Symptomen van een hersenschudding Je merkt dat soms meteen, maar soms ook uren of zelfs dagen na de klap. Vooral dat laatste is goed om te weten, omdat de tijd die ertussen zit maakt dat mensen hun klachten soms niet aan een hersenschudding koppelen.
Wat kunt u verwachten? De eerste dagen of weken na het ongeval kunt u onplezierige gevolgen ondervinden. Dit is meestal tijdelijk. Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn: • hoofdpijn • vermoeidheid • duizeligheid • traag denken • problemen met concentreren en onthouden.
Door de klap kunnen verschillende functies in de hersenen verstoord raken en ontstaan diverse soorten klachten. Deze klachten kunnen direct merkbaar zijn, maar ook later optreden in de eerste uren of zelfs dagen na de hersenschudding.
Een lichte stoot of slag op het hoofd kan al genoeg zijn om je een hersenschudding te bezorgen. Bij een hersenschudding ontstaat er (tijdelijk) letsel aan de hersenen. Dit kan variëren van licht tot zwaarder, met ook andere symptomen en klachten. Neem een hersenschudding altijd serieus.
Door een val of door een harde slag op het hoofd kan een wonde of buil ontstaan, maar soms is er niets aan het hoofd te zien. De eerste dagen kunt u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of een verminderd concentratievermogen. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
Wanneer u buiten bewustzijn raakt en enkele dagen flinke hoofdpijn hebt, terwijl u ook misselijk bent en last heeft van fel licht, dan lijkt het wel duidelijk dat u een hersenschudding heeft opgelopen.
Dit wordt gedaan omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Sufheid is een teken hiervan. Ter controle moet de patiënt de eerste 24 uur om de 2 uur gewekt worden om te controleren of de patiënt goed helder is. Dit moet ook 's nachts gebeuren.
Auto- of motorrijden; Pas als u zeker weet dat uw concentratie voldoende is, u snel genoeg kunt reageren op onverwachte situaties en u afstanden goed in kunt schatten, mag u weer autorijden. Sporten; Breng uzelf niet in situaties waarbij u weer een klap tegen het hoofd kunt krijgen.
− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma).
Een hersenschudding gaat meestal voorbij zonder restverschijnselen. In de eerste dagen of weken hebben veel patiënten last van zogenaamde posttraumatische klachten; klachten die optreden na een ongeval (trauma). Dit is heel normaal en meestal niets om u zorgen over te maken.
Iemand moet u dan om de 1 of 2 uur wakker maken. Bijvoorbeeld uw partner, een familielid, vriend of kennis. Dit moet in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert die persoon of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht na een hersenschudding. De hoofdpijn kan erger worden door vermoeidheid of stress. Slapen, rusten of even een pauze nemen kan verlichting geven. U kunt paracetamol nemen tegen de pijn.
Wat kan je zelf doen? Rust voldoende, d.w.z. niet lezen, sporten, werken of tv-kijken.Indien nodig, neem je een pijnstiller (paracetamol of ibuprofen) voor de hoofdpijn of een antibraakmiddel. De meeste mensen herstellen goed van een hersenschudding en houden er geen klachten aan over.
Bij een lichte hersenschudding is het aan te raden om na een dag rust langzaam de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Ga langs de huisarts wanneer klachten van een hersenschudding lang voortduren of voor advies bij een zwaardere hersenschuddig omtrent rust.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
Koel uw hoofd met een ice pack, een koude natte doek of iets kouds uit de diepvries. Wikkel daar een theedoek of handdoek omheen en houdt dat 20 minuten tegen uw hoofd aan. Neem rust en doe niet meer dan u aan kan. Vooral de eerste dagen na de klap of val is dit verstandig.
Het negeren van de klachten (ook al zijn deze slechts minimaal) kan leiden tot ernstige (blijvende) klachten! Het advies is dan ook om volledige en absolute rust in acht te nemen tot een sporter gedurende 72 uur geheel klachtenvrij is alvorens activiteiten weer rustig op te bouwen.
Ook is de druk op je hoofd door de inspanning niet bevorderlijk. Lichamelijke beweging is wel goed. Begin met een kleine wandeling of met een kwartiertje fietsen op een hometrainer. Doe eerst rustig aan, je moet niet buiten adem raken.
Wanneer een hersenschudding niet goed hersteld, dan is er sprake van een verwaarloosde hersenschudding. De gevolgen kunnen dan nog jaren aanhouden. Deze kunnen heel divers zijn en op allerlei manieren tot uiting komen.
De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een 'normale' spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor.
Bewustzijnsverlies langer dan 5 minuten en/of geheugenverlies langer dan 30 minuten. nodig. Bij een graad 3 is zelfs een neurologisch onderzoek in een ziekenhuis aangewezen. Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust.
Dieet. Je mag alles eten en drinken. Het kan wel zijn dat je nog misselijk bent door de hersenschudding of -kneuzing.
Advies voor patiënten met een hersenschudding of hersenkneuzing. De eerste paar dagen doe je rustig aan en daarna pak je langzaam je activiteiten weer op. Deze eerste weken ervaren veel mensen klachten die variëren van hoofdpijn tot concentratiestoornissen en/of overprikkeling.