De beste keuze is doorgaans rauwe ham… Rauwe ham moet niet worden gezien als “een plakje dood dier” dat volledig onbereid wordt gegeten (wat bij rauwe vis soms wel het geval is). Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'.
Rauwe ham is onwijs lekker op je boterham, maar natuurlijk ook hartstikke lekker uit de oven of uit de pan.
Serranoham kun je, net als andere rauwe vleeswaren, beter niet eten nu je zwanger bent. Als je rauwe vleeswaren goed verhit kun je ze wel eten. Met gekookte vleeswaren, zoals achter- en schouderham, kun je met een gerust je boterham beleggen.
Eet geen rauwe of deels rauwe vleeswaren, zoals rosbief, filet américain, ossenworst, tartaar en carpaccio. Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'. Rauwe ham wordt namelijk gerijpt, gerookt en/of gezouten.
Gedroogde ham is rauw en (uiteraard) wat droger, terwijl gekookte ham sappiger is. Zowel gedroogde als gekookte hammen kunnen (licht) gerookt worden.
Alles over Pata Negra (Jamon 100% Iberico Bellota)
Pata negra ("zwarte poot") is in sommige streken van Spanje, de gebruikte term voor de Spaanse iberico-ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd.
Niet op één hoop gooien. Toch kun je niet álle vleeswaren op één hoop gooien, stelt de Consumentenbond. 'Zo zit er in kipfilet, rosbief en ham beduidend minder vet dan in andere vleeswaren. ' Enkele vette vleeswaren zijn spek en bacon, maar ook in grill-, boterham- en leverworst zit bijna 10 procent verzadigd vet.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Dit geldt overigens ook voor gevogelte (denk aan gerookte kipfilet) en vis (bijvoorbeeld gerookte paling en ingeblikt tonijn).
Rauwe ham wordt eerst gezouten en dan gedroogd. Het zouten kan op twee manieren: het vlees wordt enkele dagen in een pekelbad gelegd, al dan niet met kruiden zoals jeneverbessen, laurier, tijm of peper. Of ham wordt 'droog' gezout, in kleur- of zeezout, en vervolgens met lauw water afgespoeld.
Deze ham wordt gemaakt in Spanje en het vlees komt van varkens uit de Spaanse bergen of van speciale varkens van het Spaanse platteland. Serranoham wordt in een bad met kruiden gelegd en is zouter van smaak dan parmaham. Deze hammen in een recept vervangen door gewone rauwe ham is niet altijd mogelijk.
Standaardtaal in België. Algemeen Nederlands is: ham.
Er zitten 23 kilocalorieën in 1 plakje (12 gram) rauwe ham. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rauwe ham'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Prosciutto crudo is een gerijpte ham. Hij is niet gekookt maar zorgvuldig gerijpt in een donkere koele ruimte. Het komt van het dijbeen van een varken en de huid is er af. Prosciutto cotto komt ook van een varken maar de huid en het vet blijven aan het vlees zitten.
Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder grote, mooie plakken van kan snijden.
Hele hammen hoeven niet ontzettend duur te zijn. U koopt deze hele ham die maar liefst 7,5 kilo weegt voor maar €199,95. Daarvoor heeft u een absolute top kwaliteit ham in huis!
Heb je een groot stuk ham gekocht, dan kun je het best in een handdoek wikkelen. Daarna leg je de ham met de zwoerdzijde op een houten plank. Wanneer je de ham zo in de koelkast of op een koele, droge plaats bewaart, blijft hij enkele weken houdbaar.
In de Larousse gastronomique van 1938 staat dat ham uit de stad York "gereputeerd is als de beste die in Europa wordt gemaakt".
Ham of hesp (algemeen Belgisch-Nederlands) is het gekookte, gedroogde, gepekelde of gerookte vlees van het dikke deel van de achterbil van een varken.