Doe een beetje babyolie op een doekje en je neemt het roestvrij staal zo af.Daarna even schoon wrijven met een droog doekje. Het wordt weer schoon én gaat mooi glimmen.
Hoe u kleine vlekken of verkleuringen schoonmaakt, hangt af van het soort vlek: Waterkringen en kalkresten: gebruik schoonmaakazijn. Vlekken die plakken: gebruik een schoonmaakmiddel met chloor. Bruine of gele verkleuringen: gebruik een middel dat speciaal is gemaakt voor het verwijderen van deze verkleuringen.
RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. Een RVS reiniger en glasreiniger ontvetten en geven een streeploze glans. Bij gebruik van keukenontvetter of afwasmiddel, kan het wenselijk zijn om na te poetsen met olijfolie of glansspoelmiddel.
Zo doe je dat: Strooi twee eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf met een vochtige microvezeldoek of spons het hele RVS-oppervlak in. Wrijf met de nerf van het RVS mee om krassen te voorkomen. Giet vervolgens een beetje azijn over het oppervlak. Je zal merken dat de baking soda nu flink begint te schuimen.
RVS poetsen met olie
Breng een druppeltje olijf-, baby- of slaolie op een doekje aan en neem het RVS er voorzichtig mee af. Met deze methode krijgt u het rvs weer glanzend. Wij raden deze manier af. De viezigheid op rvs in de keuken bestaat veel uit vet spetters.
Het beste schoonmaakmiddel voor het onderhouden van RVS is simpelweg een sopje met lauw water. Neem RVS deurbeslag, balustrades en huisnummers regelmatig af met een vochtige doek. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld RVS trapleuningen en afzuigkappen.
Als u metaal schoonmaakt of polijst, vermijd dan schoonmaakmiddelen met schurende deeltjes, harde borstels en ruwe schuursponsjes; daarmee zou u zichtbare krassen kunnen achterlaten. Om te voorkomen dat u het metaal beschadigt, is het beter schoonmaakdoekjes van katoen of microvezel te gebruiken.
Roestvrij staal kan worden aangetast door zoute en zure stoffen, dus kijk uit met vloeistoffen als citroensap en azijn. Ook kunnen er bruine vlekken op het materiaal ontstaan wanneer het te warm wordt. Probeer dus om RVS uit de buurt van vuur of andere warmtebronnen te houden.
Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten. Poets roestvrij staal meteen na contact met dergelijke stoffen, anders riskeer je witte vlekjes of kuiltjes.
Als er in de juiste verhouding Nikkel aan toegevoegd wordt krijgt het RVS een duurzame glans met een hogere corrosie bestendigheid. Op bestek wordt vaak de verhouding 18/10 gebruikt, deze verhouding heeft een mooie uitstraling en is corrosiebestendig en kan dus ook goed in de vaatwasser.
Hoe polijst ik krassen op rvs? Afhankelijk van de diepte van de krassen kun je ze het beste eerst wegschuren met schuurvellen of schuurschijven. Doe dit minimaal tot korrel 400 of fijner. Vervolgens kun je gaan polijsten met een rvs polijstset, om daarmee het rvs naar een hoogglans resultaat te brengen.
Eigenlijk is het heel simpel. Je vult een emmer met lauw-warm water en voegt er wat zachte groene zeep aan toe. Met een sponsje en een vaatdoek maak je de wasbak schoon. De aangekoekte tandpasta of zeepresten kun je ook een beetje insmeren met wat pure zachte zeep als het niet direct weggaat.
Om gepoedercoat materiaal schoon te maken heb je een doek of een zachte borstel nodig. Gebruik lauw water of een milde zeepoplossing om de oppervlakte van het product schoon te maken. Gebruik hiervoor nooit bijtende wasmiddelen. Maak het product, na het schoonmaken, nat met water en maak het daarna droog.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Dit is in feite het geheim dat roestvast staal in principe niet roest c.q. corrodeert. Maar dit houdt tegelijkertijd in dat zuurstof uit de lucht het roestvast staaloppervlak moet kunnen bereiken. Zo blijkt dat roestvast staal wel een mensenleven mee kan indien je de regels eerbiedigt die daarvoor gelden.
Wrijf je spoelbak in met wat zeepsop op een microvezeldoek. Let er hier ook weer goed op dat je met de nerf mee poetst/wrijft. Als de hele spoelbak hebt gehad, spoel hem dan schoon met heet water en droog het met een droge microvezeldoek.
Behandel RVS met wat heet water en een doek of een sponsje. Voeg indien nodig een beetje afwasmiddel toe. Maak hier alle roestvrijstalen voorwerpen mee schoon – je kunt er zowel bestek, een afzuigkap als een RVS kookplaat mee schoonmaken.
Je kan bijvoorbeeld een licht, vochtig microvezeldoekje gebruiken om ze te verwijderen. Om het inox daarna terug mooi te laten glanzen, kan je een vettig laagje aanbrengen. Wrijf het inox bijvoorbeeld in met een beetje sla-olie of olijfolie. Ook glaspoetsmiddel kan wonderen verrichten!
Zand, stof, suiker en aangekoekte drank- en voedselresten lossen meestal op in water. Voor vet en olie voeg je er een beetje detergent aan toe. Vervuild roestvrij staal kan je te lijf gaan met borstels, vodden, vliesdoekjes, schuurmatjes en water- en stoomstralen.
Gebruik azijn of water en zeep om de spoelbak te reinigen. Voor het verwijderen van kalksporen is warme witte azijn aanbevolen. Laat de azijn 20 minuten inwerken en spoel na met water. Om kalkaanslag te voorkomen: denk eraan om uw spoelbak met een zachte doek te drogen.
Voor de doffe schijn, wrijf je het voorwerp in met een mengsel van 2 eetlepels azijn en 1 eetlepel zout. Dompel het in heet water en spoel het af. Maak goed droog met een zachte doek. Plekken kan je verwijderen met zout en citroensap.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.
Misschien wel een bekend trucje; cola als roestverwijderaar. Leg je gereedschap in een bak met cola en de volgende dag kan je de roest er zo vanaf borstelen. Werkt natuurlijk ook met Pepsi.
Hoe ontstaat roest? In het geval van staal treedt oxidatie op wanneer staal of een ander materiaal met een legering van ijzer, wordt blootgesteld aan zuurstof en water. Na verloop van tijd zullen zuurstof en ijzer zich op atomair niveau gaan hechten. Hierdoor ontstaat een nieuwe verbinding genaamd ijzeroxide.