Leg de plakken spek in 1 laag naast elkaar erop, zonder dat ze elkaar aanraken. Bak zo'n 15- 20 minuten tot het spek donker goudbruin en knapperig is, maar check na 12 minuten al wel even hoe hard het gaat. In de oven zal het spek ook licht spetteren, maar minder dan in een koekenpan.
In de pan = geen spetter
Een slimme truc luidt als volgt: giet wat water over de baconrepen totdat ze onder water staan. Het water verdampt en zorgt er dan voor dat de bacon niet zo blijft plakken in de pan. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt echt.
Leg je plakjes spek of bacon plat op een bord tussen twee vellen keukenpapier.Zet het bord met spek in de magnetron en zet deze 90 seconden op volle kracht aan. Je zal het spek horen sissen en door de deur heen kun je de plakken op zien krullen. Haal het spek uit de magnetron als je tevreden bent met het resultaat.
Verwarm de oven op 200 graden Celsius en laat de bacon/spek, afhankelijk van de dikte, tussen de 10 en 20 minuten garen op de bakplaat. Extra knapperig? Leg een rooster over de bakplaat en laat de bacon hier op braden. Het vet druppelt op deze manier op aluminiumfolie waardoor schoonmaken een fluitje van een cent is.
Vanuit bacteriologisch oogpunt kunnen deze bereidingen ziekteverwekkende organismen bevatten zoals Salmonella of Campylobacter. Die komen er altijd in terecht door een besmetting van buitenaf. De hygiëne bij het slachten en bij het bereiden is dus van het grootste belang !
Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Spek of bacon bakken in de magnetron:
Ja. Leg de bacon/spek op een bord met keukenpapier en dek af met een tweede laag keukenpapier. Laat de bacon 1 tot 3 minuten in de magnetron knapperig worden op de hoogste stand.
In de vriezer (ja dat kan, heel veel dingen waarvan je het niet verwacht kun je in de vriezer bewaren!) is het tot wel twee maanden houdbaar. En als het eenmaal gebakken is (probeer dat eens op deze spettervrije manier) kun je het nog vijf tot zeven dagen koud bewaren. Even oppiepen wel voordat je het weer gebruikt.
Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart. Spek bevat namelijk omega 3-vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert.
Zeg bacon en je denkt aan spek
Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
Een veel gehoord misverstand is dat zwoerd door zijn vettigheid zorgt voor een veel intensere smaak van het stuk buikspek. Helaas, dat is niet juist. De kwaliteit van het varkensvlees en de bereiding bepalen vooral de smaak. Een goede dry rub, een stukje vlees van mooie kwaliteit.
Spek is met name rijk aan verzadigd vet. Het bevat wat ALA, maar geen EPA en DHA. Spekvet is daarom niet vergelijkbaar en ook geen alternatief voor visvet. Het varken moet en zal ongezond wezen!
De prijsstijging komt door het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest. "Het is een drama wat zich in China afspeelt", zegt Dé van de Riet, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. In tientallen landen is de Afrikaanse varkenspest uitgebroken.
Vis is op zich al vrij zout en wordt nog zouter als het gerookt is. Ook spek, ham en kaas zijn van zichzelf al zout en brengen op die manier ook smaak aan je gerecht.
Voor warme spekjes serveer je ze direct. Voor later gebruik laat je ze helemaal afkoelen, leg ze in een diepvriesdoosje en bewaar in de koelkast. Gebruik ze koud of warm kort even op. Eet smakelijk!
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Zet de oven aan op 200 graden en zet de bakplaat met de bacon in het midden, de oven hoeft niet voorverwarmd te zijn. De baktijd is afhankelijk van de dikte van je bacon/spek. Dunne plakjes hebben ruim 10 minuten nodig, maar iets dikkere plakjes zeker 15-20 minuten.
Spek blijft sowieso relatief lang goed in de koelkast. Als ze uitgebakken zijn, dan blijven ze nog langer goed. Omdat het vlees is, zou ik het toch niet langer dan een paar dagen bewaren en dan wel goed afgesloten. In de vriezer bij -18 graden kun je het makkelijk twee maande bewaren.
Spek komt meestal van de rug of de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet, hiervan maken we spekblokjes of spekreepjes. Buikspek heeft minder vet en meer vlees.
Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid. Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de gerookte spekblokjes die worden verkocht in verschillende supermarkten in Nederland. In het spek zit de listeriabacterie, waar onder meer ouderen erg ziek van kunnen worden.
Ontbijtspek wordt meestal gebakken geconsumeerd, op brood, met pannenkoeken of samen met gebakken eieren. Maar van oudsher werd het ook dun gesneden direct (zonder verdere bereiding) op brood gegeten.
Pancetta. Vergelijkbaar met ontbijtspek, met dit verschil dat pancetta wordt gekruid met onder andere peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat. Pancetta kan zowel gerookt als ongerookt zijn. Bij pancetta wordt vaak het vlees van de rib in het buikvet gerold, zodat de kern magerder is.