BEVRUCHTING. Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze “dekbereid”, wat ze zal uiten door stil te blijven staan als het mannetje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden. De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten.
Hoe vaak een hond loops wordt, verschilt per hondenras. Sommige hondenrassen, bijvoorbeeld de Duitse Herder, kunnen wel 2 tot 3 keer per jaar loops worden.Andere rassen, bijvoorbeeld de Ierse Wolfshond, zijn slechts eenmalig per jaar loops. Toch zijn er gemiddelden genomen om de loosheid bij jouw hond te voorspellen.
Sperma heeft ook een rijpingsfase nodig en is in staat om een teef tot 4-6 dagen na een dekking te bevruchten. Te vaak en te snel dekken is dus niet verstandig!
De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal.
De dekking
Tijdens een succesvolle dekking komen teef en reu tijdelijk aan elkaar vast te zitten, waarbij de reu de penis niet uit de teef kan verwijderen. Ze zitten dan echt aan elkaar vast en dit duurt meestal meerdere minuten.
De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken.De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten. Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties.
De reu ejaculeert in drie frakties; een voorfraktie die dient als reiniging, de tweede spermarijke fraktie, en de derde en grootste prostaatfraktie. Respectievelijk zijn deze 4ml, 2 ml en 15 ml voor een reu van gemiddelde grootte.
Tekenen van zwangerschap
Indien uw hond drachtig is, oftewel ze is zwanger, kunt u dit aan een aantal zaken zien, namelijk: De tepels van uw hond zullen opzwellen en beter zichtbaar zijn na ongeveer 25 a 30 dagen. Ongeveer een maand na de dekking komt er vaginale afscheiding. Haar buik zal gaan opzwellen.
Drachtdiagnose. Je dierenarts kan de dracht bevestigen ofwel vanaf dag 21-25 met een zwangerschapstest voor honden die de hormoonniveaus meet, ofwel vanaf dag 20-22 met behulp van een echo. Vanaf circa dag 30 kan je dierenarts een lichamelijk onderzoek doen om het aantal puppy's te tellen.
Normale dekking hond
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).
Een teef moet gedekt worden tijdens de loopsheid om drachtig te kunnen worden. Ze wordt 2 tot 3x per jaar loops. Sommige rassen zoals de Basenji, Tibetaanse Mastiff en alle wolfskruisingen worden maar 1x per jaar loops. De eerste loopsheid vindt tussen 6 en 14 maanden leeftijd plaats.
In artikel III. 21 lid 3 van het Kynologisch Reglement (KR) staat dat een fokker bij de dekaangifte kan opgeven dat zijn teef door één extra reu is gedekt. Dit houdt in dat een dubbeldekking is toegestaan en dat het vanaf 1 december 2020 dus mogelijk is om een 2de reu aan te geven.
Lang duurt het niet: van een paar seconden tot een paar minuten. Bij honden, die vaak wel twintig minuten aan elkaar vast zitten na de seks, speelt trouwens een ander mechanisme. De hondenpenis zwelt na de ejaculatie flink op, waardoor hij vast komt te zitten in de hondenvagina.
er moet een loopsheid tussen zitten. Gemiddelde teef word 2 keer per jaar loops dus bij een eerste loopsheid mag ze gedekt worden en de tweede keer niet. Dus hoe dan ook strafbaar.
Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.
Lichaamsbeweging. Regelmatig wandelen helpt een zwangere hond om haar conditie op peil te houden, zodat ze voorbereid is op de komst van haar kleintjes! Vermijd wel intensieve training, hondenshows of zelfs gehoorzaamheidscursussen tijdens de dracht. Zulke activiteiten kunnen stress opleveren.
Honden kunnen alleen drachtig worden wanneer ze loops zijn. Dit gebeurt bij de meeste hondenrassen twee keer per jaar, maar er zijn ook rassen waarbij dit maar één keer per jaar is. De loopsheid begint met een periode waarin het lichaam van de hond zich voorbereid op de dracht.
Je teef wordt niet dikker en gedraagt zich ook niet anders. Dit kan komen door een heel klein nest. Bij 1 of 2 puppy's bij een grote, stevige teef is het minder zichtbaar dan bij een nest van 12 bij een kleine, ranke hond. Meestal zie je de teef wel van vorm veranderen in de laatste 2 weken van de dracht.
De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
Een dracht bij honden duurt maar ongeveer 2 maanden, dus je huis is al snel gevuld met puppy's! Wanneer je hond zwanger is, vraag je je misschien af hoe een hond eigenlijk bevalt.
Wanneer je merkt dat jouw hond moeilijker opstaat, minder vaak spontaan beweegt en wellicht ook tijdens het bewegen veel moeite lijkt te hebben kan je hond last van stijve en stramme botten hebben. Niet alleen oudere honden kunnen hiermee te maken krijgen, ook jonge honden zijn gevoelig voor stijve en stramme botten.
Een lijstje zaadrecords. De blauwe vinvis produceert het meeste sperma en de platworm Macrostomum lignano heeft de slimste zaadcellen.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten.
Waarom stinkt de vacht van mijn hond? De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is een huidinfectie met gisten of bacteriën (microbiële huidinfectie). Vooral de gist Malassezia pachydermatitis is een beruchte veroorzaker van onfrisse luchtjes.