Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. Hebt u aangifte erfbelasting over 2021 gedaan? Dan kan het wat langer duren voor u de aanslag krijgt. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.
Dit doen we binnen 4 maanden na het overlijden. In de brief staat ook wanneer de aangifte bij ons binnen moet zijn. We sturen de aangiftebrief naar 1 van de erfgenamen, meestal de partner of het oudste kind van de overledene. Tenzij is doorgegeven dat een andere erfgenaam contactpersoon is.
Soms betalen de kinderen dan zelf de aanslag, als ze dat kunnen. Daarnaast is het een optie om rentedragend uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Ook is het wellicht mogelijk om het bedrag te lenen bij een bank in de vorm van een hypothecaire geldlening op de woning.
Wilt uitstel voor de aangifte erfbelasting 2021 of 2022? Dan kunt u op Mijn Belastingdienst 1 keer 5 maanden uitstel aanvragen. U kunt ook uitstel aanvragen met het formulier Aanvraag uitstel aangifte erfbelasting (pdf).
Ook dat kan. U vraagt dan schriftelijk uitstel van betaling aan. In uw brief doet u een voorstel voor een betalingsregeling en geeft u aan wanneer u de termijnen van uw schuld uiterlijk gaat betalen.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden. In bijzondere gevallen krijgt u langer uitstel.
Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.
Erfbelasting is een belasting die u betaalt als u een erfenis ontvangt, of een legaat. De belasting zelf is niet aftrekbaar in de inkomstenbelasting, dat wil zeggen: het is geen aftrekpost.
Wanneer moet ik de aangifte van nalatenschap indienen? binnen een termijn van 4, 5 of 6 maanden.
Aangifte doen voor de erfbelasting is iets waar u even voor moet gaan zitten. Maar we proberen het u zo eenvoudig mogelijk te maken. Met deze instructie doet u in 4 stappen online aangifte voor een erfenis die u kreeg in 2020, 2021 of 2022.
Beleggen geld uit de erfenis
Je kunt zelf gaan beleggen, maar je kunt ook samen met de beleggingsexperts van je bank gaan beleggen. Of je kunt je beleggingen laten beheren door je bank. Beleggen is niet zonder risico's. De waarde van het vermogen dat je inlegt kan dalen.
De notaris maakt de aangifte op voor de erfbelasting en de schenkbelasting. Op basis hiervan bepaalt de belastingdienst of en hoeveel de erfgenamen aan belasting moeten betalen. Soms is een erfenis groter en dan kan de notaris op verzoek precies vaststellen wat ieders rechten zijn.
Wij sturen u dan een herinnering. Doet u dan ook geen aangifte? Dan krijgt u een aanmaning. Als u na die aanmaning weer geen aangifte doet of te laat, moet u een boete betalen.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Erft u bijvoorbeeld een woning, maar gaat u er niet zelf in wonen? Dan telt dat ook mee als vermogen voor de toeslagen. U mag voor de zorgtoeslag en het kindgebonden budget in 2022 € 120.020 aan vermogen hebben als alleenstaande.
Een van de beste manieren om te besparen op erfbelasting is door te schenken. Dit wordt ook wel 'met de warme hand geven' genoemd. Door een deel van het vermogen al bij leven te schenken, daalt de omvang van de toekomstige nalatenschap en daarmee de erfbelasting die jij als ontvanger betaalt.
Wie moet de aangifte erfbelasting doen? In principe is dat iedere erfgenaam. In de praktijk is dat één van de erfgenamen die het namens hen allen regelt. Is er een executeur, dan doet die de aangifte.
Voor de erfbelasting over een woning gaan we uit van de WOZ-waarde (opent nieuw venster) min de hypotheekschuld. U kunt in de aangifte kiezen welke WOZ-waarde u opgeeft: of u geeft de WOZ-waarde in het jaar van overlijden op, of de WOZ-waarde in het jaar ná overlijden.
Kunt u uw belasting niet op tijd betalen? Dan kunt u een betalingsregeling vragen met het formulier 'Verzoek betalingsregeling voor particulieren'. Wilt u kwijtschelding van belasting en/of premie? Dan kunt u kwijtschelding vragen met het formulier 'Verzoek Kwijtschelding van belasting en/of premie voor particulieren'.
Betalingsregeling niet verplicht
Een betalingsregeling afspreken is niet verplicht. Dat betekent dat een debiteur niet kan afdwingen dat er een betalingsregeling wordt afgesproken. U bent dus niet verplicht om een betalingsregeling te accepteren en mag dus een betalingsvoorstel van uw debiteur weigeren.