Tafelopstelling. Wanneer u verschillende eetgerei krijgt, onthoud dan de richtlijn om " aan de buitenkant te beginnen en naar binnen te werken ". Bijvoorbeeld, als u twee vorken hebt, begin dan met de vork aan de buitenkant. Praat niet met uw bestek en houd nooit een bestek in een vuist.
De borden horen op ongeveer 2,5 cm van de tafelrand te staan. Gebruik je meerdere borden, plaats deze dan van groot naar klein. Je begint met het onderbord (die vaak niet gebruik wordt), en het kleinste bord is voor het voorgerecht. Eventueel serveer je het hoofdgerecht apart op een verwarmd bord.
Plaats de glazen diagonaal en in een rechte lijn, beginnend bij het buitenste bestek (lepel of mes): het eerste wijnglas staat rechts en het dichtst bij je, het waterglas staat links en het verst van je bord. Maak je glazen proper voordat je ze op tafel zet. Ook daarvoor kan je azijn en water gebruiken.
Servetten. Servetten plaats je bovenop het bord, links naast de vorken of links op het onderbord. Zorg er in ieder geval voor dat je gasten het servet makkelijk kunnen pakken. Als ze deze op hun schoot neer willen leggen, hoeven ze niet eerst van alles te verplaatsen.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.
Op welke plaats staat het broodbordje op een gedekte tafel ? Het broodbordje komt steeds aan de linkerzijde van het bord te staan, naast de vork. De bovenrand van het broodbordje komt op dezelfde hoogte te staan als de bovenrand van het dekbord.
Een aantal regels: Borden liggen van groot naar klein.Onderop ligt het bord voor het hoofdgerecht en leg het bord voor het voorgerecht daar bovenop.
Glazen staan altijd rechts van het bord, boven het bestek en in een schuine opstelling. Je begint linksboven met het waterglas, iets rechts daaronder komt het rode wijnglas.
Volgens oude etiquette moet gebonden soep, zoals aardappel-of linzensoep, geschept worden door de lepel van zich af te bewegen. Heldere bouillon schept men naar zich toe, of mag, als het in een kopje zit, gedronken worden.
Je kind leert het snelst de tafels wanneer ze verbaal worden aangeboden met een visuele ondersteuning. Dat wil zeggen dat de tafeltjes hardop geoefend moeten worden met de som in beeld erbij. Wanneer een kind de sommen tegelijk hoort en ziet leert het sneller!
Volgorde van de glazen
Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handige vuistregel is om het rode wijnglas recht boven het grootste mes te zetten en het kleine wijnglas boven het kleine mes.
Een tafel die jarenlang binnen heeft gestaan kan zeker buiten worden geplaatst. Wel moet u met een bepaalde zaken rekening houden. Zo kan een tafel die al lange tijd binnen heeft gestaan uitgedroogd zijn en door de luchtvochtigheid van buiten weer vol in werking treden. Dit kan de levensduur van de tafel aantasten.
De ideale tafelloper moet breed genoeg zijn om als decoratief element te dienen, maar niet zo breed dat hij het gebruik van de tafel belemmert. Een algemene regel is dat een tafelloper ongeveer een derde van de breedte van uw tafel moet beslaan.
Het servet: links, rechts of op het bord? Het servet plaats je traditioneel links naast de vorken. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook midden op het bord leggen voor een extra stijlvolle uitstraling.
De volgorde van je water- en wijnglazen bepaal je als volgt. Het waterglas is het grootste glas en plaats je altijd links. Daarnaast schik je de wijnglazen van links naar rechts: eerst het rode wijn glas, gevolgd door het witte wijn glas.
Volgens Knigge moet de vork links en het mes rechts naast het bord liggen. De lepel wordt naast het mes geplaatst. Boven het bord is er ruimte voor een taartvork die dwars ligt en een kleine lepel die erboven ligt. Ontdek meer over de mogelijkheden om bestek te integreren in je tafeldecoratie.
De vork leg je links, het mes rechts en bovenaan het bord leg je eventueel een lepel.Het thee- of koffiekopje komt rechtsboven van het bord en links van het kopje kan je een glas zetten. In de video hieronder zie je hoe je je servet zo kunt vouwen dat je het koffie- of theemokje van een strik voorziet.
Ben je helemaal klaar met eten, dan leg je je bestek recht tegen elkaar, ietsje naar rechts op je bord. Leg je je horizontaal naast elkaar op je bord, dan betekend het dat je zeer tevreden bent over het diner. Wanneer je niet tevreden bent, dan leg je je bestek kruislings met je mes in je vork op je bord.
Waar hoort een servet op tafel te liggen? Een servet hoort links van het bord naast de vorken.