Met een dunschiller kun je heel makkelijk dunne linten van je komkommer schaven. Deze linten staan erg leuk op open sandwiches, bijvoorbeeld op avocadotoast. Ook in salades staan komkommerlinten erg mooi.
Brunoise is misschien wel één van de bekendste snijtechnieken. Het snijden van een product in blokjes.
Een langwerpig stuk plastic dat je schuin neerzet waarna je de komkommer heen en weer haalt langs twee scherpe mesjes zodat je perfect identieke dunne plakjes krijgt. Wel oppassen dat niet ook je vingers meegaan.
Snipperen = snipperen is een snijtechniek waarbij een product met een koksmes in gelijkmatige kleine blokjes gesneden wordt.
Eminceren. Ga je groente, vlees of fruit eminceren, dan snijdt je het tot zeer fijne, dunne schijfjes of plakjes. Een vaste maat is er niet. Groenten waarbij deze snijtechniek veel wordt toegepast zijn knoflook en champignons.
'Brunoise' en 'julienne' zijn snijwijzes van groenten. De term 'julienne' verwijst naar (flinter)dunne sliertjes of reepjes. Lees je 'brunoise', dan gaat het over kleine blokjes.
Zaadlijsten. Een komkommer bestaat voor het grootste deel uit water. Veel hiervan zit verstopt in de zaadlijsten met zachte, eetbare pitjes. Wil je een wat minder waterige komkommer, bijvoorbeeld voor in een wokgerecht of voor het maken van tzatziki, verwijder die zaadlijsten dan.
Hoeveel plakken je precies uit 1 komkommer haalt, hangt af van hoe dik je snijdt en hoe dik je komkommer is. De natte 'binnenkant' van de komkommer kun je hiervoor niet gebruiken. Maar niet weggooien hoor! Snijd het in blokjes en maak er bijvoorbeeld een lekkere salade van.
Net als het vruchtvlees is ook de schil van de komkommer supergezond en bevat het veel vitaminen A en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam.
Was courgette voor gebruik en snijd het kroontje er af. Schillen is niet nodig, de witte zachte pitten kun je gewoon eten. De courgette kun je rauw eten, maar ook gebakken (in koekenpan of wok) of gegrild. Ook kun je een courgette in blokjes snijden en net als een augurk inleggen in azijn met kruiden.
Courgette snijden: in blokjes (brunoise)
Snijd de courgette in gelijkmatige plakken van ongeveer 0,5 cm zodat alles hetzelfde formaat heeft en dus evenredig gaar wordt. Stapel de plakken op om de reepjes te snijden. Draai ze een kwartslag en houd de reepjes goed bij elkaar om de blokjes te snijden.
De mandoline is een handig hulpmiddel in je keuken voor het snel snijden van allerlei ingrediënten. Je gebruikt de mandoline als je bijvoorbeeld dunne plakjes of reepjes moet snijden. Denk hierbij aan het julienne snijden van een wortel, het snijden van frietjes of het in flinterdunne plakjes snijden van een komkommer.
In linten of reepjes gesneden (groenten).
Eminceren is een snijtechniek die veel wordt toegepast op knoflook, groenten, fruit en paddenstoelen. Het is het in dunne plakjes snijden van een product. Exacte maten zijn hierbij niet van toepassing.
Eminceren doe je wanneer je je groenten, paddestoelen, knoflook of fruit in erg dunne plakjes snijdt. Bij vlees en vis betekent het fileren, bij groentes betekent het in parten snijden.
Snijden is het geheel of gedeeltelijk van elkaar scheiden van delen van een voorwerp. Dit doe je door er met een scherp werktuig langs te krassen.
Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen. Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.
Groenten in grove stukken of schijven snijden noemen we mirepoix. Verwijder de uiteinden van de gereinigde wortel zo kort mogelijk. Als de wortel te groot is snij je ze best eerst in twee. Maak een plat vlak aan de wortel en leg ze met de platte kant op de snijplank.
Zowel 'ik snij' als 'ik snijd' is goed.