Achtergebleven boomstronken en -wortels vergaan uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Dit kan echter vele jaren duren. Ook verschilt de tijd van wegrotten erg per boomsoort.
Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
De diepte van wortelgroei hangt af van de boomsoort en de groeiomstandigheden. Als het grondwater binnen twee meter van de oppervlakte (het maaiveld) zit groeien de wortels er naartoe. Dieper gaan ze meestal niet omdat het daar te koud is en er te weinig zuurstof zit.
Om een boomstronk te verwijderen, gebruikt de tuinman vaak een stobbenfrees. Dit is de snelste en goedkoopste manier om een boomstronk te verwijderen. Voor een gemiddelde boom kost dit ongeveer een uur werk. Met de stobbenfrees freest de vakman de boomstronk en de wortels uit.
Groentechniek Klomp beoordeelt de boomwortels en kijkt hoe de boomwortels het best te verwijderen zijn. Vaak is het verwijderen van de boomwortels goed mogelijk met een stobbenfrees. Door de boomwortels weg te frezen, worden de wortels tot wel 45 cm verwijderd. Het enige wat overblijft na het frezen zijn houtsnippers.
bij de meeste bomen zitten de wortels helemaal niet zo diep. Het merendeel van de boomwortels bevindt zich in de bovenste 50- 100 cm van de grond. Dit zijn de voedingswortels van de boom, ze zijn niet dik en groeien vooral horizontaal.
Sommige bomen sterven af na kap, bij sommige soorten bomen loopt de stobbe weer uit om weer een levensvatbaar geheel te vormen.
Je kunt onder andere een boom doden met middelen als azijn, chloor en zout. Houd er wel rekening mee dat deze middelen bij oudere bomen vaak niet krachtig genoeg zijn. Je hebt doorgaans een sterker middel nodig om de boom goed te vergiftigen.
Soms zijn wortelstelsels enorm van omvang. Gaat het om hele grote bomen met een penwortel, dan zitten die maar liefst enkele meters diep in de grond. Die verwijder je niet zomaar. Soms laten mensen een oude boomstronk dan ook maar gewoon staan.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
Vertel uw buren dat u last heeft van de boom of struik. Vraag of ze de overhangende takken willen snoeien tot aan de erfgrens en de hoogte van de schutting. Geef aan dat ze toegang tot uw grond kunnen krijgen als het vanaf hun kant niet lukt. Daar hebben de buren ook recht op.
Je hebt vaste planten die stevige en diep wortelen, zoals Hosta, Rodgersia en Amsonia en planten die juist heel oppervlakkig wortelen (Vinca, Geranium macrorrhizum) of zelfs de wortels nagenoeg bovenop de aarde hebben liggen, zoals Iris germanica.
Vrijwel iedere boomverzorgingsspecialist kan voor u een boomstronk verwijderen met de stobbenfrees. De stobbenfrees zaagt met een stevige en grove cirkelzaag de boomstronk uit de grond. De wortels van de boom kunnen met een stobbenfrees tot wel vijftig centimeter diep worden weggehaald.
Snijd de belangrijkste wortels af met een bijl. Probeer de stam te duwen. Als er meer wortels blootliggen, snijdt u ze af met de bijl. Ga door met duwen en trekken aan de stam totdat de boomstam volledig ontworteld is.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Rij keer na keer met de grasmaaier tegen de boom
Vlak onder de schors zit het cambium en het spinthout. Hoe dunner de schors (bv. bij beuken of magnolia), hoe sneller de boom het loodje legt. Zelfs bij bomen met een dikke schors is deze methode uiteindelijk effectief om de boom naar de brandstapel te verwijzen.
Azijn is te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur. Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven.
Hoe werkt azijn op planten
Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels.
Er zijn vier manieren om een boomstronk te doden: je kunt de stronk natmaken met een zoutoplossing, hem verbranden, hem tegen de zon beschermen of de stronk in stukken hakken. Nadat de boomstronk afgestorven is, kun je hem verwijderen en het gat dichtmaken.
“Toppen” maakt de boom gestrest. Bij het “Toppen” wordt vaak 50 tot 100% van de blad dragende kroon van de boom verwijderd. Omdat de bladeren de “voedselfabriekjes” van de boom zijn, wordt door het in één keer verwijderen van teveel aan blad(knoppen), de boom uitgehongerd.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
Een grote boom is niet door snoei klein te krijgen, maar wel klein te houden. Als men een boom moet snoeien omdat hij te groot is geworden, is het bij aanplant fout gelopen en is de boom niet geschikt voor de standplaats.