 2002 had Kyle een levensduur van 22 dagen; Ginger hield het in 1971 28 dagen vol. De meeste tropische orkanen komen tot ontwikkeling in een gebied tussen 5 en 20 graden noorder- of zuiderbreedte.