VideoKjeld Nuis heeft in Zweden de hoogste topsnelheid op schaatsen ooit neergezet. De sprinter haalde een snelheid van liefst 93 kilometer per uur.
In het schaatsen staan nog enkele ongelooflijke records genoteerd, op de 1000 meter haalde de Amerikaan Shani Davis in 2009 in Salt Lake City een gemiddelde snelheid van 54,2 Km/uur. Op de 1500 meter haalde de Rus Denis Yuskov in 2017 in Salt Lake City een gemiddelde snelheid van 53,44 Km/uur.
Kjeld Nuis heeft bij de Noorse plaats Savalen een nieuw snelheidsrecord neergezet. De olympisch kampioen op de 1500 meter haalde op het bevroren in het zog van een auto met een windscherm een snelheid van 103 kilometer per uur. "Dit record wordt nooit meer verbeterd", is zijn stellige overtuiging.
Kjeld Nuis snelste schaatser ooit met 103 km/u. Kjeld Nuis heeft vandaag in Tynset, Noorwegen de magische grens van 100 km/u doorbroken. De Olympisch kampioen haalde op natuurijs en achter een windscherm een snelheid van maar liefst 103 km/u. Kjeld Nuis verbreekt daarmee z'n eigen wereldrecord met 10 km/u.
Bij shorttrack wordt echt loeihard geschaatst. Topschaatsers rijden zo'n 50-55 kilometer per uur. De schaatsers van coach Benny rijden 40-45 kilometer per uur. Deze talenten zijn echt de top-shorttrackers van de toekomst.
Gele kaarten
Twee keer een Penalty op één afstand levert ook een YC op.
Shorttrackschaatsen is rond 1890 ontstaan in Engeland, waar rolschaatsen populair was. Shorttrack vindt plaats op een ijshockeybaan, waarop een ronde van 111,11 meter wordt uitgezet. De schaatsers hebben hogere schoenen dan de rijders bij het langebaanschaatsen om zo beter door de bochten te kunnen.
Voorafgaand aan de 500 meter van maandag voerde Nederland al de 'eeuwige' ranglijst in het schaatsen aan omdat het meer zilveren medailles in de wacht heeft gesleept dan de Verenigde Staten. Noorwegen staat derde op de lijst met 25 keer goud, 28 keer zilver en 27 keer brons, voor de Sovjet-Unie en Duitsland.
"Schaats vier à vijf vlakke rondjes op 90% en klok deze. Dat is een mooie indicatie voor 12,5 ronde in de wedstrijd in schaatspak en op scherpe schaatsen."
De Elfstedentocht is een groepstocht, over een afstand van 225km wordt er een gemiddelde snelheid van 20-22km/u aangehouden. Je rijdt samen met de andere deelnemers in één groep van start tot finish.
De Brit Neil Campbell heeft het snelheidsrecord voor mannen op de fiets gebroken. Op zijn fiets haalde hij een snelheid van 280 kilometer per uur. Daarmee brak hij het record van de Nederlander Fred Rompelberg, die in 1995 270 km per uur fietste.
Er wordt geschaatst op een standaardbaan (meestal een 400 meter-baan), bestaande uit twee gescheiden schaatsbanen met een baanbreedte van tenminste vier meter (liefst vijf) met bochten van 180 graden en een straal van de binnenbocht tussen de 25 en 26 meter.
Wat is Marathonschaatsen
De te rijden afstand kan variëren van enkele kilometers (voor jeugd) tot 200 kilometer (op natuurijs). Voor senioren is 40 tot 60 kilometer een gemiddelde afstand, wat resulteert in 100 tot 150 ronden op een 400-meterbaan.
Met een nieuw wereldrecord heeft Nils van der Poel de 10 kilometer op de Winterspelen op zijn naam geschreven. Met brede zwieren en een ontstellend snelle slotronde van 28,6 seconden scherpte hij zijn eigen wereldrecord aan tot 12.30,74. Patrick Roest werd tweede, de Italiaan Davide Ghiotto derde.
Het is een van de oudste Nederlandse volkssporten en wordt van jongs af aan geleerd. Wanneer het een paar dagen vriest en het ijs stevig is, geven Nederlandse scholen weleens "ijsvrij". Het is als volksvermaak een typisch Nederlands verschijnsel.
'Schaatsers kunnen zich door sponsoren volledig op hun sport focussen. Ze hoeven daarnaast niet te werken en kunnen ook genoeg rust pakken om elke training weer alles te geven,' zegt Mureau. 'Dat is zeker een reden waarom ze zo goed zijn geworden.
Volgens berekeningen van Team Support Systems, de Rijksuniversiteit van Groningen en schaatshistoricus Marnix Koolhaas is Eric Heiden de beste mannelijke schaatser ooit en Gunda Niemann de beste vrouwelijke.
Relay (team-aflossing)
Een ander favoriete wedstrijdonderdeel bij het shorttrack is de relay (aflossing). Hierbij rijden teams van drie of vier rijders tegen elkaar. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan.
Ook het twee maal veroorzaken van een valse start leidt tot een penalty. Verder is het niet toegestaan om beschermende kleding als helm of nekbeschermer los te maken of te verwijderen. Rijders met een penalty worden automatisch laatste in de rituitslag.
Rijders met een penalty worden automatisch laatste in de rituitslag. Ze mogen bij een wedstrijd volgens het "all-final"-systeem (zie wedstrijdverloop) nog wel starten in een eventuele volgende ronde, maar worden naar de lagere helft van het kwalificatieschema geplaatst.
Voor de loting van de startvolgorde kan op basis van de resultaten van de selectiewedstrijden het deelnemersveld door het sectiebestuur in groepen worden verdeeld. Indien er een groepsindeling is, zal de groep met de beste rijders het laatst rijden. (deze bepaling is van toepassing bij alle kampioenschappen langebaan).
Bij het langebaanschaatsen worden de blokjes gebruikt om de afzonderlijke banen voor de schaatsers aan te geven, terwijl de blokjes bij het shorttrack alleen de bochten markeren.
Shorttrack vindt plaats op een ijshockeybaan, waarop een ronde van 111,12 meter wordt uitgezet. De schaatsers hebben hogere schoenen dan de rijders bij het langebaanschaatsen om zo beter door de bochten te kunnen. De ijzers zijn bovendien meegebogen met de bocht voor meer grip en betere sturing.