Spoel de wond schoon met lauw, stromend (drink)water. Als er niet direct schoon water voorhanden is, kun je ook niet-kleurend ontsmettingsmiddel gebruiken. Droog de omgeving van de wond af met schone doek. Dek de wond af met steriel kompres, snelverband of schone doek.
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond.
water, fysiologisch zout, NaCl 0,9 %
Uit diverse onderzoeken (5, 13, 17) blijkt dat (schoon, dus drinkbaar) kraanwater een prima vloeistof is om wonden mee te spoelen.
Spoel een brandwond direct 10 tot 20 minuten met lauw water uit de kraan. Spoel een bijtwond 15 minuten als het dier misschien besmet is met hondsdolheid. Spoel andere wonden 1 tot 2 minuten onder de kraan met lauw water.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
De wonden die ontstaan, groeien binnen enkele weken vanzelf dicht. Het is belangrijk om uw wonden goed te verzorgen. Spoel het wondgebied 2 maal per dag met een lauwe douche schoon.
Er ontstaat pusvorming of wondlekkage. De huid rondom de wond voelt warm aan.
Het reinigen van een acute wond met kraanwater geeft niet meer infectierisico dan reiniging met een steriele fysiologische zoutoplossing (NaCl 0,9%). Advies is daarom om een acute wond te reinigen met lauwwarm kraanwater.
Zorg voor professionele hulp
Voelt het slachtoffer zich goed en kan hij zonder problemen lopen dan kun je naar een huisarts of huisartsenpost. Voelt het slachtoffer zich niet goed of zit de wond op een gevaarlijke plek (hals of romp) dan is het verstandiger 112 te bellen.
Bij een kleine wond:
Spoel de wond schoon met lauw, stromend (drink)water. Als er niet direct schoon water voorhanden is, kun je ook niet-kleurend ontsmettingsmiddel gebruiken. Droog de omgeving van de wond af met schone doek. Dek de wond af met steriel kompres, snelverband of schone doek.
Ernstige uitwendige wonden (actieve bloedingen)
Ernstige uitwendige wonden vinden meestal plaats aan de ledematen, hoofd of hals waaruit in korte tijd veel bloed komt (stootsgewijs of gelijkmatig).
Het gebruik van een wondspoeling is een manier om een wond te reinigen. Hiermee kunnen dood weefsel, overtollige afscheiding en zichtbare verontreiniging worden losgemaakt en verwijderd. Zo worden lokale barrières die een vlotte wondgenezing in de weg staan, geëlimineerd.
Als u stopt met het reinigen van de wond, verhoogt u niet alleen het risico op infectie van de wond zelf: ziekteverwekkers kunnen zich via bloedvaten door het lichaam verspreiden.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Een ontstoken wond ziet er in de meeste gevallen ernstig uit, maar kan dus met een goede verzorging vanzelf genezen.
Hoe herken je een ontstoken wonde? “Als de huid rondom de korst vuurrood is en warm aanvoelt, als het wondvocht vuil en troebel is, als er geel of zwart in de wonde zit, als je koorts hebt …
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie:als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Een wond geneest het best als deze niet droog, maar ook niet te vochtig is. Voor het vochtig houden van een wond kan er gebruik worden gemaakt van een HeltiQ Zalfgaaskompres. Dit is een geweven (woven) steriel gaaskompres geïmpregneerd met zalf om zo de wond zacht en soepel te houden.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Pak dan een wondgaasje en druppel een beetje ontsmettingsmiddel met alcohol erin hierop, zoals de Hansaplast 70% Alcohol voor Desinfectie. Vervolgens dep je het gaasje zachtjes op de wond. Net als na het reinigen, kun je na het ontsmetten een pleister over de wond plakken.
Ga niet in bad, zwemmen of naar de sauna zolang uw wond open is. De huid wordt dan namelijk zacht. Daardoor wordt uw wond niet goed beter.
De wond in de gaten houden is belangrijk als deze open is, maar ook als deze gesloten is. Als er zwelling bij de wond ontstaat, van de wond of de wondranden, kan dit een infectie zijn. De wond is dan ontstoken. Ook als de wond rood of warm is of nat blijft, is het goed om een dokter hiernaar laten kijken.
Soms is een wond afdekken alleen niet genoeg. Je kunt het proces bevorderen door 'm vochtig te maken én te houden. Maar hoe doe je dit? Een vochtige wondgenezing verkrijg je door een spray te gebruiken, zalf te smeren of 'm af te dekken met speciale pleisters.