Een onderwaterschip met een lage weerstand voor extra snelheid. Motorisering van minimaal 20+ pk. Snelheden van boven de 20 km/h.
Met de 600 tender met 600 kilogram bootgewicht vaar je met een 20 pk buitenboordmotor een maximum snelheid van 14 kilometer per uur.
Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heb je een vaarbewijs nodig. Een rubberbootje met meer dan 5 PK, kan meestal harder dan 20 km per uur.
Met de Honda 15 pk werd een maximum snelheid van 37 kilometer per uur behaald met de rubberboot. Basisuitrusting dus en veroorzaakte een sensatie in de test.
Vaartest 4 Met de Gentle 590 tender met 500 kilogram bootgewicht vaar je met een 30 pk buitenboordmotor een tot een maximum snelheid van 35 kilometer per uur. Met 8 personen vaar je 14 kilometer per uur.
Maxima 600 met 50 pk
Verreweg de populairste tendersloep met sportieve vaareigenschappen. De Maxima 600 Tender haalt met een 50 pk buitenboordmotor een snelheid van ongeveer 45 km/h.
Op 12-jarige leeftijd mag je met een open motorboot (niet langer dan 7 meter) varen die niet sneller kan dan 13 kilometer per uur (maximaal vermogen van 2,5 PK).
De paardenkracht werd ook gedefinieerd als het vermogen dat nodig is om een last van 75 kilogram stapvoets te hijsen (dat wil zeggen met een snelheid van 1 meter per seconde, oftewel 3,6 kilometer per uur).
Deze aluminium werkboot is vaarbewijsvrij met een maximale snelheid van 18km/h.
Met de Corsiva 590 tender met 600 kilogram bootgewicht vaar je met een 40 pk buitenboordmotor een tot een maximumsnelheid van 47 kilometer per uur (met snelle schroef).
Met 20 km per uur loop je supersnel, en doe je 30 minuten over 10 kilometer. En dan zit je nog niet eens op het marathontempo van Kipchoge - maar dan hebben we het natuurlijk wel over de snelste loper ooit.
Elektrische buitenboordmotoren zijn motoren met een stuwkracht van 70 tot 750 LBS. Dat staat gelijk aan ongeveer 1,9PK tot 20PK.
Lichte boot 3 tot 4 pk per ton en zware boot 4 tot 5 pk per ton voldoet nog steeds. Mensen laten zich gek maken en moeten veel pk's hebben. Kijk wat nodig is om op maximale rompsnelheid te komen en zet daar 25 % bovenop.
Zonder vaarbewijs mag je dus nog steeds een boot besturen, mits de bestuurder minimaal 12 jaar oud is. Hoeveel Pk (paardenkracht) er achter de boot hangt maakt niet uit. Er is wel een duidelijke regel: wanneer uw boot harder kan dan 20 km/h, dan dient u in het bezit te zijn van een vaarbewijs.
Een veel gebruikte vuistregel voor het bepalen van het gewenste motorvermogen is 5 pk per ton waterverplaatsing. Voor uw schip zou dat neerkomen op zo'n 26 paardenkrachten.
De Honda BF 20 geeft volledige voldoening. 100% meer kracht dan de 10 pk maar die is zeker voelbaar. Dankzij de combinatie van snel reagerend, betrouwbaar en zuinig vermogen in een lichtgewicht geheel. De Honda 20 pk heeft haar reputatie gevestigd op basis van superieure betrouwbaarheid en laag brandstofverbruik.
De 300pk buitenboordmotor zorgt voor een topsnelheid van rond de 46 knopen (85km/h).
Combinatie boot, motor, mag je toch een snelheid verwachte van circa 40 km per uur.
Hoewel pk staat voor paardenkracht, komt 1 pk niet overeen met de energieprestatie van een paard. Een paard heeft namelijk 2,5 tot 10 paardenkrachten.
De boot wordt aangedreven door een 150pk buitenboordmotor van Yamaha. Hiermee is een maximale snelheid te halen van 55km/h.
Mensen kunnen volgens Meijer in een piekperiode tussen de 700 (normale mensen) en 2.000 (topsporters) watt leveren. Vervolgens is het omrekenen: 736 watt is 1 pk. Dat betekent dat een mens in korte tijd tussen de 0,9 en 2,7 pk kan leveren.
Voor het besturen van een open motorboot moet je minimaal 12 jaar zijn. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden. Ben je nog onder de 16 jaar? Dan mag je boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h.