De zaagcactus groeit niet bijzonder snel, waardoor je deze kamerplant niet elk jaar hoeft te verpotten. Eens in de 2 jaar is voldoende. Je kunt de Epiphyllum het beste in het voorjaar verpotten. De kamerplant begint dan sneller te groeien, waardoor deze sneller herstelt van het verpotten.
Zaagcactus water geven
Geef de zaagcactus ongeveer één keer per week water. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, dan is de kans groot dat de wortels gaan rotten. In de wintermaanden volstaat het op de cactus één keer in de twee weken een klein scheutje water te geven.
Een Zaagcactus, en andere Epiphyllums, kun je vrij makkelijk stekken. Van één blad kun je al meerdere nieuwe planten kweken. Snij het blad een paar centimeter boven de grond af; de moederplant zal van daaruit weer opnieuw uitlopen. Het blad kun je in meerdere delen snijden, van zo'n vijf centimeter lang.
Is je cactus bruin geworden en ingezakt? Dan kun je 'm het beste gelijk even een paar dagen buiten zetten, in de tuin of op het balkon. Ze hebben namelijk hoognodig frisse zuurstof nodig. Maar let op, doe dit alleen in de zomer, als het lekker warm is buiten.
Cactussen die erg in de lengte groeien, of dat nu omhoog of hangend is, zijn niet al te moeilijk te stekken. Met een goed schoon mes snij je de stam door, vlak bij de grond of hoger, afhankelijk van wat je esthetisch mooier vindt. De moederplant groeit vanuit de wond meestal vertakt weer verder.
Cactussen groeien niet snel, dus vaak merk je pas later als ze niet blij zijn op een plek. Toch zijn er zeker tekenen die je kunt herkennen, voordat het te laat is en je cactus het van verdriet heeft opgegeven. Een cactus die te donker staat, gaat altijd op zoek naar meer licht.
Uitgerekte schijven kun je afsnijden, zodat de plant weer mooie schijven gaat groeien. Maar een bolcactus krijg je helaas niet opnieuw in vorm. Uiteindelijk zal deze weer dikker uitlopen, waardoor je een interessant zandloper model krijgt. De volle zon kan soms zelfs voor cactussen te heftig zijn.
Een cactus heeft weinig water nodig, maar vergeet de plant niet helemaal water te geven. Het belangrijkste is dat je geen nieuw water geeft aan de plant wanneer de grond nog vochtig is. Wanneer dit het geval is dan kan de cactus gaan rotten en dat is iets wat je echt niet wilt.
Maar bij de Nederlands-Belgische cactus- en vetplantenvereniging Succulenta merken ze daar weinig van. Had de vereniging in de jaren zeventig nog ruim 3000 leden, inmiddels is dat 1400. De gemiddelde leeftijd is 60 jaar.
Laat je cactus nog beter groeien
De zon zorgt voor het sneller uitdrogen van de grond, het verdampen van het water en een nog meer dorstige plant. Toch mag je de plant niet teveel water geven, regel nummer twee. Een overvloed aan water kan namelijk leiden tot verrotting.
De Epiphyllum houdt graag van een luchtige grond, dus zorg ervoor dat cactus/succulenten potgrond gebruikt; 4.
Het stekken van een vetplantje is erg eenvoudig. U kunt met een scherp mes of een klein schaartje één van de blaadjes aan de buitenkant van het vetplantje, zo dicht mogelijk bij de kern, wegsnijden of wegknippen. Laat het blaadje daarna ongeveer een week drogen en leg het vervolgens in een potje met aarde.
Snij een blad van de Rhipsalis af. De meeste soorten zijn erg vertakt; dan kun je een top uit de plant snijden van zo'n tien centimeter lang. Plant deze in een potje met aarde, het liefst een mengsel van zand en potgrond. Het stekje heeft maar spaarzaam water nodig en mag tussendoor droogvallen.
Cactus. Hoewel cactussen -of eigenlijk cacti- gewend zijn aan fel zonlicht in de woestijn, kunnen ze toch verbranden in de zon. Daarom doen ze het beter op plekken waar deels schaduw is. In compleet donkere kamers zullen ze niet overleven, maar in de meeste slaapkamers zullen ze het goed doen.
Bovendien kunnen Cactussen vele malen hun eigen gewicht aan water opzuigen. Bij lagere temperaturen in de winter kan een cactus zonder problemen drie maanden zonder water, hierbij kunnen sommige cactussoorten iets krimpen. Bij lagere temperaturen is het beter om de grond droog te houden.
Voeding is belangrijk
Cactussen groeit van nature in droge gebieden met voedselarme en zanderige ondergronden. Een "gewone" potgrond is dus niet helemaal geschikt voor deze plant. Speciale grond is in een tuincentrum te koop, maar kan -eigenlijk- ook makkelijk zelf gemaakt worden.
Normaal verwaarloos je een cactus gedurende de winter: je zet 'm koel, en houdt 'm bijna droog. In het voorjaar gaat de temperatuur stijgen, evenals de hoeveelheid licht. Dat is het sein om de cactus geleidelijk aan steeds meer water te geven en 'm, alweer geleidelijk aan, op een zonnige plek te zetten.
In de natuur beschermen ze tegen aanvreten door dieren, nachtelijke kou en felle zon. Daarnaast zorgen ze voor een beetje afkoeling, dauwabsorptie en afvoer van neerslag.
Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen. In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven.
Als ze niet genoeg licht krijgen, kunnen ze het water dat je geeft niet gebruiken. Je cactus zal dan gaan rotten. Als je een vinger in de pot steekt en de grond net niet meer lichtvochtig aanvoelt, is het waarschijnlijk tijd om je jungle cactus water te geven.
Tip Probeer je cactussen na enkele weken te draaien. Ze groeien namelijk steeds in de richting van het licht en zo vermijd je dat ze na verloop van tijd scheef groeien en omvallen. Als de temperatuur buiten ook 's nachts hoger dan 10°C ligt, kan je je cactus op het balkon plaatsen.
Euphorbia
Met de Euphorbia cactus brengt u echt sfeer in die donkere hoek! De Euphorbia soorten staan hoog in de top 10, omdat ze weinig eisen stellen aan hun standplaats. Ze kunnen in de zon (mits ze er eerst aan wennen), maar ook heel goed in de schaduw!
Cactussen zijn populaire kamerplanten omdat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Om de cactus extra groot te laten groeien, moet de cactus naar een grotere pot verhuisd worden. Bij het verpotten kunnen er sappen uit de cactus komen. De sappen van de Cactus Eurphorbia zijn giftig voor mensen.
Verzorging: veel zon, weinig water
Veel zon en weinig water is het devies – zo'n eens per maand. In de lente en zomer kan je het aanvullen met cactusvoeding. Je kan deze plant ook heel makkelijk stekken, door een schijf los in de grond te steken – gebruik dan speciale cactusaarde.