In de zomer denk ik vooral aan frisse salades en lichte gerechten.Sla, tomaat, radijs en spinazie zijn daar ideaal voor. Maar denk in de zomer ook eens aan gerechten met andijvie, bloemkool of prei.
Spinazie: mei, juni, juli, augustus, september. Spruiten: december, januari, februari. Tomaten: mei, juni, juli, augustus, september. Tuinbonen: mei, juni, juli, augustus.
Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november.
Deze groenten zijn het hele jaar een duurzame keuze, óók als ze niet uit Nederland komen: Bleekselderij. Bloemkool. Broccoli.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
Voor een gehele lijst van alle groenten en fruit, kun je kijken bij de seizoensgroenten die Voedingscentrum heeft gepubliceerd. Groenten van januari: aardappel, pompoen, spinazie, wortel, witlof, radijs, rode biet, prei.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Het Voedingscentrum geeft volwassenen dan ook het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Wanneer in het seizoen
Broccoli uit Nederland is van mei tot november beschikbaar.
Vroeger was witlof 'n échte wintergroente, maar inmiddels is het het hele jaar door van eigen bodem verkrijgbaar. Toch krijg je in de winter vaak meer zin in wintergroente.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen. Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten. Elke dag zalm op het menu zou voor de meeste mensen te ver gaan.