Verdeel de tafel in de breedterichting in 3 delen en teken ook hier de deellijnen aan de randen af met potlood. Op de 4 snijpunten die zo ontstaan kan je tafelpoten positioneren. Opgelet: de montageplaat van een tafelpoot is erop voorzien om in de 4 hoeken vast te schroeven op het tafelblad.
De makkelijkste manier om de poten te monteren is door het blad om te draaien en de poten aan de onderkant te bevestigen. Op deze manier kun je overal goed bij en hoef je niet onder de tafel te werken. TIP: Leg het blad iets van de grond op bijvoorbeeld balken of een stevige kruk, dit werkt makkelijker.
maak in de lengte richting op ca 25cm van de vloer, in het hart van de breedte een verbinding, zodat beide zijkanten vast zitten. Het probleem zal dan ook al een stuk minder zijn. De schoren die enkele plaatsen hierboven getekend zijn zou je eventueel ook onder de tafel in het hart van de breedte kunnen maken.
Je kunt eerst de regel vlak bij de poot doorzagen. Eerst haaks aftekenen met een winkelhaak en dan met de hand recht zagen. Misschien heb je geluk en zijn de regels strak tegen de poten gezet en alleen vastgeschroefd door de stalen hoekverbinder.
Voor optimale controle over de zaag, gebruikt u uw duim, pink, ringvinger en middelvinger om het handvat vast te houden. Leg de wijsvinger langs het handvat in het verlengde van het zaagblad. Oefen weinig druk uit.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Zoals bij zovele boorklussen is dan ook bij hout het advies voor te boren. Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor. Hierbij houd je een iets kleinere boordiameter dan de binnenmaat van de schroef aan.
Trapezepoot, x-poot, a-poot
De trapezepoot, x-poot en a-poot wordt bevestigd aan beide zijden aan de kopse kant van de eettafel, onder het tafelblad. Afhankelijk van hoe dik deze poot is, is het mogelijk dat ook deze tafelpoten ruimte voor eetkamerstoelen wegnemen.
Met deze Shuv-it maakt u elke wiebelende tafel met een kleine ingreep stabiel! Het is simpel, schuif de Shuv-it met de onbedrukte kant naar boven onder de leegte tussen de vloer en tafelpoot om deze tafel te stabiliseren. Uiteraard is de Shuv-it ook te gebruiken als deurstop! 100% gemaakt van gerecycled materiaal!
Heb je een tafel waarbij de poten onder de hoeken van de tafel bevestigd zijn, dan heb je alle ruimte voor je benen. Kies je voor een tafel met smalle poten, dan heb je extra veel ruimte voor je eetkamerstoelen, hele brede tafelpoten beperken de ruimte voor de stoelen juist weer.
In de kop van de tafelpoot werden twee bolkopschroeven gedraaid zodat ze precies in de gaten van de plaat vielen. Door de schroeven op de juiste diepte in te schroeven zaten ze klem door de poot een stukje te draaien tot ze over een ribbeltje schoten aan het einde van de smalle gleuf.
Zorg dan voor een minimale dikte van 22 mm, zodat de tafel straks stevig genoeg is. MDF behoort tot de familie van de vezelplaten. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is: bij frezen en zagen, splintert het materiaal niet.
Start met heel grof schuurpapier met een korrel van 60-80 en als het nodig is kunt u door gaan tot korrel 320. Ditzelfde geldt ook voor elektrisch schuren. Als u start met schuren kunt u het beste eerst de lastige delen van de tafel aanpakken: eerst de poten, lades en randen en dan pas het tafelblad.
Gemiddelde hoogte eettafel
Tegenwoordig heeft een eettafel gemiddeld een hoogte van 76-79 cm. Ben je iets kleiner? Dan past een tafelhoogte van 74-75 cm bij jou. Als je iets langer bent dan is een hoogte van 78-79 cm meer geschikt.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
Als je in hout wilt schroeven moet dit nu met of zonder plug? Gewoon een groter maatje schroef volstaat dus om de losse schroef vast te maken. Pluggen verwijderen gaat goed met een kurkentrekker. Het makkelijkst werkt een model met vleugels.
Als je als klusser te snel wilt gaan met een decoupeerzaag, is de kans op vervormingen groot. Recht zagen gebeurt alleen als je niet te veel druk zet op de zaag. Te veel duw-werk zorgt ervoor dat het zaagblad alle kanten opgaat. Ook kan de zaag breken bij teveel druk, of kunnen er schroeiplekken komen op het hout.
Dus wat is de truc om recht te zagen: klem met lijmklemmen een rechte waterpas of houten plank aan je houtwerk vast. Daarna zaag je heel gemakkelijk gewoon langs jouw gemaakte zaaggeleider en houd de decoupeerzaag tijdens het zagen strak tegen de geleider aan. Het resultaat: een rechte zaagsnede.
Gebruik een winkelhaak voor het aftekenen van een haakse zaaglijn. Neem de betreffende plank en teken er de gewenste lengte op af. Leg de korte zijde van de winkelhaak tegen de zijkant van de plank. Leg de liniaal-zijde van de winkelhaak tegen het afgetekende streepje.
De hand ijzerzaag
Deze zaag kan hout, plastic en zelfs metaal zagen. Het zaagblad is geklemd of gemonteerd. Omdat het zaagblad onder spannings taat, zit het klemmechanisme om het zaagblad te spannen aan de achterzijde van de handgreep.