Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Bamboe bestaat uit veel verschillende soorten die allemaal unieke groei eigenschappen en kenmerken hebben. Zeggen dat bamboe 1 meter per dag groeit is misleidend omdat niet alle bamboesoorten zo snel groeien (de meeste groeien "maar" tussen de 5-20 cm per dag).
Als de scheuten aan het groeien zijn is het erg belangrijk de grond iets vochtig te houden. Bij langdurige droogte dus zeker besproeien. Water is misschien nog wel belangerijker voor grote scheuten dan de mest. In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen.
Groei eigenschappen bamboe
Het wereldrecord van 91 cm per dag (0,00003 km/h) is door Guinness World Records vastgelegd in het Verenigde Koninkrijk. Buiten dat bamboe erg snel kan groeien, kan de plant ook aanzienlijke hoogtes bereiken als grassoort zijnde. De bamboesoort die het grootst kan worden, is de Dendrocalamus.
Deze bamboe wordt tot 400cm hoog wordt. Dit in tegenstelling tot de woekerende bamboe, de Phyllostachys soorten. Bamboe Fargesia is een van de bekendste en sterkste, niet woekerende bamboes en verdraagt maar liefst 25° C vorst en blijft mooi wintergroen in de winter.
De planttijd begint wanneer de vorst uit de grond is (meestal eind februari) en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Geef dan wel wat extra winterbescherming met blad of stro. De planten worden geleverd in potten en kunnen in principe het hele groeiseizoen geplant worden.
Blijft het blad bij schaduw of donkerte opgekruld, dan is water geven zeker nodig! Geef liefst meerdere keren een paar emmers of gieters water per plant. Veel water zal bij een droge kluit namelijk langs de binnenrand van de pot wegvloeien. Een beetje zoals een druppel op zandpad op een zinderend hete zomerdag.
De Bamboe Fargesia Rufa woekert niet. De bodempol van de Rufa kan in de loop van de jaren 80-100cm breed worden. De Rufa bamboe zelf kan 150cm breed worden.
(foto links) Het opgaande silhouet, het kleine glanzende blad, de relatief dikke halmen en de prachtige witte schutbladen aan de nieuwe scheuten maken Fargesia robusta 'Campbell' tot de beste keuze bij het zoeken van een haag die tot 4 meter hoog mag worden. Daarbij gedijt deze soort goed op een zonnige groeiplaats.
Kijk goed welke soorten daarvoor goed geschikt zijn. De Fargesia Rufa en de Fargesia Winter Joy zijn daar wel geschikt voor en de andere soorten raden we af om in een plantenbak of in een pot te zetten. Deze planten hebben ruimte nodig om te groeien en zullen uiteindelijk laten zien dat ze niet op hun plek staan.
Na aanplant geeft u de bamboe overvloedig water. In de eerste week minimaal elke dag! Vanaf de tweede week om de 2/3 dagen. De frequentie van het water geven is afhankelijk van de standplaats (volle zon of schaduw), windomstandigheden en de buitentemperatuur.
De groeisnelheid van de rode bamboe Fargesia murieliae 'Jiuzhaigou' bedraagt ongeveer 50 tot 75 cm. per jaar en de plant kan een hoogte van maximaal 2,5 tot 3,0 meter bereiken. De minimale hoogte is ongeveer 1 meter. Voor hele lage hagen zijn soorten als de Taxus of buxus meer geschikt.
De Fargesia is in niet al te strenge winters wintergroen. De niet-woekerende bamboe kan zowel in volle zon, halfschaduw, als volle schaduw geplant worden.
* 2 planten per bak kan prima als de diepte minimaal 40 cm is, bamboe wordt vaak in pot gekweekt waarbij de wortels rond gaan groeien. Snij of knip de wortels op drie plaatsen van onder iets in zodat de wortels direct goed vertakken en niet rond blijven groeien (het bloempot effect).
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
In principe groeit een bamboe in diverse soorten grond. Het is verstandig bij het bamboe plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten.
Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kan gebruiken.
Bamboes kunnen het beste in het voorjaar bemest worden met stikstof rijke meststof (kan organisch of met osmocote). In het najaar is het beter om niet meer te bemesten, zodat de bamboes afharden voor de winter. In de zomer kan bijgemest worden met silicium meststof, dit zorgt voor extra stevigheid van de halmen.
Bamboe direct in de grond plaatsen verhoogd het risico op rotten. Om rottende bamboe te voorkomen zorg je ervoor dat je de bamboe minimaal 2 cm van de grond plaatst. Het wordt afgeraden bamboe direct in de grond te plaatsen, tenzij de bamboe goed ingesmeerd wordt met speciale bitumen verf of teer.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
De plantafstand van de bamboe in 2,5 liter pot is 45 cm, gemeten van het hart van de plant naar het hart van de volgende plant. De planten in een pot van 5 en 7,5 liter zet u op 50 cm afstand. Als u een lange haag gaat zetten dan maakt een maatstok die u steeds tussen de planten in kan houden voor dezelfde afstand.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
Een bamboe heeft in de regel geen bemesting nodig, met uitzondering van een locatie op arme zandgronden of in de pot. Het voorjaar is het belangrijkste groeiseizoen. De planten verwerken de voedingsstoffen optimaal en bevorderen de groei.