Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Skiën gaat sneller dan snowboarden
Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat echter op maar liefst 255 km/u!
De snelheden die iedereen haalt zijn verbluffend. Kinderen die gedeeltelijk in sneeuwploeg afdalen halen zo de vijftig kilometer per uur. Volwassen die een beetje doorskiën zitten zo op de zeventig. Wie een beetje doorskiet komt zo over de tachtig kilometer per uur, en deze snelheid voelt absoluut niet snel aan.
Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
Schrik niet, het record bij de mannen staat op naam van de Italiaanse Ivan Origone en is 254,958 km/u! De snelste dame op ski's doet hier niet veel aan onder. Valentina Greggio, ook van Italiaanse afkomst, behaalde een snelheid van 247,083 km/u. Deze records werden behaald in het Franse Vars.
Speedskiën is een professionele sport welke in de jaren 60 door de FIS is erkend. Aan de wedstrijden doen sporters uit zo'n vijftien landen mee. Het huidige wereldrecord staat met 254,958 km/u op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd behaald op de snelle piste van Vars, Frankrijk in 2016.
Er kunnen hier snelheden tot 160 km per uur worden behaald. De piste bestaat uit vlakke en steile stukken. Zoals het woord afdaling al zegt, maak je een afdaling van de berg. Er zitten sprongen in het parcours van tot wel 60 meter ver.
Hoewel skiën en snowboarden vaker blessures aan de knie of het bovenlichaam veroorzaken, kan de druk op de onderrug ook rug aandoeningen veroorzaken of verergeren.
Zowel skiën als snowboarden is een goede work-out voor sterkere spieren, én een effectieve cardiotraining. De bewegingen die je maakt versterken je spieren en verbeteren je evenwichtsgevoel, je flexibiliteit en behendigheid. En ondertussen verbrand je een hoop calorieën.
Houd je gezicht steeds naar het dal toe gericht, de berg af. Stuur om en om met je linker- en rechtervoet naar links en naar rechts en ga zo al zigzaggend de berg af. Blijf ondertussen druk zetten op je hakken om je snelheid af te remmen.
Hoeveel heb je geskied? – Check het via Skiline. Om je piste activiteit te meten meld je aan via de website skiline.cc. Voer daar het nummer van je skipas in en je ziet direct welke liften je hebt genomen en hoeveel kilometer je afgelegd hebt.
Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën. Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel.
Hoogste snelheid. Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.
Dat je tijdens het skiën enorme snelheden kunt behalen is je vast bekend. Gevorderde wintersporters kunnen vaak met gemak 70 tot 100 km/u halen.
De afdaling is het langste en snelste onderdeel van het alpineskiën. Het hoogteverschil moet tussen de 800 en 1100 meter bij de mannen zijn en tussen de 450 en 800 meter bij de vrouwen. De adrenaline giert door de aderen als de skiërs met snelheden tot wel 161,9 kilometer per uur van de berg af racen.
Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd.
Leren skiën versus leren snowboarden. Gemiddeld genomen ervaren wintersporters skiën als makkelijker te leren en mee te starten, maar moeilijker om echt goed te beheersen. Snowboarden wordt gemiddeld genomen exact omgekeerd ervaren: moeilijker om te leren, maar uiteindelijk makkelijker om de techniek te beheersen.
Tijdens het skiën en snowboarden wordt er veel van je benen geëist, vandaar de focus op de benen. De 'core' is het centrum van je lichaam, denk hierbij aan je buikspieren, rugspieren en bilspieren. Deze spieren gebruik je vooral bij het draaien en het overeind komen.
Snowboard schoenen zitten als pantoffels. Niet alleen lopen snowboardschoenen een stuk fijner in de sneeuw (je hebt veel meer grip dan met skischoenen), ze zitten over het algemeen een stuk lekkerder.
Tijdens het skiën en snowboarden worden je gewrichten zwaar belast, met name de rug en knieën. Het is daarom verstandig om een brace te dragen als je pijnklachten hebt of een instabiel gevoel ervaart.
Veel mensen met rugklachten zijn bang om op skivakantie te gaan. Wat de sport skiën betreft is dit onterecht. Skiën is juist goed voor de rug en zal weinig problemen opleveren.
Het is een favoriete bezigheid voor velen, in ieder geval één week per jaar op wintersport! Als chiropractor krijg ik vaak de vraag of skiën slecht is voor je rug. Het korte antwoord is: Nee, skiën is niet belastend voor je onderrug.
Als je de snelste dicipline pakt, Downhill, daar bereiken de vrouwelijk skiers een gemiddelde snelheid rond de 120 km/h, de mannen liggen nog iets hoger namelijk tegen de 140 km/h.
De Super Giant Slalom, kortweg Super G, is de op een na snelste vorm van alpineskiën, waarbij de skiërs een parcours in zo kort mogelijke tijd moeten afleggen. Deze discipline wordt sinds 1983 in wereldbekerverband afgewerkt. Sinds 1987 is er een wereldkampioenschap.
alpineskiën werkw. Verbuigingen: alpineskiedeVerbuigingen: gealpineskied sport waarbij men op ski's een heuvel of berg afdaalt Voorbeeld: `Hij ging in Zwitserland alpineskiën.