De vinylplaat speel je af door het plaatsen van de arm van de houder richting de vinylplaat. Wanneer de arm aan het einde van de plaat is dan houdt de platenspeler op met spelen en kun je de plaat vervangen of opnieuw afspelen.
Het element van de platenspeler leest de informatie van de plaat (de groeven in het vinyl) en zet de trillingen om in een signaal dat naar een versterker gestuurd wordt, die er samen met de luidsprekers muziek van maakt.
Een eenvoudige platenspeler is vaak ingericht, dat deze aan- en uitgezet kan worden met de arm van de platenspeler. De draaitafel begint met draaien als de arm van de houder gehaald wordt en richting de grammofoonplaat gedrukt wordt. Aan het einde van een grammofoonplaat slaat de motor automatisch af.
Om een plaat af te spelen, begin je met de plaat op de draaitafel te leggen. Aangezien platen een A- en een B-kant hebben, moet je ervoor zorgen dat je de plaat op de juiste kant legt, afhankelijk van het nummer dat je wilt afspelen. Naast de toonarm bevindt zich meestal een cue hendel.
Platenspelers hebben speciale phono-voorversterking nodig om vinyl-platen op de juiste manier te laten klinken. Op veel draaitafels is dit al ingebouwd, op sommige niet. Daarnaast hebben sommige versterkers ook al zo'n ingebouwde phono-preamp. In dat geval hoeft je platenspeler het niet te hebben.
Voordelen: Het retro geluid is echt tof. Hij staat mooi in de woonkamer. Het zien draaien van de plaat.
Bij een gewone platenspeler moet je speakers en een versterker aansluiten. Uit de test blijkt dat eigenlijk alle alles-in-1 platenspelers, meestal koffergrammofoons, niet goed scoren op geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Gebruiksgemak zit hem niet alleen in het aansluiten, maar ook in de bediening.
Normaal gesproken kon je een platenspeler dus alleen aansluiten op een phono-ingang. Er zijn echter ook platenspelers met een ingebouwde voorversterker. Deze produceren een zogehete line output. Deze platenspelers kan je aansluiten op elke gangbare audio ingang van bijvoorbeeld een home cinema-set.
Zo regel je de naalddruk
Hier is de naalddruk 0. Je vindt dit punt door aan het contragewicht op de toonarm te draaien. Als de toonarm in de lucht hangt, pak je het contragewicht en draai je aan de kleine schaalverdeling, totdat de 0 samenvalt met het kleine streepje op de toonarm.
Als de naald de groeven in de plaat volgt, beweegt de magneet zich in een bepaald patroon tussen de spoelen. Hierdoor ontstaat een kleine spanning in de spoelen die afhankelijk is van de muziekinformatie in de groeven van de plaat.
Om de pick-up te aarden moet u uw aardedraad op de versterker aansluiten. Dit haalt de mogelijke brom dat de platenspeler fabriceert weg. Deze draad sluit u aan op de ground aansluiting welke zich naast de phono aansluiting bevindt. Dit is een ijzeren aansluiting.
De groef in de plaat kun je vergelijken met een golfachtig pad of een kronkelende weg. Als je de naald op de plaat zet, volgt die de groef. Daardoor gaat de naald trillen en dat wordt omgezet in een elektrisch stroompje. Dit stroompje wordt versterkt en zorgt dat de muziek uit je speakers komt.
Heeft uw platenspeler geen voorversterker dan is het in praktijk ook mogelijk om een voorversterker tussen uw platenspeler en uw tv te plaatsen. Let wel: voor het aansluiten van uw platenspeler op uw TV heeft u een verloopstekker nodig van Tulp (platenspeler) naar Scart (op uw TV).
Een langspeelplaat of vinylplaat, vaak afgekort tot lp of elpee, is een grammofoonplaat met een microgroef, gemaakt van vinyl en met een diameter van 30 cm (12 inch) die ruimte biedt voor maximaal 30 minuten muziek.
Met de komst van de elektromotor in de jaren 30 schakelt men over op 78 toeren (of eigenlijk 77 79), omdat dit zowel bij 50 hertz als 60 hertz is te reproduceren, en deze snelheid bovendien stabiel is bij het gebruik van de oude veerwerkmotoren.
Waarom klinken 45 toeren platen beter? Wanneer je platenspeler op 45 toeren staat ingesteld draait hij sneller rond dan bij 33-1/3 RPM. Dit betekent dat in dezelfde tijd dat een 33-1/3 RPM plaat één ronde heeft gemaakt, de 45 toeren plaat al 1,35 keer rond is geweest.
Draai het contragewicht totdat de arm incl. element en naald gaat zweven. Bekijk de specificaties van het element en kijk naar de optimale naalddruk van je element. Vaak is dit tussen de 1,5 en 2,5 Gram.
Stroboscopen werken op basis van licht. In het geval van de Speedstrobe is dat een laser. De laser knippert met een bepaalde snelheid. Wanneer je deze laat schijnen op een schijf met speciaal daarvoor gemaakte markeringen kun je exact zien wanneer je plateau op de juiste snelheid draait.
"aux" is de afkorting van het engelse woord "auxiliary" wat hulp(middel) betekend. Het is dus een hulp-uitgang, of vrij vertaald: een extra uitgang.
Gewone lijn ingangen als Aux, Tuner en Tape zijn dus niet geschikt om je platenspeler op aan te sluiten. Je hebt verschillende mogelijkheden om toch goed geluid te krijgen: - Koop een losse voorversterker voor platenspelers.
Dankzij de eenstapsfunctie voor volledig automatisch afspelen laat de platenspeler de pick-uparm automatisch zakken, en streamt de muziek naar het gekoppelde Bluetooth®-apparaat. Wanneer de plaat afgelopen is hoeft u niets te doen: de pick-uparm keert automatisch terug in de ruststand.
De meest voorkomende snelheid is 33 1/3 toeren. Alle standaard 12 inch vinyl-platen moeten worden afgespeeld op 33 1/3 rotaties per minuut. Wanneer vinyl wordt gefabriceerd, worden de groeven in de plaat gesneden op een bepaalde draaisnelheid.
Weliswaar is het frequentiebereik van vinyl groter dan dat van cd's, maar dat extra bereik ligt boven de menselijke gehoorgrens. Het dynamisch bereik van een cd (>100 decibel) is meer dan het dubbele van vinyl (circa 50 dB).