Zell am See ligt aan de gelijknamige Zeller en is een typisch Oostenrijks, levendig dorp en populaire wintersportplaats. En dat is niet voor niets. Op 90% van de pistes in deze regio is er namelijk gegarandeerde sneeuwzekerheid. Dit komt door de ligging net onder en boven de boomgrens.
Naast dat het skigebied tot de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk hoort, is het met ruim 300 km aan pistes ook het grootste aaneengesloten gebied van het land. Ook sneeuwzeker in Oostenrijk: Damüls, Gurgl, Kühtai, Tauplitz, Zell am See - Kaprun, Stubaier Gletscher, Zillertal Arena, Serfaus-Fiss-Ladis, Kitzbühel.
Damüls in Oostenrijk
Damüls werd in 2005 benoemd tot meest sneeuwzekere dorpje ter wereld! Het gebied ligt op een hoogte van 1360 tot 2020 meter, met 76 kilometer piste waarvan 46 kilometer rood kun je jezelf prima vermaken. Je hebt in het skigebied kans op een pak sneeuw van 9 meter hoog!
Vanwege de hoogteligging (bijna overal boven de 1.300 m) is het skigebied zeer sneeuwzeker.
Obertauern: sneeuwzeker in maart, makkelijke pistes
Obertauern is een extreem sneeuwzeker skigebied in Oostenrijk. Dankzij de hoge ligging blijft de sneeuw lang liggen en krijgt het wintersportdorp veel zon. Van deze heerlijke combinatie van sneeuw en zon kan je dit seizoen genieten tot begin mei.
In de bergen van noordwestelijk Japan valt soms wel veertig meter sneeuw per jaar, maar dat begint te veranderen en de lokale bevolking maakt zich zorgen over de toekomst. In dit beukenbos nabij Tokamachi in Japan valt meer sneeuw dan in de meeste andere plekken op aarde.
Over het algemeen moet een sneeuwzeker skigebied een gedeelte van haar pistes boven de 2000 meter grens hebben liggen. Mocht in de wintermaanden het er namelijk groen uit zien onder de 2000 meter dan bestaat altijd de mogelijkheid om hoger in de bergen te gaan skiën.
In de poolstreken ligt de sneeuwgrens op zeeniveau. In de Alpen ligt de grens op ongeveer 3200 meter hoogte. Bij de evenaar, op de warmste plekken van de aarde, ligt de sneeuwgrens op meer dan 5000 meter hoogte.
Andere skigebieden die dicht bij Nederland liggen:
Schmallenberger Sauerland (305 km vanaf Utrecht) Altastenberg (308 km vanaf Utrecht) Postwiese (315 km vanaf Utrecht) Snow World Züschen (318 km vanaf Utrecht)
Naar de hoger gelegen skivakantie walhalla's in maart
De sneeuwcondities geven veelal "poedersneeuw" aan en er liggen meerdere meters sneeuw. Denk aan de skigebieden van Val Thorens, Tignes, La Plagne en Les Arcs. Ook het Zwitserse Saas Fee en Zermatt, het Oostenrijkse Sölden en St.
Wanneer het sneeuwt kun je dus het beste gebruik maken van een skibril met een lichte lens (gele/gouden lens). Deze filtert weinig licht weg, waardoor je op sneeuwachtige dagen ook nog (redelijk) goed ziet.
Je kunt er allround wintersporten met vrienden of je gezin en genieten van pittoresk Oostenrijk en het is uitermate geschikt voor een sneeuwzekere wintersportvakantie met kinderen. Deze plaatsen vormen samen het fraai skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm in het Salzburgerland.
Winterberg is de laatste jaren sneeuwzeker geworden. Skiliftkarussell Winterberg garandeert sneeuw van half de december tot half maart door onder andere de inzet van 400 sneeuwkanonnen. Ieder jaar wordt geinvesteerd in het hele skigebied.
Obertauern: hooggelegen en sneeuwzeker voor een wintersport in april. La Plagne: kiezen uit meer dan 200 kilometer piste. Engelberg: genieten van de lente in Zwitserland. Zermatt & Saas Fee: ultieme wintersport in april.
Maart geldt nog steeds als volop wintersportseizoen en vrijwel alle skigebieden zijn open tot tenminste het laatste weekend van de maand. Ga je voor een wintersport eind maart, dan kun je ervoor kiezen om naar een hoger gelegen skigebied te gaan, zoals een gletsjergebied, om zeker te zijn van goede sneeuwcondities.
Met kunstsneeuw zijn bergen snel te besneeuwen. Een laag van circa 20 cm kunstsneeuw op een grashelling maakt deze skibaar. Een paar centimeter sneeuw ernaast en het winterse gevoel is er ook. Wil je echt natuursneeuw kunnen skiën dan is het minimum zeker 30 cm en 50-60 cm ideaal.
Sneeuwkanonnen werken alleen als het kouder is dan -2,5°Celsius. Het probleem bij deze kanonnen is dat vaak in het begin van het seizoen het water nog te warm is. Hier hebben de skigebieden ook wat op gevonden. Er wordt koude lucht in de wateropvang gespoten.
Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar.
In Nederland sneeuwt het het meest in het noord- en zuidoosten van Nederland in de provincies: Groningen, Overijsel, Drente, Gelderland en in de Limburgse heuvels. In Nederland sneeuwt het het meest in het noord- en zuidwesten van Nederland langs de kust en dan vooral langs de Zeeuwse kust sneeuwt het minst.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
Oostenrijk blijft het favoriete wintersportvakantie van Nederlanders. Bijna 60 procent van alle wintersporters zoekt dit land op. Frankrijk en Duitsland completeren de top drie. Opvallend is de daling van Zwitserland op de lijst.
Van 10 januari t/m 20 februari. Van 7 maart tot einde skiseizoen, met Pasen wel drukker.
Doordat Zwitserland onder Nederlandse wintersporters nog altijd een minder populaire bestemming is dan bijvoorbeeld Frankrijk of Oostenrijk, kun je in dit land extra genieten van avontuur. De pistes zijn uitstekend verzorgd, rustig en zeer uitgestrekt. Je kunt hier nog genieten van een authentieke Zwitserse sfeer.