Volgens onderzoek kan een maand offline gaan al helpen bij je mentale gezondheid. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die een maand stopten met social media, zich daarna gelukkiger en minder angstig voelden. Maar toch is het effect niet héél groot.
Mensen met een social media-verslaving voelen dwang om social media overmatig te gebruiken en hebben alleen aandacht voor statusupdates of het bekijken van andermans online profiel. Een studie aan de universiteit van Chicago zegt dat deze verslaving sterker is dan alcohol en sigaretten.
Uit onderzoek blijkt dat social media verslavend zijn doordat ze gebruikers continu belonen. Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking.
Kenmerken internetverslaving
je school, werk, relatie, sport en sociale contacten lijden onder internetten. je gebruikt internet als vlucht om niet aan problemen te denken. je hebt lichamelijke klachten: branderige ogen, nekklachten of RSI. je hebt onthoudingsverschijnselen: angst, onrust, irritatie of prikkelbaar.
Hoe verslavend is Instagram? Dat Instagram zo verslavend is, komt vooral door wat onderzoekers een 'variabele beloning' noemen. Dat betekent dat het aantal likes en comments dat je krijgt (en van wie) iedere keer kan verschillen. Dat maakt het zo aantrekkelijk: de app is niet voorspelbaar.
Jongeren die hoog scoren op problematisch socialemediagebruik hebben meer last van concentratieverlies en impulsiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Er is zelfs een verband gelegd tussen obsessief gebruik van sociale media en ADHD-kenmerken.
Kan ik zien wie mijn Instagram heeft bekeken? Het eerlijke antwoord is: nee. Het is onmogelijk om je profielbezoeken op Instagram te zien. De app houdt je bezoekersaantallen niet bij.
Social media gebruik afgelopen jaar gegroeid
We gebruiken meer platforms en spenderen er meer tijd: gemiddeld 107 minuten per dag. Vooral in de leeftijdsgroep 20 tot 39 jaar is men dagelijks meer minuten actief op social media. Deze groep brengt gemiddeld 138 minuten per dag door op social media.
Om iemand op Instagram te 'beperken', open je het profiel van de bewuste persoon en tik je op het menu met de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Klik vervolgens op 'Beperken' en volg je de aanwijzingen. Dit is dus iets anders dan volledig blokkeren.
Zo heb je in ieder geval meer rust als het op je telefoon aan komt. Als je (tijdelijk) stopt met het gebruiken van sociale media, zal je waarschijnlijk al heel snel verandering zien. Je gaat merken hoeveel tijd je erin stak en word je veel bewuster van wat er om je heen gebeurt.
Je bent mogelijk verslaafd aan Facebook als je uren per dag doorbrengt op dit sociale netwerk en obsessief door je updates scrolt. Je bent bang om iets te missen, oftewel Fear of Missing Out (FOMO), en steeds op zoek naar nieuwe informatie. Uiteindelijk ben je er uren per dag mee bezig.
Let trouwens op het gebruik van links in je posts. De social media platforms willen bij voorkeur dat de gebruiker zo lang mogelijk op het platform actief blijft. Met een link in de post is de gebruiker mogelijk zo weer weg. Plaats dus niet te vaak links in je posts.
Sociale media zijn meesters in variabele beloningen, want je weet nooit of er meldingen voor je klaar staan. En dat maakt het zo verleidelijk om foto's te delen en updates te plaatsen.
Instagram is hét platform om interactie te creëren met je volgers. Dit is ook een van de redenen waarom je dit sociale medium moet inzetten voor je bedrijf. Instagram is iets persoonlijker dan bijvoorbeeld twitter en dat roept reacties en likes op. Ideaal om wat meer contact met je klanten, fans of volgers te hebben.
Wetenschappelijk is het bestaan van een sociale media verslaving nog niet bewezen. Officieel is het dus ook nog geen verslaving. Echter in de praktijk zien we steeds vaker dat mensen in de problemen komen doordat ze te veel en te vaak sociale media gebruiken.
Onder de noemer sociale media worden onder andere weblogs, microblogs (bijvoorbeeld Twitter), social bookmarking, videosites (bijvoorbeeld YouTube, Vimeo en TikTok), fora, op samenwerking gebaseerde projecten als Wikipedia, en sociale netwerken als Facebook en Google+ geschaard.
Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. Onder internetverslaving vallen verschillende soorten verslavingen, zoals gameverslaving, social media verslaving, chatverslaving en pornoverslaving. Iedereen gebruikt internet.
Bij de verslavingszorg melden zich nauwelijks mensen met internetverslaving aan. In 2015 ging het om 537 mensen die zich hadden aangemeld voor problemen met internetgamen (1). De groep problematische internetgebruikers wordt geschat op enkele procenten van de groep internetgebruikers (2).
Verslaving betekent dat je niet meer zonder een bepaald genotsmiddel kunt. Je weet dat het slecht is, maar toch ga je door met consumeren. Het 'willen' drinken, verandert in 'moeten' drinken. Verslaving is een hersenziekte, waarbij de één gevoeliger is voor genotsmiddelen dan de ander.