Sublimatiedruk is een techniek die gebruikt kan worden om een print als het ware in het oppervlakte van het product te bakken. Wanneer de speciale sublimatie-inkt wordt verhit tot 200 ℃, laat deze los van het printpapier en hecht deze in de coating van bijvoorbeeld de kleding, mok of aluminium plaat.
De temperatuur voor sublimatie is altijd 180-200 graden Celsius. Let op dat de daadwerkelijke temperatuur van iedere pers weer anders kan zijn!
Niet elke stof bestaat uit polyester, maar dit betekend niet, dat je deze techniek niet kunt gebruiken! Je kunt dus niet direct drukken op donkere stoffen en katoen. Hiervoor hebben wij een oplossing. Door gebruik te maken van onze Sublimatie Flex 202, kun je alle donkere stoffen én katoen sublimeren.
Voor het sublimatie printen is een speciale printer, inkt, papiersoort en een transferpers nodig. In een ontwerpprogramma kun je de te drukken print zelf ontwerpen. In de printer gaat dan het papier waar de inkt op komt.
Voorbeelden van veelgebruikte sublimatie programma's zijn Adobe Photoshop, Illustrator, Coreldraw en Sawgrass CreativeStudio. Ben je niet grafisch ingesteld, maak je niet druk! De Sawgrass SG500 en de SG1000 printers worden geleverd met hun eigen ontwerpsoftware.
Sublimatiedruk is een techniek die gebruikt kan worden om een print als het ware in het oppervlakte van het product te bakken. Wanneer de speciale sublimatie-inkt wordt verhit tot 200 ℃, laat deze los van het printpapier en hecht deze in de coating van bijvoorbeeld de kleding, mok of aluminium plaat.
Een sublimatieprinter werkt anders dan je normale printer. Sublimatie is namelijk een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. De vloeibare fase van de stof wordt hierbij overgeslagen.
Hoe bedrukt je zelf een mok - stappenplan
Print jouw foto, logo of tekst via een sublimatie printer op sublimatie papier. Plak het ontwerp met behulp van hitte bestendige thermo tape op de mok. Via een mokken transferpers druk je vervolgens het ontwerp. Haal voorzichtig het papier van de mok af.
Nieuwe met polymeer behandelde materialen zijn speciaal ontwikkeld voor kleurstof sublimatie toepassingen. Denk aan aluminium, messing, glas, glasvezel, acryl, kunststof en hardboard plaatmaterialen.
MOET IK SUBLIMATIE-INKT GEBRUIKEN IN MIJN SUBLIMATIEPRINTER? Hoewel een sublimatieprinter in wezen een standaard desktop-inkjetprinter is, zijn sublimatie-inkten vereist om te worden gebruikt voor sublimatie-warmteoverdracht.
Sublimatie is een speciale print techniek die veel gebruikt wordt voor het personaliseren van mokken, wit polyester textiel en andere ceramische of polyester items. Een belangrijke voorwaarde voor sublimatie is dat dit alleen direct op witte of lichtgekleurde polyester items kan (minimaal 65% polyester).
Subli-Flex 202 is een sublimatie flexfolie voor licht en donker gekleurd textiel en is wasbaar tot 40 graden. De folie van FOREVER is geschikt voor het bedrukken van foto's, logo's en teksten met een hoge beeldkwaliteit in matte of glanzende afwerking.
Sublimatie is een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. De vloeibare fase van de stof wordt hierbij overgeslagen. Voor bedrukking van materialen of producten, wordt sublimatie gebruikt om een print als het ware "in te bakken" in de oppervlakte van het materiaal zelf.
De eerste parameter is de druk, wij raden aan om deze tussen 3-4 bar te zetten. De tweede parameter is de temperatuur, de meeste kwaliteiten transfers moeten geperst worden aan 145°C, de kookwasbestendige kwaliteiten aan 180°C.
Stel de tijd in op 180 a 200 seconden. 6. Als de temperatuur is bereikt plaats je de mok in het midden van de pers en begin met persen. * Tip houd er rekening mee dat de mok koud is wanneer je deze in de pers doet.
Een transferpers zorgt er met hitte, een exacte tijd en druk voor dat de lijmlaag van de flexfolie smelt en in de vezels van het textiel wordt gedrukt. Wanneer de flexfolie weer afkoelt zit de transfer muurvast in het textiel en zal deze niet meer loskomen. Ook niet na het wassen.
De Epson ET-2720 is de ideale sublimatieprinter. Vanwege de Ecotank die Epson in de printer heeft ingebouwd, is het niet nodig om achteraf een CISS of RIC (continu inkt systeem) aan te brengen. Daarom is dit verreweg de gemakkelijkste printer om sublimatie-afdrukken mee te maken.
Voer het sublimatiepapier in de lade van de sublimatieprinter. De print moet komen op de meest witte kant van het sublimatie papier. Leg het papier daarom met de meest witte kant naar beneden, in de lade van de printer.
Een sublimatie printer is een printer die ontworpen is voor het bedrukken van lichtgekleurd polyester textiel en blanco artikelen met een polyester coating. Denk hierbij aan mokken, onderzetters, flessen en puzzels.
De term "sublimatation", ofwel sublimatie, verwijst naar het feit dat de inkt ("dye") in de folie meteen van vaste vorm naar gasvorm overgaat, zonder in dit proces in een tussenstap vloeibaar te worden. De folie, ook wel "ribbon" (inktlint) genoemd, bevat voor iedere foto vier lagen.
Dit verschilt per printer model en kan door het grote aantal printers op de markt niet door de fabrikant van het papier getest worden. Wij raden altijd aan om met een aantal vellen te testen voordat je een productie start. Wij adviseren onze transferpapieren te printen en een van onze OKI Laser Printers.
Een goede transferpers heeft een gietijzeren onderplaat en moet je met moeite kunnen verplaatsen omdat hij zo zwaar is. Op de onderplaat komt veel druk te staan en moet lang mee kunnen gaan. Hierom moet deze gemaakt zijn van zware kwaliteit gietijzer.