Er bestaan twee soorten uitspraak van de 'th': de stemloze en de stemhebbende. Beide versies maak je door je tongpunt tussen je boven- en ondertanden te plaatsen, waarbij je tongpunt, iets uitsteekt en je boventanden raakt. Als je in de spiegel kijkt zié je ook echt je tongpunt. Blaas hier lucht doorheen en: voila.
Het is eigenlijk hetzelfde als het verschil tussen A en AN. Namelijk: Voor een klinker (klank) spreek je THE uit met IE. The earth, the Amazon, the oracle, the hour (hour begint met een klinker klank).
Tips om zelf je Engelse uitspraak te verbeteren
Neem je eigen stem op en vergelijk je uitspraak met die van een native speaker. Spreek native speakers na, bijvoorbeeld van radio en tv. Kijk ook eens naar jezelf in de spiegel als je Engels spreekt.
(Noord-Nederland, Limburg): /sɛɪ̯. ˈzun/ (Vlaanderen, Brabant): /sɛː. ˈzun/, /sɛ.
Rømø (spreek uit als: Reumeu) is het meest zuidelijke bewoonde Deens Waddeneiland en ligt tussen de eilanden Sylt (noord Duitsland) en Mandø (zie Etappe 2). De oppervlakte van het eiland is 130 vierkante km. Er wonen minder dan 1000 mensen.
Hyundai Tucson
Deze crossover (en het gelijknamige stadje in Arizona) wil graag worden aangesproken als 'Toe-san', niet als 'Tukson'.
De lettercombinatie ea kan in het Engels op verschillende manieren worden uitgesproken. Meestal klinkt ze als 'ie', bijvoorbeeld in leave, seat en heater. Het kan ook een 'ee' zijn, zoals in great en steak, en in een aantal gevallen een 'è', zoals in dead, sweat en sweater.
Je spreekt het dus uit als 'she-in'. Toen de webshop in 2008 werd opgericht, heette het namelijk nog SheInside. In 2015 is de naam veranderd naar SHEIN, wat dus eigenlijk een afkorting is.
In België komt ook de uitspraak [joe·choert] voor, maar wij gebruiken de algemeen Nederlandse uitspraak.
Chocoladecakeje met zachte, lopende vulling. Ook de uitspraak [mwe:·leu] komt voor, maar die is niet voor alle taalgebruikers aanvaardbaar.
Engels is toch maar een lastige taal om te leren: woorden met verschillende betekenissen alleen omdat de klemtoon anders ligt, onregelmatige meervouds- en werkwoordsvormen, grappige voorzetsels en veel onlogische woorden, vier verschillende uitspraken bij één letter of lettercombinatie…..
Voor talen uit groep 5 zoals het Chinees en het Arabisch, heb je maar liefst 2200 uren nodig om de taal vlot te spreken. Terwijl je voor het Engels en het Deens na 600u al in staat bent om jezelf uit de slag te trekken.
Psycholoog. Een lastige, het blijft voor veel mensen lastig om psycholoog uit te spreken. Je zegt namelijk geen spygoloog, maar echt 'p'sycholoog.
Klemtoon bij Latijnse woorden
bij tweelettergrepige woorden valt de klemtoon altijd op de eerste lettergreep; bij drie- of meerlettergrepige woorden valt de klemtoon op de voorlaatste of voorvoorlaatste lettergreep (van achteren tellen dus!)
Paella. De 'l' wordt uitgesproken als een 'j' en hiermee krijg je dus paaeeja.
Chorizo - [Tsjo-rie-zo] Van Italiaanse aardappelballetjes, naar de populaire Spaanse worst. De uitspraak van deze worst verschilt een klein beetje per regio, maar tsjo-rie-zo is toch wel de meest gangbare uitspraak. Niet go-ri-zo dus.
Paprika kan op twee manieren worden uitgesproken: 'pappriekaa' en paaprikaa'. De 'paa'-uitstraak is gebruikelijker en is welbeschouwd iets logischer. Als je paprika in lettergrepen verdeelt, krijg je namelijk pa-pri-ka, de eerste a staat dus aan het einde van de lettergreep.
Zelf zeggen we Pr-Eye-Mark.
Ook word er op meerdere sites gesproken over 'het chineese merk SHEIN'. Nog mooier is dat SHEIN dus eigen producten verkoopt op AliExpress maar ook producten doorverkoopt die dus helemaal niet uit hun fabriek komen.
Alhoewel het kledingmerk in 1873 werd opgericht door de Duitse Levi Strauss, is de naam volledig geamerikaniseerd. Levi's spreek je zo uit: Ley- (rijmt op het Engelse woord key) en vais (rijmend op het Engelse woord eyes).
Dat moet dus anders: Daar heb je het: 'ie-KIE-ja', is hoe ze de naam oorspronkelijk bedoelden. Gewoon, dat je het weet.
A-did-as. Adidas is geen acroniem voor all day I dream about soccer zoals wordt beweerd, maar het merk is vernoemd naar de Duitse oprichter Adolf 'Adi' Dassler.