Dankbaarheid werkt als een vergrootglas: het vergroot de goede dingen uit. Daarnaast maakt zo'n oefening je er beter van bewust welke dingen en mensen belangrijk voor je zijn. Daardoor ben je geneigd daar meer aandacht en tijd aan te besteden, met een fijner leven als gevolg.
Dankbaarheid is een positief gevoel. Je voelt je dankbaar omdat je iets ontvangt wat je niet had verwacht, wat niet vanzelfsprekend is, waarvoor je de ander bijzonder erkentelijk bent of waarvan je vindt dat het jou niet toekomt.
Dankbaarheid wordt gezien als een positieve emotie en deze gaat vaak samen met andere positieve emoties zoals levenstevredenheid en geluksgevoel. Dankbaarheid kan ervoor zorgen dat negatieve ervaringen toch een positieve lading krijgen.
Betekenis van de waarde
Dankbaarheid betekent blij zijn met wat je hebt: je leven, je geliefden, je omgeving, je leermomenten. (L. Kavelin Popov). Dankbaar zijn kan een levenshouding zijn, waardoor het gemakkelijker wordt om te relativeren en zaken in perspectief te zien.
Wat dankbaar zijn doet met je brein
Neurowetenschappelijke onderzoeken laten duidelijk zien dat dankbaarheid sterk bijdraagt aan het ervaren van positieve emoties en de persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Regelmatig dankbaar zijn kan daarnaast je emotionele intelligentie en de neuronendichtheid in je brein vergroten.
Er zijn honderden wetenschappelijke studies naar de positieve effecten van dankbaarheid. Je dankbaar voelen wordt gelinkt aan minder stress, diepere slaap en een betere gezondheid. Het maakt mensen vriendelijker, hulpvaardiger en minder materialistisch.
Filippenzen 4:6-7
Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
Wat is een dankbaarheidsdagboek? Dat is een schriftje of boek met lege pagina's waarin je elke dag voordat je naar bed gaat drie gebeurtenissen opschrijft waarvoor je dankbaarheid voelt.
danken = zeggen dat je er blij mee bent vb: ik dank iedereen voor de aandachtik heb mijn baan aan hem te danken [hij heeft ervoor gezorgd]dank je feestelijk!
Het woord eucharistie is afgeleid van het Griekse εὐχαριστέω; eucharisteo, dat dankzeggen betekent. In het Nieuwgrieks betekent eucharisto nog altijd bedankt of dankjewel, alleen wordt het uitgesproken als evcharistó.
Het voelen én laten zien van dankbaarheid is een makkelijke manier om je in korte tijd gelukkiger en minder gestrest te voelen. Wetenschappers van de Universiteit van Californië onderzochten dit door mensen 10 weken lang een dagboek te laten bijhouden.
Je aandacht op een positieve manier op de mensen rond je richten, en niet op jezelf, maakt blij. Je dankbaar voelen voor dingen die anderen voor je doen, meeleven met hun situatie en zelfs anderen vergeven wanneer ze je pijn hebben gedaan … Het zorgt er allemaal voor dat jíj je beter gaat voelen.
Hieronder een mooie lijst met 50 dingen waar je elke dag opnieuw dankbaarheid voor kunt voelen: Gezond en lekker eten. Een dak boven je hoofd. Een goede relatie met een partner/vriend.
Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen. De kwaliteiten die je bezit zeggen vooral waar je goed in bent en HOE je dingen doet. Je kernwaarden verklaren WAAROM je dingen doet.
De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Het doopsel, het vormsel, de biecht, de heilige communie of eucharistie, de priesterwijding, het huwelijk en de ziekenzalving. Het waren de belangrijkste overgangsrituelen in het leven van middeleeuwse katholieke gelovigen.
Tijdens de consecratie spreekt de priester, na de epiclese, dezelfde woorden die Jezus-Christus zelf ook uitsprak over brood en wijn in het Cenakel na het Laatste Avondmaal. De priester buigt zich over de hostie en zegt: "Hoc est enim Corpus Meum." ("Want Dit is Mijn Lichaam.")
Tijdens de eucharistie wordt Jezus' paasmysterie herdacht. Deze gedachtenis is een viering van zijn lijden, dood én verrijzenis, en van de gave van Gods Geest. "In herinnering brengen" in de Bijbelse betekenis van het woord, is zowel herdenken als het tegenwoordig stellen van Jezus Christus.
Dank je wordt als twee losse woorden geschreven.
Dat geldt ook voor vergelijkbare combinaties als dank je zeer en dank je hartelijk. Ik heb al gegeten, dank je.
De formulering hartelijk dank is enigszins uitzonderlijk: dank is immers een de-woord, en een bijvoeglijk naamwoord voor een de-woord wordt normaal gesproken met een e geschreven; vergelijk hartelijke groet en hartelijke ontvangst.
Dank je wel en dankjewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank je'. Ik heb al gegeten, dank je wel / dankjewel. Dank je wel / dankjewel voor je hulp.
Het 6 minuten dagboek gaat uit van positieve psychologie: door een gewoonte te maken van het schrijven en over je dag na te denken, én over jezelf te reflecteren, ontstaan er andere positieve gedachten en gewoontes. Dat helpt om je gelukkiger te voelen.