Als uw huid verbrand is door de zon, doet de huid pijn. Het duurt 2 tot 5 dagen voor de huid weer beter is. Te veel zon is niet goed voor uw huid.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan.
Zalven en crèmes
Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint. Smeer ook niets op littekens. Van geen enkele littekenzalf of -crème is tot nu toe aangetoond dat deze het ontstaan van een verdikt litteken kan verminderen.
'Gebruik een vochtinbrengende crème'
De dermatoloog raadt mensen die verbrand zijn aan om een vochtinbrengende crème te gebruiken, waar zo min mogelijk aan toegevoegd is. De bekendste crème is waarschijnlijk die van Nivea.
Tip! Smeer geen vaseline op de verbrande huid. Een verbrande huid moet goed kunnen ademen en een dikke lotion, zoals vaseline, houdt dit juist tegen.
Maar nee, je hebt er geen apart product voor nodig. Meer zelfs, zo'n aftersun bevat vaak irriterende ingrediënten als parfum, menthol en alcohol. Precies die 'koelende' stofjes zetten je huid extra onder druk, en dat is na écht niet wat je beschadigde huid nodig heeft.
Eigenlijk kun je dus elke keer nadat je in de zon bent geweest je huid wel insmeren met aftersun. Doe dit bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, zodat de crème lekker in de huid kan trekken. Voorkomen is beter dan genezen en het begint daarom al bij aanbrengen van een goede laag zonnebrand.
Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid beschadigd. De huid is rood, nat en pijnlijk. Er is sprake van blaarvorming. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid zichtbaar aangetast.
Het feit dat je huid eerst rood wordt voordat deze bruint is een teken dat je huidtype simpelweg niet goed tegen de zon kan. Beter is de huid in te smeren met een zonnebrandfactor met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger *), waardoor de huid niet verbrandt en toch lichtelijk kan bruinen.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen. Gelukkig kan je door een optimale verzorging dat zomerse kleurtje langer houden.
Tip 2: Kies voor Aloë Vera en hydraterende ingrediënten
De zon droogt de huid uit, maar ook het zoute zeewater, chloorwater en transpiratie hebben zo hun invloed.
Een goede aftersun bevat hydraterende ingrediënten zoals glycerine of hyaluronzuur, die de vochtbalans van je huid weer op peil helpen brengen. Als je je huid goed gehydrateerd houdt, verklein je bovendien de kans dat je gaat vervellen – en houd je jouw bruine kleurtje langer vast.
Je wordt rood door verbranden doordat de UV-straling uit het zonlicht de cellen in de huid beschadigen. De bloedvaatjes in de huid, gaan uit elkaar staan. Zo kunnen ze de ruimte van de zon beter kwijt.
Ook is een aftersun middel niet in staat om de opgelopen DNA-schade van je huidcellen te repareren. Tevens raden we je aan om na het aanbrengen van een aftersun middel niet weer de zon in te gaan omdat het middel geen UV-filter bevat.
Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
De werking van een after sun vs.
Daardoor legt het een laagje op je huid, waardoor de warmte niet weg kan. Moeten we niet hebben. Daarom zijn aftersuns beter voor na het zonnen. En ja, als er dan ook nog aloë vera aan is toegevoegd en het een gel betreft, dan is het helemaal licht voor je huid.
Ook dát is een nadeel van veel aftersuns. Die bevatten behalve parfum ook stoffen als alcohol en menthol. Ze geven een verkoelend effect. Maar als je die stoffen op een al geïrriteerde huid smeert, wordt de irritatie vaak alleen maar groter.
Dat komt omdat de olie een zwaar middel is, waardoor het een soort bedekkende werking over je huid heeft. Hierdoor houdt je huid de hitte vast, kan deze niet meer goed afkoelen en doet het dus het tegenovergestelde van kalmeren. Het kan zelfs extra pijn veroorzaken, legt dermatoloog Ava Shambon aan Mindbodygreen uit.
Je kunt de roodheid van de huid het beste verkoelen met een aftersun-product van NIVEA. Het is belangrijk dat je een hydraterende aftersun-lotion gebruikt en geen volle crème. Deze is eenvoudig aan te brengen en kalmeert de huid.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Bij het smeren van je aftersun mag je zeker voldoende crème of gel aanbrengen op je huid en deze goed inmasseren. Wanneer nodig kan je dit herhalen om het uur zodat je huid extra gehydrateerd en gekalmeerd wordt.
Komkommer heeft een verkoelend effect en geeft verlichting voor de door de zon verbrande huid en kan het genezingsproces versnellen. Ook kun je een gezichtsgel aanbrengen om dermatitis(exceem) of ontstekingen te verminderen.