Rüppells gieren zweven hoog boven het land wanneer ze op zoek zijn naar voedsel. Hierbij gebruiken ze de thermiek om hoogte te krijgen. De dieren kunnen daarbij hoogtes van wel 11 kilometer bereiken. Dat is even hoog als een vliegtuig!
De gieren kunnen dankzij aangepaste rode bloedcellen hoger vliegen dan andere vogels, om zo grote stukken land af te speuren naar aas. Elf kilometer is vermoedelijk wel een uitschieter, maar als de luchtstromen gunstig genoeg zijn kunnen ze dus voor Boeing spelen.
Gieren, kraanvogels, ganzen en zwanen behoren tot de hoogste vliegers. Zo kunnen Indische ganzen tijdens hun trek over het Himalaya-gebergte in Azië hoogtes van soms zeven kilometer bereiken, terwijl een Rüppellsgier recordhouder is: ruim elf kilometer.
Buizerden nam men nog waar op 3200 meter; eenden op 2200, een adelaar op 3000, zwanen op 2000, ooievaars op 1800, een toren- valk op 2300 meter. De leeuwerik stijgt zin- gend lot 600 meter, men zegt zelfs tot 1400 meter, omhoog. Gieren zouden de 4 of 5 K.M.
Onze grootste roofvogel is de zeearend.
Een buizerd, vier ooievaars en twee aalscholvers. De buizerd en ooievaars hoog in de lucht zonder één vleugelslag. Ze maakten met hun brede vleugels optimaal gebruik van thermiek. De verhouding lengte/breedte van de vleugels van aalscholvers is anders, zij zijn gebouwd om als een torpedo door het water te schieten.
De meeste vogels vliegen in hun leven niet hoger dan 150 meter, omdat ze geen reden hebben om dat te doen. Want waarom zou je energie verspillen door hoger te vliegen dan nodig is? De hoogst vliegende vogel is waarschijnlijk de Indische gans.
De hoogte waarop de Buizerd zo zweeft en glijdt kan verschillen van enkele meters tot 100 meter, maar meestal circelt hij tussen de 20 a 40 meter hoog. Zodra de buizerd een mogelijke prooi in het vizier krijgt gaat deze zoekvlucht over in bidden.
Kleinere zangvogels zoals vinken, piepers en lijsters hebben een golvende vlucht om energie te sparen (bounding of undulating flight, verschillende varianten). Hun vleugels zijn puntig of afgerond.De vogel flapt met zijn vleugels in het dal van de golf om snelheid te maken.
ze stijgen tegen de avond op naar 3 tot 5 km hoogte en komen drijvend op de lucht en de wind, rustend in een soort halfslaap, met trage vleugelslag langzaam naar beneden.
Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
“Een gier ziet zijn prooi al op 6,5 kilometer afstand!”
Gieren zijn heel sterk, met hun scherpe snavel trekken zij zonder moeite een prooidier uit elkaar. In hun nek hebben de vale gieren zeer korte veren, zij lijken bijna helemaal kaal. Hierdoor kunnen deze vogels vlees uit het binnenste van karkassen eten en toch redelijk schoon blijven.
De Boeing 747 heeft een kruishoogte van 10.700 meter, terwijl de Embraer 190 naar 12.000 meter klimt. De Airbus A380 kan zelfs op 13.136 meter overvliegen. Dat is ruim honderd keer zo hoog als een gemiddelde kerktoren!
WIST JE DAT DE RÜPPELLS GIER NET ZO HOOG KAN VLIEGEN ALS EEN VLIEGTUIG? Rüppells gieren zweven hoog boven het land wanneer ze op zoek zijn naar voedsel. Hierbij gebruiken ze de thermiek om hoogte te krijgen. De dieren kunnen daarbij hoogtes van wel 11 kilometer bereiken.
Als eenden in de rui gaan (hun veren verliezen), kunnen ze een tijdje niet vliegen. Eenden kunnen meer dan zes kilometer boven de grond vliegen.
Hoe hoger je vliegt, des te ijler de lucht.En dat betekent dat je minder luchtweerstand ondervindt en minder brandstof verbruikt. 'Het probleem is dat er op een gegeven moment niet genoeg zuurstof meer in de lucht zit om de motoren goed te laten functioneren', zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft.
De slechtvalk is een grote valk; het vrouwtje is forser dan het mannetje. Krachtige jager van open land, slaat vogels na een lange, snelle stootduik (van meer dan 200 kilometer per uur) of na een volhardende achtervolgingsvlucht.
De Andescondor is de grootste gier ter wereld. Zijn vleugels zijn wel drie meter wijd! De veren van de vogel zijn zwart en hij heeft een witte kraag rond zijn kop.
In Florida is een 75-jarige man gedood door 's werelds gevaarlijkste vogel, de kasuaris. Dat melden lokale media. De kasuaris is een vleugelloze vogel die tot 1,7 meter groot kan worden. De vogel komt onder andere voor in het regenwoud van Australië en in Nieuw-Guinea.
7. Wat is de grootste roofvogel van de wereld? De Andescondor is een bedreigde diersoort. Het is de grootste roofvogel, met een spanwijdte van 3 meter en een gewicht tot 15 kilo.
1. Grote albatros – 3,7 m. De grote albatros of reuzenalbatros heeft een gigantische spanwijdte, tot liefst 3,7 m. Vliegen kost deze majestueuze vlieger nauwelijks energie.