Luiaards leggen per dag niet meer dan 38 meter af. Wanneer ze zich op de grond begeven, bewegen ze zelfs niet sneller dan 30 centimeter per minuut. Hiermee zijn ze de traagste zoogdieren ter wereld.
Om zich te verdedigen tegen roofdieren, kan hij alleen maar bijten en zijn klauwen gebruiken.
Een luiaard slaapt zo'n 15 uur per dag. Als hij beweegt gaat dat heel langzaam. Luiaards hangen bijna hun hele leven ondersteboven in een boom. Ongeveer één keer per week klimmen ze heel langzaam naar beneden om op de grond te poepen.
Lang zullen ze leven
In het wild wordt de gemiddelde luiaard zo'n 40 jaar oud.
Luiaards doen hun ontlasting op de grond, want poepen vanuit een boom is natuurlijk niet zo praktisch. Om hun ontlasting te doen, kruipen de dieren één keer per week uit de boom. Op de grond zijn luiaards ontzettend kwetsbaar. Hier lopen ze namelijk meer kans om gegrepen te worden door een roofdier.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Maar, als er één groep zoogdieren is die daar zéér slecht in zal zijn, en mogelijk helemaal niet in staat is om te springen, dan zijn dat de luiaarden (familie van de Bradypodidae). Dit zijn Zuid-Amerikaanse zoogdieren die nagenoeg constant omgekeerd hangen aan hun omgebogen klauwen.
Geen zoogdier beweegt zó langzaam als de luiaard. Als hij al beweegt! Meestal hangt het dier maar een beetje te hangen, hoog in een boom. Dat is niet lui, maar juist heel slim!
De Rijksoverheid heeft zogeheten positieflijsten opgesteld van zoogdieren die wel of niet zijn toegestaan als huisdier. Op de lijst 'Niet aangewezen diersoorten', diersoorten die dus niet als huisdier mogen worden gehouden, staan zowel de tweevingerige- als de drievingerige luiaard.
Drinken doet hij in de natuur nauwelijks. Al zijn vocht komt dus uit voedsel. Wel 15 uur per dag, zo lang slaapt de luiaard.
Een luiaard is geen familie van de apen. Hij behoort tot de groep van de miereneters en gordeldieren.
VideoZet een luiaard op de grond, en hij zal een uur later maximum 2,5 meter verder zijn. Snel kan je ze dus niet echt noemen, al doen ze in het water een stuk beter.
Het antwoord is dat dit Zuid-Amerikaanse zoogdier, dat niet veel meer doet dan langdurig ondersteboven aan een boomtak hangen, een klagelijk geluid maakt dat klinkt als ai-ai.
De meest schattige dieren zijn de luiaards. Naar schatting leven er momenteel zo'n twee miljoen.. De luiaards zijn vrij moeilijk te spotten, aangezien ze hoog in de bomen leven tussen de bladeren. Daarnaast beweegt de luiaard niet veel en slaapt deze gemiddeld zo'n 18 uur per dag.
Hoe worden luiaards geboren? Zelfs wanneer er een kleine tweevingerige luiaard wordt geboren, blijft de moeder gewoon ondersteboven hangen. Na een draagtijd van ongeveer zes maanden wordt er één jong geboren. Dat is ongeveer 25 centimeter groot en weegt 400 gram.
ZooParc Overloon is de vijfde plek in Nederland waar luiaards te zien zijn. Odin komt naar Overloon in het kader van het Europese fokprogramma, al zal het nog wel even duren voor er een vrouwtje bij komt. Huibers: 'Luiaards zijn solitaire dieren, dus ze vinden het helemaal niet erg om alleen te zijn.
Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder. Heel veel actiever worden koala's niet.
Het enige dier dat niet kan springen is de olifant, maar die kan weer water ruiken op vijf kilometer afstand.
Sneeuwluipaard springt het verst
De mooie sneeuwluipaard kan waarschijnlijk in één sprong een rots op 15 meter afstand bereiken in de bergen waar hij leeft. De lange, gespierde staart zorgt ervoor dat het dier zijn evenwicht bewaart in de lucht, en zijn achterpoten zijn een soort sterke veren.
Het klopt evenwel dat volwassen olifanten niet kunnen springen. Maar er zijn nog andere zoogdieren die nooit aan de enkels van Tia Hellebaut zullen komen: neushoorns, nijlpaarden en - uiteraard - luiaards.
Als kinderen aan hun ouders vragen of het niet zielig is dat hun goudvis in een kleine kom zwemt en of hij zich niet verveelt, is het antwoord vaak dat de vis na een paar seconden al vergeten waar hij net zwom. Vissen zouden maar een geheugen van twee of drie seconden hebben.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
De meeste ontwikkelde meercellige zeedieren worden minder oud. Van kreeften is bekend dat ze 50 tot 100, misschien wel 140 jaar oud kunnen worden. De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier met een maximaal vastgestelde leeftijd van 211 jaar.