Na een eenmalige behandeling voorkomt Vectra Felis vlooien gedurende één maand en blokkeert het de levenscyclus van de vlooien zodat infestatie in de omgeving van de kat gedurende drie maanden wordt voorkomen.
VECTRA werkt tegen vlooien!
Ze doden volwassen vlooien binnen 2 uur en gedurende een hele maand na toediening*. De ontwikkeling van eitjes tot volwassen vlooien in de omgeving van je huisdier wordt bij de hond gedurende 2 maanden tegen gegaan en bij de kat gedurende 3 maanden.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Als dierenartsen adviseerde we vroeger een middel met selamectine of fipronil, maar sinds 2018 hebben we een beter middel om katten te beschermen tegen teken. Het middel Selamectine Plus heeft als werkzame stoffen Selamectine Plus sarolaner en werkt gedurende 4 tot 5 weken tegen teken.
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'
Zorg ervoor dat je de haren opzij houdt, zodat het vlooienmiddel goed op de huid komt. Er zijn ook natuurlijke vlooiendruppels die je zelf doseert in in de vacht wrijft. De meeste vlooiendruppels werken binnen 24 uur beschermen je kat zo'n 4 tot 6 weken tegen nieuwe vlooien.
Na een paar dagen kan er een kleine ontsteking op de plaats optreden. Dit gaat vanzelf over. Mocht er toch een deel van de teek in de huid blijven zitten, is het wel de bedoeling om deze er alsnog uit te halen. Een teek bij een kat laten zitten, is erg onverstandig.
Symptomen van teken bij katten. Teken vullen zich met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Niks aan de hand, zou men kunnen denken. Maar als een teek op je kat terecht is gekomen en zich langer dan een dag vastbijt, is dit lang genoeg om een infectie door te geven.
Zware tekeninfecties kunnen tot bloedarmoede leiden. Het belangrijkste echter van een tekenbeet is dat deze ziektes kan overbrengen. Hemobartonella Felis is een kleine parasiet die bloedcellen bij katten infecteert en kan leiden tot (ernstige) bloedarmoede. Dit kan zelfs levensbedreigend worden voor de kat.
Manden en dekens wassen
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Maandelijks een pipet Stronghold of Vectra Felis in de nek houdt uw kat en huis vlovrij. Deze middelen zijn bij uw dierenarts te krijgen. Gebruikt u bij een vlooienplaag in uw huis bovendien Indoor-X Omgevingsspray om uw huis vlovrij te maken.
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
Antwoord: De werkzame stof, fipronil, behoort tot een groep insecticiden die vlooien doodt binnen 8 tot 24 uur. Als er na die tijd vlooien gezien worden, komt dat door herbesmetting vanuit de omgeving.
Inwendige middelen (tabletten, pasta's, druppels)
Deze werken het langst, namelijk ongeveer 6 maand. Dit is ook het veiligste voor de mens en omgeving, omdat het contact minimaal is.
Een volwassen vlo zuigt bloed om zich te kunnen voortplanten. Een vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. Na ongeveer 10 dagen komen deze eitjes uit.
Controleer regelmatig of je kat een teek heeft
Wanneer je kat in die periode regelmatig buiten komt, kun je hem het beste dagelijks controleren. Eenmaal op de kat terecht gekomen zoekt de teek een warm plekje in de vacht. Ze zetten zich meestal vast bij de oksels, liezen, buik, oren en staartaanzet van je kat.
Dat is zeker nodig van maart tot en met november - periode wanneer teken in Nederland actief zijn - en kan zelfs verstandig zijn in warme winters. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede middelen bij de dierenarts verkrijgbaar om je kat maandelijks of langdurig te beschermen tegen teken.
Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.
De teek zuigt zich langzaam vol met bloed. De teek ziet er dan uit als een grijs of bruinzwart bolletje van ongeveer 1 centimeter (zo groot als een erwt). Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.
Een teek laten verwijderen door de dierenarts
Een consult kost ongeveer € 35,-. Eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddel na het verwijderen van de teek, kosten rond de € 50,-.
We vinden ze vooral op de kat en de hond, maar ook mensen, konijnen en fretten kunnen last hebben van vlooien. De vlo is ongeveer 1-3 millimeter groot en heeft krachtige springpoten. Een vlo maakt van begin tot eind een hele gedaantewisseling mee.
Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de kat waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.