Lekker krokant en vol van smaak. Bewaaradvies: Om het stokbrood een dag later te consumeren adviseren wij om het te bewaren in een afgesloten zak. Voor gebruik de oven verwarmen op ongeveer 180 graden en afbakken gedurende 4-5 minuten.
Brood bewaren
Doe dit in een papieren zak, die u vervolgens in een plastic zak plaatst. Het papier absorbeert het vocht en het plastic zorgt ervoor dat het brood minder wordt blootgesteld aan lucht. Waardoor het minder snel uitdroogt en oud wordt.
Zo vertraag je het verouderingsproces. Wacht tot het brood is afgekoeld en plaats het dan in een luchtdichte diepvrieszak - of wikkel het stevig in aluminiumfolie - pers de extra lucht eruit, rits het dicht en plaats zo in de vriezer. Het brood kan zo tot drie maanden vers blijven.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
2. Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden.
Een gouden raad: bewaar je brood niet in de koelkast, want daarin veroudert het veel sneller! Het zetmeel in brood laat water los tussen -5°C en +5°C, waardoor het brood uitdroogt. Stokbrood en pistolets zijn moeilijk te bewaren. In een plastic zak word de korst snel zacht.
Wikkel het oude brood in een natte theedoek en piep het 10 seconden op in de magnetron. Besprenkel het oude brood met water, wikkel er aluminiumfolie omheen en begin met oppiepen in een koude oven, die je vervolgens naar 150°C draait. Maak het brood vochtig en bak daarna 6 minuten op 150°C. Zonder folie dus!
Toastjes krokant houden
Besmeer met wat boter zodat het vocht van uw beleg niet in het toastje dringt.
Gluten is een eiwit dat ontstaat wanneer je bloem mengt met water.Het geeft brood z'n zachte, elastische structuur. Het ontwikkelt zich door het deeg te kneden en te laten gisten. Loopt hier iets fout, dan gaat het mis met de textuur.
Bewerken: als je je toast laat afkoelen is het handig om hem verticaal te zetten in plaats van hem neer te leggen , omdat de onderkant dan nog steeds zompig wordt. Een toastrek is de perfecte manier om dit te doen, maar je kunt de sneetjes ook gewoon tegen elkaar zetten als een klein tentje.
De beste manier om zelfgebakken brood een krokante korst te geven, is je brood bakken in een Dutch Oven. De gietijzeren pot vangt het verdampte water uit het brood op en zet het om in stoom. Zet de lege pot in de oven terwijl deze opwarmt. Sprenkel wat water over je ongebakken brood.
Als je een stokbrood in de vriezer stopt en daarna laat ontdooien, is hij zijn knapperige, krokante korst kwijt. Heb je te veel stokbrood gekocht en wil je toch wat invriezen, verwarm het dan na het ontdooien even in de oven of broodrooster.
Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius. Leg het stokbrood in de mand van de airfryer en bak gedurende 6-8 minuten totdat het brood knapperig en goudbruin is.
Stokbrood is versgebakken echt het lekkerst, dan is de korst namelijk heerlijk knapperig. Dit brood wordt snel wat taaier en daarom is het lastig om het goed te bewaren. Net als bij ander brood met een knapperige korst, kun je stokbrood bewaren in een papieren zak, katoenen broodzak of schone theedoek.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Tips voor een heerlijk stokbrood
Zet een bakje of ovenschaal met water op de bodem van je oven. Zo zorgt de stoom ervoor dat je korst van je brood lekker knapperig wordt. Je merkt het misschien ook als je broodjes afbakt in de oven: wanneer je ze besprenkelt met water worden ze veel knapperiger.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak het stokbrood met je hand nat. Leg het stokbrood in de oven en bak 7-10 minuten, totdat het brood weer lekker knapperig is.
De druk van stijgende personeels- en energiekosten is echter maar een deel van het plaatje. Ook de prijs van grondstoffen, en met name tarwe, is snel gestegen.
Een dun laagje boter op je toast en dan pas het beleg zou helpen om het toastje langer krokant te houden.
Zet het op een rek zodat de lucht eromheen kan circuleren, zodat het kan 'ademen' . Dit voorkomt dat er vocht onder ontstaat, waardoor het zompig wordt.
De beste methode voor een allround crunch is een rooster. Op die manier wordt de bodem niet zompig.
Croissant opnieuw opwarmen
Zo pak je het aan: Verwarm de oven of airfryer voor op 180 °C. Maak de croissantjes een beetje vochtig met water. Bak ze vervolgens 4-5 minuten op 180 °C. Als het goed is, zijn je croissantjes nu weer lekker knapperig!
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel het brood met ⅔ van de olijfolie en strooi het zeezout erover. Bak het brood op een rooster in 10 minuten bruin en krokant. Laat even afkoelen.
Snijd het overgebleven stokbrood in plakjes van de gewenste dikte. Leg de gesneden plakjes op een ovenrooster en laat ze bruin kleuren. Houd het goed in de gaten, elke oven is anders. Circa 10 minuten.