Uw arts start de behandeling met antistolling die uw bloed verdunnen, zoals:Direct werkende orale anticoagulantia (DOAC's). DOAC's zijn tabletten die het samenklonteren van het bloed doen verminderen. Ze remmen de vorming van bloedstolsels en verminderen de kans op afsluiting van een bloedvat.
Een longembolie kan dodelijk zijn. Een snelle reactie en behandeling is dan ook gewenst. Als je eenmaal een longembolie hebt gehad, is de kans op een volgende longembolie groter.
Door een longembolie kunt u verschillende klachten krijgen, zoals: sneller ademen of moeilijk ademen. pijn bij het ademen (op de borst of in de bovenrug) slijm met bloed ophoesten.
Hoe lang, dat wordt bepaald in overleg met uw behandelend arts. Meestal is dat 3 tot 6 maanden, maar soms ook voor een langere periode. Dit hangt van de oorzaak, en of u voor de eerste keer of al vaker een longembolie of trombose heeft gehad.
Veelvoorkomende symptomen die horen bij een longembolie zijn een benauwd gevoel, pijn op de borst tijdens het ademhalen, een verhoogde hartslag en bloed ophoesten.
Stop met roken en voorkom meeroken, dit verkleint de kans op een longembolie. Leef op een gezonde manier, beweeg voldoende, eet gezond en behoud een gezond gewicht. Overgewicht is een risicofactor voor een longembolie. Gebruik u een anticonceptiepil?
Volgens voorzichtige schattingen sterven elk jaar 1250 Nederlanders aan trombose en 7000 aan een longembolie die niet op tijd is ontdekt. “Bij een kwart tot de helft van hen was de dood mogelijk te voorkomen.
Na de behandeling van een longembolie herstelt u meestal helemaal. Soms blijft uw conditie wat minder als een stukje van uw longen beschadigd is. Een enkele keer kan er na een longembolie een groot bloedvat van de longen beschadigd zijn.
Verschijnselen van een longembolie kunnen onder andere zijn: Benauwdheid. Pijn op borst, al dan niet vastzittend aan de ademhaling. Hoesten, eventueel met bloed.
Longinfarct na een longembolie
Een longinfarct ontstaat wanneer een deel van het longweefsel geen bloed meer krijgt en daarmee dus ook geen zuurstof. Als dit te lang duurt, gaat dit weefsel dood. Dit noemen we een longinfarct. Een ernstige longembolie kan levensbedreigend zijn.
Dit filmpje geeft informatie over de toestand van uw hart en kan aanwijzingen geven dat u misschien een longembolie heeft. Een longfoto (X-thorax).Deze wordt vaak gemaakt om te kijken of u andere ziektes heeft die uw klachten zouden kunnen verklaren, zoals een longontsteking of een klaplong. Een CT-scan van de longen.
Je lichaam ruimt het stolsel meestal zelf op. Maar het risico bestaat dat het bloedstolsel zich uitbreidt of dat er nieuwe stolsels ontstaan. Daarom word je behandeld met bloedverdunners.
Het korte antwoord: ja, dat kan. “Als iemand bloedverdunners gebruikt voor de behandeling van trombose, longembolie of boezemfibrilleren, en diegene neemt de medicatie zorgvuldig alle dagen in, is de kans om trombose of longembolie te krijgen laag”, aldus dr. Gerdes.
Een stolsel in een bloedvat in het hart of in de halsslagader kan loslaten en via de bloedstroom worden meegevoerd naar de hersenen. Dit kan levensbedreigende gevolgen hebben, zoals een herseninfarct of een sinustrombose.
Het herstel van een longembolie kan even duren, vaak wel 3 maanden. In die periode blijft u onder controle van uw arts. Houd rekening met het feit dat u bloedverdunners gebruikt. Hierdoor kunnen sneller bloedingen ontstaan.
Longembolieën treden vaker op na een operatie of na botbreuken. Door langdurige bedrust of bijvoorbeeld lange vliegreizen kan het bloed te langzaam gaan stromen en ontstaat een verhoogde kans op het ontstaan van een longembolie.
De lijst van verschijnselen die kunnen ontstaan door een verstopping van de bloedvaten is erg lang. Vaak voelt u iets op de plek van de blokkade. Bij een bloedpropje in uw voet of been voelt u kramp, tintelingen of uw been gaat opzwellen.
Kans op recidief longembolie na de antistollingsbehandeling
Tijdens een langere behandeling is de kans op een nieuwe longembolie laag zolang de behandeling duurt, maar bij het stoppen is de kans op een recidief ook in dat geval 10%/jaar in het eerste jaar. Ongeveer 1/20 van deze recidieven is fataal, dus 0.5%/jaar.
Grote longembolie
Een grote prop in het midden van uw long noemen we een 'grote' longem- bolie. Als een grote embolie niet snel wordt behandeld, kan die gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Maar gelukkig wordt het tegenwoordig in veruit de meeste gevallen op tijd herkend.
Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen.
Ook ouderen boven de negentig kunnen veilig gebruikmaken van bloedverdunners. Dat concluderen internist in opleiding Hilde Kooistra en Karina Meijer, hoogleraar stolling van het UMCG. Het promotieonderzoek van Kooistra is deze week gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.
Wat mag je niet doen met bloedverdunners? Wat je niet mag doen als je bloedverdunners neemt, is deze combineren met pijnstillers. Onder andere aspirine, ibuprofen en antistollingsmiddelen zullen – net als alcohol – je bloed verdunnen, en daardoor kunnen ze inwendige bloedingen veroorzaken.
In zeldzame, ernstige gevallen van longembolie is het nodig het stolsel op te lossen met medicijnen. U mag naar huis als de bloedverdunning goed is. Dat is meestal na 2-3 dagen.
Het stolsel kan zich verplaatsen met de bloedstroom mee en loopt vast in de kleine bloedvaatjes van de longen.