Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Stukken verse gember kun je in een open plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren. Op deze manier blijft de gember 3 weken goed. Verse gember kun je ook invriezen in kleine porties. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maanden bewaren in afgesloten potjes.
Verse gember bewaren in de koelkast (tot 3 weken houdbaar)
Het beste kun je de gember bewaren met schil, in een plasticzakje zonder lucht. Je kunt gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentenla van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken.
Je kunt de gember raspen of klein snijden, en vervolgens invriezen in kleine porties.
Hoe lang kun je gember bewaren? Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar.
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Gember werkt ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Omdat gember endorfine activeert zorgt het ook voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Je kunt het beste vaststellen of Gember niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de gember verkleurd, ingedroogd of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Water met gember is super gezond, en kan goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen hiervan. Gember is namelijk al eeuwenlang een van de meest gebruikte (geneeskrachtige) ingrediënten ter wereld.
De wortelstok is witgelig met soms -en dat is zeldzaam- een dunne, licht blauwe ring van binnen. Deze ring duidt op de aanwezigheid van een zeer krachtig eiwitsplitsend enzym, zingibain.
Gemberrecepten. Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Gember zorgt voor een verbetering van de bloedcirculatie naar je hoofdhuid. Goede bloedsomloop kan je haargroei stimuleren. Je haarlokken kunnen versterkt worden dankzij de hoeveelheid vitamines, vetzuren en mineralen dat gember bevat. Gember kun je ook gebruiken als je last hebt van roos.
Gember zorgt ervoor dat je huid een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Hiermee gaat het vroegtijdige huidveroudering tegen. Wanneer je last hebt van veel acne kan gember helpen je huid te kalmeren. Dit komt door de zuiverende en ontstekingsremmende werking.
nadelen teveel gember. Overmatig gebruik kan leiden tot problemen met darmen en/of maag. Dan is gemberthee gevaarlijk. Verder kun je, alleen bij een overdosis hartkloppingen krijgen, duizelig, slaperig of verward worden.
Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend. Bovendien helpt gember bij verkoudheid en hoest. Gember bevat veel magnesium en fosfor.
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Gember is heel veelzijdig: van curry's tot het drinken van gemberthee en van gemberkoekjes tot -shots. Gezond is het zeker, want het bevat allerlei antioxidanten, vitamines, mineralen en essentiële oliën. Een gemakkelijke manier om gember toe te voegen aan je dagelijkse voeding is het drinken van gemberthee.
Gember heeft antivirale en bacteriedodende werking. Je kunt het vers geven maar je kunt er ook thee van zetten.