Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar. In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Laat stukjes vlees en vis in geen geval langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed.
Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen. Het kan dan nog wel gegeten worden. Alleen is de structuur van het vlees anders, het kan erg droog zijn.
Vriesbrand is niet schadelijk
Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring.
Het hele punt van een vriezer is dat je je etenswaren langer kan bewaren door ze in te vriezen. De houdbaarheidsdatum op de verpakking klopt dus niet meer. Vlees is ongeveer 3 maanden houdbaar wanneer het bevroren is. Als je gourmetschotel vers was toen hij de vriezer in ging dan zal hij zeker nog goed te eten zijn!
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Je kunt het vlees beter in de koelkast ontdooien, doordat de kans minder groot is dat bacteriën op het vlees komen.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
- Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
3) Breng het vlees op kamertemperatuur
Laat vlees altijd 1 tot 2 uur op een snijplank buiten de koelkast op temperatuur komen. Hierdoor voorkom je dat je vlees te lang moet bakken om de binnenkant op temperatuur te krijgen. Dat heeft als gevolg dat de buitenkant te droog en te doorbakken wordt.
Hoe kun je het beste vlees, gehakt, kip, vis of kliekjes ontdooien? Dat kan door je diepvriesproducten 24 uur van tevoren te verplaatsen van je vriezer naar je koelkast. Je eten is dan op tijd ontdooid, je bespaart energiekosten én behoudt meer vitamines. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
Een ontdooide kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Een ontdooide kip mag niet opnieuw ingevroren worden. Bewaar de ontdooide kip in het koudste gedeelte van de koelkast. Zo blijft je kip langer bacterievrij.
“Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is.” Dat geldt voor niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen.
Invriezen verbetert de kwaliteit van het brood niet, maar het is wel veilig. Bovendien kan geroosterd brood dat van tevoren ingevroren is, je langer een vol gevoel geven. Brood kan in verschillende verpakkingen ingevroren worden.
Er heerst echter een mythe dat wanneer je diepvriesmaaltijden invriest, de vitamines grotendeels verdwijnen. Dit is volgens kenners echter een misvatting. Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens in de vriezer plaatst, blijven de vitamines gewoon in tact.