Na het weg deppen van de inkt kan je een klein beetje nazorg balsem over de tattoo smeren om het gebied langer vrij te houden van bloed of wondvocht. Poke niet te diep. Het is normaal als de huid een beetje opzwelt maar veel bloed is niet goed. Zwelt de huid op, verkleurt de huid of wordt het poken te pijnlijk?
Vaak wordt gedacht dat een stick-and-poke-tattoo minder lang blijft zitten dan een normale tattoo, en dat 'ie sneller vervaagt. Dit is echter een grote fabel, want een stick-and-poke blijft net zo lang zitten als een normale tattoo.
Ongeveer 0.5mm. Wanneer de naald in de huid zit en je haalt er hem weer uit zou er een klein beetje weerstand te voelen moeten zijn. Poke niet te diep, de inkt zal dan niet hechten aan de huid en vervolgens zal er geen tattoo te zien zijn.
Thuispriktatoeages worden ook wel stick & poke-tattoos genoemd. Je zet ze door een naald in inkt te dopen en die vervolgens zo in je huid te prikken – dat is voor beginners makkelijker dan met een tattoomachine. Verder zijn ze net zo permanent als machinale tattoos.
De juiste stick en poke naalden om te gebruiken komt neer op voorkeur, maar in geval van twijfel is een goede plek om te beginnen bij het maken van hand poke tatoeages met een 3 of 5 ronde voering. Als het gaat om de beste stick- en poke-inkt om te gebruiken, raden we tattoo-inkt van Silverback Ink® aan.
Het inkleuren gebeurt met een andere naaldstaaf waar meerdere naalden aan vast zijn gesoldeerd. Hoe groter de oppervlakte is des te meer naalden er gebruikt worden. Tijdens het tatoeëren wordt er 1 tot 1,5 mm diep in de huid geprikt; dit is de maximale diepte die geprikt mag worden.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden. Geen sterke zon of onder de zonnebank. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt.
De naald moet een beetje aan je huid trekken wanneer je hem eruit haalt, maar het bloeden moet minimaal zijn. Als je huid niet tegenwerkt wanneer je de naald eruit trekt, zit de naald waarschijnlijk niet diep genoeg. Als je veel bloed hebt, zit de naald te diep.
Wat gebeurt er met je huid wanneer er een tattoo wordt gezet? Je raakt medisch gezien gewond tijdens het tatoeëeren. Meestal gaat de naald met de inkt tot zo'n 2mm diep de huid in totdat het de lederhuid bereikt. De huid is opgebouwd uit twee verschillende lagen, die weer uit verschillende weefsels bestaan.
Handpoked tattoos zijn zachter voor je huid
Dit komt omdat het proces langzamer is, waardoor het lichaam meer tijd heeft om sensaties te verwerken. Ook geneest de handpoked tattoo over het algemeen een stuk sneller dan een machinaal gezette tatoeage. Maar dat wil niet zeggen dat je deze minder hoeft te verzorgen.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Na ongeveer een maand is je tattoo geheeld en dan voelt het alsof de tattookleuren al deel uitmaken van je huid. De huid voelt zacht en de opperhuid is helemaal geheeld. De onderliggende huidlagen (lederhuid) doen er dan echter nog even over om helemaal te helen en de kleur helemaal op te nemen.
Als er sprake is van langdurige roodheid van de behandelde huid (> 4 dagen) en de roodheid verspreid zich als vlekken tot buiten de behandelde huid, dan kan er in zeldzame gevallen sprake zijn van een beginnende infectie. De symptomen hiervan zijn: Warm aanvoelende huid. Zwelling (oedeem)
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Op het moment dat je tatoeage net is gezet, kun je de folie 2 uur laten zitten. Mocht je langer onderweg zijn is dit geen enkel probleem; je kunt de folie iets langer of korter laten zitten. Was echter wel altijd je handen met de meegeleverde desinfecterende Unicura zeep voor je aan je nieuwe tatoeage komt.
Je tatoeage zal nadat je hem hebt laten zetten een paar dagen sijpelen en bloeden. Slaap op dit punt niet op de tatoeage, omdat hij luchtcirculatie nodig heeft. Zodra de nieuwe huidlaag zich over je tatoeage heeft gevormd, meestal na vier tot zeven dagen, kun je erop gaan slapen.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
Het water kan ervoor zorgen dat de inktpigmenten uit de huid worden getrokken en zwembadwater bevat ook veel bacteriën die je tattoo zouden kunnen infecteren. Douchen mag wel natuurlijk. Maar niet te lang en liefst niet met te heet water, anders kan de tattoo uitdrogen.
Je tattoo insmeren is een van de belangrijkste dingen om te doen. Houd dit minstens drie weken vol. Het smeren houdt de huid soepel. Zo voorkom je korsten en jeuk.
In het algemeen zal je tattoo sneller vervagen op plaatsen waar de zon komt of die worden blootgesteld aan andere elementen. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een rugzak? Dan laat je het best geen tattoo op je schouder zetten, want door de wrijving met de bandjes zal die sneller vervagen.
Hoe lang blijf je je tattoo wassen? Je blijft in principe je tattoo schoonmaken totdat je tattoo genezen is. Als alle korsten en velletjes verdwenen zijn en je huid glad aanvoelt.
Je zult je misschien ook wat vermoeid voelen. Dit hoort er soms bij. Het ligt er aan hoe jou lichaam reageert op jou tattoo, je lichaam is natuurlijk aan het herstellen en doet er alles aan om om je wond goed te laten genezen. Hierna komen de jeuk en de velletjes….