Een simpele manier om dit gedrag af te leren is door een doek over de kooi heen te gooien. Je papegaai zal dit snel koppelen aan het schreeuwen en wellicht minder geluid produceren. Let hierbij op dat je jouw papegaai verder geen aandacht geeft en de doek weer weg haalt wanneer het stil blijft.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Pootje geven
Om deze truc aan te leren, trek je langzaam je hand weg op het moment dat zijn pootje jouw vinger raakt. Beloon vervolgens je vogel zodat hij weet dat hij iets goeds heeft gedaan. Doe dit met een zaadje, iets lekkers en/of liefkozende woorden. Herhaal dit enkele keren.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
Door het rustig te houden thuis, kun je een rustigere, stillere vogel krijgen. Praat zacht. Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Probeer witte ruis voor je papegaai, vooral als hij schreeuwt wanneer je niet thuis bent.
Wanneer je gebeten wordt door je papegaai zeg je één keer duidelijk nee en loop je direct weg zonder verdere aandacht te geven. Ga niet schreeuwen want dit stimuleert het bijtgedrag juist meer. Veel geduld en consequent zijn is bij dit proces zeer belangrijk.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
Papegaaien die snel en goed leren praten zijn de grijze roodstaart, de Amazone en de edelpapegaai. Vooral de mannetjes blinken hierin uit. Toch zullen ook de vrouwtjes van deze soorten goed leren praten. Dit is bij sommige andere vogelsoorten anders.
Uw papegaai en de buren
Afhankelijk van de soort kan deze roep erg hard en schel zijn, of veel zachter. Kaketoes en ara's en ook de kleinere zonparkieten schreeuwen vaak het hardst maar ook amazones kunnen flink hard schreeuwen. Grasparkieten en Forpus dwergpapegaaien zijn aanzienlijk minder luidruchtig.
Kalmeer je vogel wanneer hij angstig is.
Probeer hem onder je shirt te houden, als hij klein genoeg daarvoor is. De toegevoegde warmte en het fysieke contact kan vaak helpen een luidruchtige vogel die van streek is te kalmeren.
De makkelijkste manier om je papegaai te leren praten is door te werken in kleine stappen. Begin daarom eerst met het communiceren van klanken. Maak het voor je vogel steeds een beetje moeilijker door de klanken af te wisselen. Aangezien een papegaai een echte imitator is, zal hij woorden roepen die hij vaak hoort.
Een papegaai weet niet zo goed wat ie zegt. Hij kan bijvoorbeeld zeggen; “lekker chippie” als jij chips aan het eten bent, maar als je een boterham eet kan hij dat ook zeggen. Hij weet dat je iets aan het eten bent en daar hoort de zin “lekker chippie” bij maar wat je precies eet snapt de papegaai niet.
Een papegaai weet niet goed wat hij zegt, maar kan wel associaties maken. Als u elke ochtend 'goedemorgen' zegt dan zal de papegaai de connectie leggen dat dit iets is wat hij moet herhalen als hij u voor het eerst op een dag ziet.
Als je voor het beste resultaat wilt gaan is het belangrijk om je papegaai zo'n drie keer per week goed te douchen. Dit zorgt voor een knap verenpak. Laat je papegaai tijdens het douchen op een zitstok zitten. Deze zitstok kun je eventueel uit zijn kooi halen, maar je kunt ook een aparte douchestok aanschaffen.
Angst/stress
Stresssignalen: gapen / trillen, bibberen / uitschudden / hijgen / kop schudden / blozen / pinpointen / vleugels strekken / blazen. Wanneer een vogel angst/stress ervaart en geen mogelijkheid heeft om te vluchten of zich terug te trekken uit de situatie, bestaat de kans dat hij uitvalt en bijt.
Bestrijd verveling door iedere dag speeltjes om te wisselen. Zet als je weggaat een radio met praatprogramma's aan in een andere kamer. Laat vogels regelmatig baden en geef dagelijks een douche met de plantenspuit. Goed samengestelde voeding zorgt voor een goede conditie van de vogel.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Wat je ook kunt doen is je dier belonen met natuurlijke snacks om hem bezig te houden. Zo kun je je vogel belonen met onder andere palmnoten, suikerriet, pecannoten, walnoten of macadamia noten in dop. Vergeet het wilgenhout niet te plaatsen, zo kan je papegaai altijd aan zijn knaagbehoefte voldoen.
Vaak zie je een vogel op één poot staan, bijvoorbeeld wanneer hij slaapt of rust. Ook zet de vogel zich vaak dan op met zijn veren, zodat het net een pluizenbol wordt. Dit zie je bijvoorbeeld bij de kanarie, maar ook veel watervogels staan met één poot in het water.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
U kunt de vogel de eerste dagen na aanschaf het beste met rust laten. Op die manier went hij aan zijn nieuwe omgeving. Laat de papegaai na een aantal dagen voorzichtig wennen aan uw hand door deze tegen de kooi te houden en de vogel vanaf de buitenkant van de kooi te voeren.
De buren, komkommerkwekers Van Velzen, weten zeker dat de papegaaien minstens 110 decibel produceren. Ze zeggen in de zomer niet meer in de tuin te kunnen zitten door de herrie.