Poké ( spreekt uit als pokay ) is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groente centraal staat. In een Poké bowl zit voornamelijk jouw favoriete vissoort, gemixt met verse gezonde ingrediënten.
'Poke' betekent 'dwars in stukjes snijden' en de naam slaat op de plakjes of blokjes rauwe vis die in een kom samen met rijst, dressing, groenten en smaakmakers worden geserveerd. Het gerecht poké stamt uit de Hawaïaanse keuken.
1. Rijst De basis is altijd gestoomde rijst, het liefst sushirijst die je lauwwarm serveert. Maak 'm aan met wat rijstazijn, zeewier of sesamzaadjes (denk: sushi!).
De poke bowl eet je koud. Alle ingrediënten in deze bowl zijn koud. Alles vers gesneden en samengebracht in een grote kom. Maar met koken bepaal jij zelf wat je lekker vind.
Zit er voedingswaarde in Poke? Absoluut. Zoals we al eerder zeiden, een gezond gerecht is meer dan alleen het aantal calorieën. Een standaard portie poke bevat ongeveer 25 gram eiwit en vitamines: B-12, C en D, magnesium, kalium, folaat (B9), ijzer, mangaan, zink en niacine (B3).
Medium €11,80 Large €14,80. Keuze uit: Witte rijst, bruine rijst (+€1,00), sla of mix. Extra proteïne: +€2,75 | Extra tonijn: +€4,00 | Extra mix-ins: +€0,75 | Extra dressing: +€0,60 | * prijzen en menu items kunnen afwijken in de winkel.
Waar je in ieder geval rekening mee moet houden, is de rauwe vis. Daarbij selecteer je bij voorkeur een frisse, droge witte wijn, zoals Picpoul of Grüner Veltliner. Riesling werkt vaak goed met de Aziatische smaken. Zit er veel avocado in de poke bowl, neig dan richting Sauvignon Blanc.
In het Hawaïaans betekent Poke “in plakken / stukken snijden”. Een pokebowl is een gerecht waar fijn gesneden (rauwe) vis en groente centraal staan net als in sushi. Daarom kun je een pokebowl vergelijken met een bowl gevuld met alle ingrediënten waar je normaal sushi van maakt oftewel een sushi salade.
Poke wordt traditioneel gemaakt met ahi tonijn of octopus. Poke geserveerd met zalm is verre van traditioneel. Tegenwoordig is zalm waarschijnlijk wel de meest populaire vis om poke mee te maken, maar de klassieke poke is nog steeds rauwe ahi-tonijn (geelvintonijn) of gezouten octopus.
Aangezien een poké bowl als samenstelling veel op sushi lijkt, is sushirijst een aanrader. De rijst is kleverig, lekker korrelig en lekker neutraal van smaak bij vis. Wil je een gezondere variant? Neem dan zilvervliesrijst.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht waarbij rijst in een kommetje geserveerd wordt met verse groenten, vlees of (rauwe) vis, een dressing en wat toppings. De ingrediënten worden allemaal in kleine plakjes of blokjes gesneden en je eet de bowl vaak lauwwarm.
Volgens voedselhistorica Rachel Laudan werd deze vorm van poke populair rond 1970 en is dit nog steeds de gebruikelijke vorm op Hawaï. Omstreeks 2012 werd poke populair op het vasteland van de Verenigde Staten, waar enkele poke-restaurants openden.
Poké ( spreekt uit als pokay ) is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groente centraal staat. In een Poké bowl zit voornamelijk jouw favoriete vissoort, gemixt met verse gezonde ingrediënten.
Schalen poké bowl
Wanneer je een 1 persoon poké bowl maakt is het verstandig de schaal nu te groot te nemen, wij adviseren een schaal tussen de 15 en 21 centimeter. Wanneer je een gerecht voor meer dan 2 personen maakt adviseren we een centimeter of 20 tot 25.
Hoe groot worden de porties? Alles moest precies gemeten worden, daarom hebben we een maatlepel laten ontwikkelen in de VS; ideaal! 30 gram komkommer, 100 gram sushi rijst; zo bouwen we de gerechten op. Zo ligt de marge altijd tussen de 25-30 procent.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
Voor sushi heb je Japanse, rondkorrelige rijst nodig. Die kun je gelukkig gewoon kopen in de supermarkt, vaak onder de naam sushirijst. Zoek anders naar shari of gewoonweg Japanse rijst.
Kies erg verse kweekzalm – wilde zalm kan parasieten bevatten en kan dus beter niet rauw gegeten worden. Eventueel kunt u ook voor gerookte zalm kiezen. Norivellen. De klassieke vellen zeewier om de rijst en vulling van de sushi bij elkaar te houden.
Reken per persoon op ongeveer 75 gr sushi rijst.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.