Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast staan, maar zodra je het pak opent, is het belangrijk om het meteen in de koelkast te zetten. Wist je dat als een geopend pak een uur buiten de koelkast staat, dit zomaar een dag van de houdbaarheidsdatum kan afhalen?
Melkproducten zoals boter, yoghurt, room, kwark, kaas… bewaar je dus altijd in de koelkast. Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren. Hou wel de houdbaarheids- of THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) in het oog om verspilling te vermijden.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Zet melkproducten na gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren. Let altijd op de THT-datum.
Hoe lang kun je melk buiten de koelkast laten? Volgens de USDA kun je melk maximaal twee uur buiten de koelkast laten staan bij kamertemperatuur. "Als je melk te lang buiten de koelkast laat staan, kan dat leiden tot voedselgerelateerde ziekten", legt Amidor uit. "Pathogene micro-organismen groeien graag bij temperaturen tussen de 40 en 140 graden.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
YOGHURT TO GO
Neem je yoghurt mee in een handige yoghurtbeker, die niet alleen ideaal is voor je yoghurt, maar ook perfect voor het meenemen van nacho's met een dipje of groente- en broodreepjes met hummus. Zo heb je altijd een gezonde snack bij de hand, waar je ook bent!
Kwark kan je makkelijk een paar uur buiten de koelkast bewaren!
Dat 'vervallen' yoghurt veilig is om op te eten, betekent nog niet dat hij ook lekker is. “Het kan gebeuren dat yoghurt zuurder wordt.Dat is misschien niet ongezond, maar wel minder smakelijk”, zegt Devlieghere. “Ook kan er sprake zijn van schimmelgroei.
Kwaliteitstesten tonen aan dat de yoghurt na opening gemakkelijk de op de verpakking vermelde houdbaarheidsdatum bereikt , ervan uitgaande dat deze op de juiste manier is behandeld en gekoeld.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Volkorenbrood, -cracker of -beschuit, melk, yoghurt met Brinta, havermout, volkoren cornflakes, muesli, fruit of noten. Het hoort allemaal bij een goed begin van de (school)dag. Let wel! Het goede voorbeeld geef je zelf.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften.
Hoe je yoghurt in een lunchbox verpakt ⬇️ 1️⃣ Gebruik een opvouwbare koelbox die je gemakkelijk om een yoghurtbeker kunt wikkelen om de yoghurt lekker koel te houden 𤩠2️⃣ Gebruik een elastiek om ervoor te zorgen dat de koelbox goed vastzit tijdens het transport ð
Kies een geïsoleerde lunchbox of een met een diepvrieszak. Stop een ingepakte bevroren waterfles of diepvriesblok naast etenswaren die koud moeten blijven (bijvoorbeeld kaas, yoghurt, vlees en salades).
Kwark met fruit en muesli
Een bakje kwark kun je makkelijk meenemen onderweg en bijvoorbeeld op je werk in de koelkast zetten. Doe kwark in een bakje en meng dit met het fruit. Voeg muesli, een handje noten en eventueel lijnzaad of chiazaad toe. Sluit het bakje goed af en neem mee.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast staan, maar zodra je het pak opent, is het belangrijk om het meteen in de koelkast te zetten. Wist je dat als een geopend pak een uur buiten de koelkast staat, dit zomaar een dag van de houdbaarheidsdatum kan afhalen?
Blijft een yoghurtje na aankoop een tijdje in de koelkast staan, dan is het mogelijk dat die structuur wat losser wordt. “Daardoor kan er vocht op de yoghurt komen. Dat laagje wordt ook 'wei' genoemd”, zegt Frank Devlieghere. “Wanneer dat laagje precies ontstaat, hangt af van het soort yoghurt.
Ja, zelfgemaakte, draderige of slijmerige yoghurt is veilig om te eten .
De textuur zal echter niet goed zijn en de smaak kan licht gistachtig zijn. Het is niet verschrikkelijk, maar gewoon niet geweldig. Ik zou het vergelijken met zelfgebakken brood dat te lang heeft gerezen en dan in het midden inzakt als het gebakken wordt.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.