Afhankelijk van je stek, het licht, de tijd in het jaar, zie je na een paar weken (dit kan ook een maand zijn) wortels ontwikkelen. Als de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je je stek overzetten in de aarde zodat de stek uit kan gaan groeien tot een hele plant.
Een monstera kan binnen een jaar flink gegroeid zijn. Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten.
De plant moet nog acclimatiseren
Als je een plant verplaatst, moet hij wennen aan een nieuwe plek. Dat geldt als je hem in huis verplaatst, maar ook als je hem net hebt gekocht bij een tuincentrum of kweker. Het kan wel een jaar duren voordat hij zich helemaal op z'n plek voelt – maar meestal gaat het wel wat sneller.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken. Je kunt de bladeren met en zonder gaten zien als een ander soort blad: als de plant nog jong is (of te weinig licht krijgt) maakt hij juveniel blad, blad in de jeugd fase.
Als er onder de grond geen ruimte meer is om te groeien, groeit je plant boven de grond ook slechter of zelfs helemaal niet. Hier leer je alles over verpotten. Krijgt je plant voldoende licht? - wanneer een plant te donker staat laat hij snel blad vallen en zal hij veel minder snel nieuwe blad maken.
De verzorging van de Monkey Mask
Niet laten verdrogen, maar zeker niet teveel water. Een licht vochtige bodem is voldoende, want de plant gebruikt niet veel vocht. De plant geeft vaak zelf aan als je hem teveel water geeft, want dan krijgt hij bruine of gele bladranden.
Zo doe je dat! Stekken doe je door een stukje van de plant af te knippen en dat stukje in het water te zetten of in de aarde, zodat het stukje plant wortels kan ontwikkelen en daarna uit kan groeien tot een nieuwe plant.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Maak bij een gietbeurt de grond licht vochtig. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week.
De Monstera Monkey Mask is het hippe broertje van de bekendere Monstera. Deze hangplant is eigenzinnig en doet wat hij wil, met zijn leuke gaatjes in de bladeren en eigenzinnige vormen.
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste hebben jonge bladeren nog niet veel gaten. Dat is gewoon en de bladeren die vervolgens verschijnen zullen steeds meer gaten vertonen. Ontvouwen de bladeren van een oudere plant zich zonder gat, dan is er meer aan de hand.
Als je plant nog jong is, heeft ie misschien nog geen luchtwortels. Heeft ie ze wel, dan kan je ze ook om je mosstok laten groeien. Als ze erg lang zijn, kan je ze voorzichtig om de mosstok heen wikkelen, maar je kan ze ook gewoon met touw vastbinden.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
Gatenplant (Monstera deliciosa)
Aanraking van het sap van de bladeren en stengels van de gatenplant kan leiden tot diarree en hevige irritaties aan de huid, tong en keel. Eventuele onrijpe vruchten bevatten net als Dieffenbachia calciumoxalaat kristallen.
Met zijn gaten in het blad en ontzettende makkelijke verzorging is deze Monstera Monkey Leaf een echte must-have! De plant komt van origine uit Midden- en Zuid Amerika. Daar groeit hij langs de reusachtige bomen omhoog en kan hij bladeren krijgen tot wel een meter lang!
Til de plant alvast in de positie die je mooi vindt en kijk of de stok daar goed tussen past. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je een mosstok het beste plaatsen als je aan het verpotten bent. Mocht je daar geen zin of tijd voor hebben, dan kun je de mosstok ook gewoon in de aarde drukken.
Helaas niet. Je kunt bijvoorbeeld wel een enkel blad afsnijden, maar enkel de bladsteel zal geen nieuwe plant vormen. Wanneer je een blad met een bladsteel op water zet, gaat deze soms zelfs wortels maken, maar zonder node, een klein bobbeltje op de stam die bij elke bladoksel zit, zal er geen nieuwe groei ontstaan.
Luchtwortels afknippen
Je kunt ze dus afknippen, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt ze ook gewoon terug in de grond stoppen.
De Monstera kan flink hard groeien met wat extra liefde, dus is het verstandig om de plant eens in de paar jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. Eens in de twee jaar ongeveer is meestal voldoende.
Hij kan namelijk monsterlijk groot worden. Hij slingert zich in het wild tot wel 20 meter hoog de bomen in. Zelfs in huis groeien gatenplanten snel en heeft hij de ruimte nodig. Een omvang van 2 meter hoog en breed is geen uitzondering.
Gatenplant (Monstera)
Je kunt een gatenplant gerust op een donkere plaats neerzetten. Een lichtere plek vindt hij ook geen probleem, maar zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat.
Dit is waarom de bladeren krullen
Zoals eerder gezegd, is de Monstera een tropische kamerplant, die niet vies is van een wat hogere luchtvochtigheid. In huis is de luchtvochtigheid vaak relatief laag, zeker in de winter als ook de verwarming nog aan staat. De droge lucht kan ervoor zorgen dat de bladeren dicht krullen.
Als de monstera een aantal jaar oud is, komen er allerlei vertakkingen tevoorschijn. Dit zijn luchtwortels die een plek zoeken om zich aan vast te hechten. Bind ze aan de stok en de plant zal mooi verder groeien in de hoogte. Zo kunt u de plant mooi in vorm houden.