Bij de bereiding van kreeften is het gebruikelijk dat de dieren levend in een pot kokend water gedompeld worden. Daardoor sterven ze meteen.
Wetenschappers hebben een doorbraak bereikt over een onderwerp dat al jaren controversieel is: voelen kreeften en andere schaaldieren pijn? Het antwoord is 'ja', volgens hoofdonderzoeker Bob Elwood van Queen's University Belfast.
Het contrast met een helverlicht aquarium in een restaurant kan niet groter zijn. Hier krijgen ze overigens geen voedsel, zodat er ook geen uitwerpselen in het water terechtkomen. De 'reden' voor het levend koken van kreeft is dat bacteriën zich razendsnel vermeerderen op het moment dat het dier dood is.
Kook de kreeft dan 1 minuut, zoals hierboven beschreven, en haal ze uit het water. Nu is de kreeft dood, maar nog rauw vanbinnen. Dan kan je ze in 2 snijden en bakken. Op deze manier kan je kreeft ook barbecueën.
Levend koken van kreeften. De meeste toegepaste methode om kreeften te doden is het onderdompelen van levende, bewuste kreeften in kokend water.
Kreeften kunnen ook snel geëmotioneerd zijn en kan last hebben van wisselende stemmingen. Ze kunnen ook te beschermend zijn voor degenen die ze liefhebben en kan problemen veroorzaken. Ook kunnen kreeften snel gekwetst zijn en moeite hebben om te vergeten en vergeven.
De rode Amerikaanse rivierkreeft begeeft zich ook op het land. Vooral met regen kan deze soort op het land aangetroffen worden. De kreeft kan op deze manier fysieke barrières in het water omzeilen en geïsoleerde wateren bereiken.
Bewaren. Verse kreeft bederft snel. Bewaar deze daarom maximaal 1 dag in de koelkast. Ze zijn niet meer eetbaar als ze onaangenaam ruiken, verkleurd of taai zijn.
Zeekreeften komen over de gehele wereld voor, zowel in zoet als in zout water. Veel soorten houden het zelfs een tijdje uit op het land, al overleven ze dat niet lang. Slechts een klein aantal van alle in zee levende kreeftachtigen behoort tot deze familie.
Kreeften leven vooral in de zone die grenst aan de getijdenzone, maar ook dieper tot op 50 meter. Ze verschuilen er zich tussen de rotsen of in zelf uitgegraven holen.
Dat je het ook gewoon rauw kunt eten, is minder bekend. Rauw verwerken begint bij – ja… dat moet echt gebeuren – het snel doden van het kreeftje. Steek ze hiervoor met de punt van een scherp mes, net achter de kop door.
Hoe smaakt kreeft? Met de smaak van kreeft krijg je een soort van twee smaken ineen. Je ervaart de zoetheid van mager vlees maar tegelijkertijd ook het knapperige van de vezels van de pezen. De smaak van kreeft kan worden vergeleken met die van een krab.
Krabben hebben veel vijanden, voornamelijk vissen als kabeljauw en paling en daarnaast vele andere zeedieren. Ook vogels proberen krabben op te duiken, een voorbeeld van een typische krabetende vogel is de krabplevier (Dromas ardeola). Ook andere vogels hebben krabben op het menu staan, zoals meeuwen en eidereenden.
Krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren, blijkt uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten uitvoeren. Uit een studie door onderzoekers van de London School of Economics (LSE) blijkt dat er "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat tienpotige schaaldieren en koppotige weekdieren gevoel hebben.
Met die conclusie haalden Noorse onderzoekers begin dit jaar het nieuws. Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren.
Kreeften staan vooral bekend als emotioneel, koesterend en zeer intuïtief, maar ook als gevoelig en soms onzeker. Hun elementaire teken is water, wat logisch is als je kijkt naar de emotionele dieptes die bij dit teken horen.
"Hoe groter de kreeft, hoe ouder. Voor elke kilo moet je ongeveer 10 jaar rekenen. Zo groot als dit exemplaar is echt een zeldzaamheid." Het dier is overigens niet levend gekookt, zoals met kreeften gebruikelijk is, maar kreeg een messteek voordat hij in de pan verdween.
Dit kleine beestje heeft een bubbel-tastische manier om zich te beschermen tegen zijn vijanden. Het schuimbeestje blaast een nest van bellen waarin zijn jonkies kunnen overleven.
Om in leven te blijven, eet de kreeft zichzelf van binnen uit op. Als je dus een wat oudere, niet zo verse kreeft oppakt, beweegt die een stuk minder omdat hij veel kracht is verloren. Houdt verder goed in de gaten of de schaal van de kreeft onbeschadigd is.
U kunt een levende kreeft een dag bewaren in een vochtige doek in uw koelkast. U kunt een gekookte kreeft twee dagen bewaren door ze hermetisch te verpakken in aluminiumpapier of verschoudfolie en in de koelkast te leggen.
Gekookt kunt u ze 2 dagen in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 4°C. U kunt ze ongeveer 3 maanden in de diepvries bewaren. Schaal- en schelpdieren kunt u op verschillende manieren bereiden. Kreeften worden meestal gekookt.
Kreeft: Canadese kreeft levend 400-500 gram €/kg 54.00.
Het gekrijs dat je soms hoort tijdens het koken, is dan weer geen teken van pijn. Kreeften hebben namelijk geen stembanden om mee te schreeuwen.
Vijanden van kreeften zijn voornamelijk vissen en andere kreeften, ze staan namelijk bekend om hun kannibalisme waarbij grotere kreeften kleinere aanvallen.
Hoewel het nog nooit feitelijk bewezen is, zijn er vermoedens dat kreeften tot wel 100 jaar oud kunnen worden. De oudst geregistreerde kreeft ooit was een Europese kreeft van maar liefst 72 jaar oud.